PAPILDINĀTS AR ATBILDĒM; Kā jūrmalniekiem un tūristiem pārvietoties pa Jūrmalu un aizbraukt uz Rīgu? (+ FOTO) 12

 

Dubultu stacija Jūrmalā 6.08.2019. Foto: iAuto.lv

Māris Ozoliņš, iAuto redaktors | 7.augusts 2019 16:08

Rammstein koncerts Rīgā izgaismojis vēl vienu nepatīkamu faktu - Jūrmalas mikroautobusu grafiki sastādīti tā, ka ne vietējie iedzīvotāji, ne tūristi var tos saprast.

Vakar (06.08.2019) atrados Dubultu stacijā brīdī, kad bariņš apmulsušu ārzemnieku mēģināja izpētīt, kādā veidā varētu nokļūt no Jūrmalas uz Rammstein koncertu Rīgā. Un patiesi, jautājumu satiksmes organizatoriem ir.

Pirmkārt, nav norādīts pa kuru tiltu (Salu vai Vanšu) konkrētais autobuss iebrauc Rīgā, bet tas šajā gadījumā bija ļoti būtiski, jo, kā zināms, vācu grupa uzstājās Lucavsalā, kas ir pie Salu tilta, bet krietni tālu no Vanšu tilta.

Mikroautobusu laika grafiks, vienīgais informatīvais materiāls Dubultu pieturā 6.08.2019. Foto: iAuto.lv

Otrkārt, norādes par darbdienu un brīvdienu grafikiem nav nevienā citā valodā, kas Jūrmalas viesiem (kūrortpilsēta, taču!) rada būtiskus sarežģījumus.

Treškārt, pieturvietā uzstādīti divi grafiki un arī tas ir mulsinoši. Laikam tas ir tāpēc, jo daļu reisu sāk savu ceļu no Slokas un daļa no Jaunķemeriem. Varbūt bardaks ir arī tāpēc, ka daļu reisu nodrošina Liepājas autobusu parka, bet daļu Rīgas autobusu parks... Atgādinu, ka sabiedriskā transporta organizācijai ir jābūt skaidram un saprotamam. Drukājam skaistus bukletus, bet nevar izveidot saprotamu kustības grafiku!!!

Neticami, ka mums par šādām lietām ir jāraksta 2019. gadā, turklāt ne jau kādā nomalē, bet gan, it kā, kūrortpilsētā, kura tērē ļoti lielus līdzekļus, lai piesaistītu tūristus ar bezmaksas koncertiem, Jomas ielas svētkiem, bet beigās sanāk "Nestāsti man pasaciņas" (ļoti labs pasākums, iesaku apmeklēt ar bērniem :)).

Dubultu stacija Jūrmalā 6.08.2019. Foto: iAuto.lv

Dubultu stacija Jūrmalā 6.08.2019. Foto: iAuto.lv

Dubultu stacija Jūrmalā 6.08.2019. Foto: iAuto.lv

Dubultu stacija Jūrmalā 6.08.2019. Foto: iAuto.lv

Kad latiņa uz attīstību ir nolikta tik zemu, tad laikam būtu lieki pārmest, ka saraksts ir 1,20 m augstumā, bet ērtai lasīšanai būtu ieteicams  "acu augstumā". 

Ak jā, acu augstumā ir kaut kādi veci info stendi, tik informācijas trūkst.

Tukšas domas tukšā vietā Foto: iAuto.lv

Ko vēl varētu darīt? Karte! Jā, pilsētas karte ar atzīmētām pieturām, ar konkrēto atrašanas vietu, ar ....

iAuto meklēs atbildes uz sekojošiem jautājumiem:

  1. Kā vērtējat redzamo situāciju?
  2. Kad tiks uzstādīt vienots laika grafiks ar saprotamiem laikiem un norādītu šķērsojamo tiltu?
  3. Kāpēc grafiks ir uzstādīts tik zemu?
  4. Vai un kad grafiks tiks papildināts ar angļu valodu?
  5. Kad parādīsies pilnvērtīgas Jūrmalas pilsētas maršruta kartes?

PAPILDINĀTS 8.08. ar Jūrmalas pilsētas domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas Zanes Leites atbildi:

"Piekrītam, ka esošais risinājums nav tas saprotamākais pilsētas viesiem. Atbilstoši 2010. gada 13.jūlija Ministru kabineta noteikumu Nr. 634 “Sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšanas kārtība maršrutu tīklā” 16.punktam reģionālās nozīmes maršrutu tīklu izstrādā valsts SIA “Autotransporta direkcija” (ATD). Šajā gadījumā autobusu satiksmi starp Rīgu un Jūrmalu organizē un kontrolē ATD. Sarakstu izvietošanu, formu un veidu nosaka ATD; uzņēmumu nosaukumus, kuri veic pārvadājumus, varat redzēt uz laika grafika izkārtnes. Jūrmalas pašvaldībai ir zināms, ka tiek plānota vienota stila kustību saraksta izstrāde visā Latvijā, pašvaldība šajā procesā izteiks nepieciešamību Jūrmalas teritorijā nodrošināt saprotamu informāciju arī pilsētas viesiem.

Uzdotos jautājumus lūdzam adresēt ATD un pārvadātājiem.

Pašvaldība organizē pilsētas nozīmes sabiedrisko transportu, ko nodrošina SIA “Jūrmalas autobusu satiksme”, un pilsētas nozīmes autobusu maršrutu kartes izstrāde ir procesā."

PAPILDINĀTS 9.08. ar Valsts SIA Autotransporta direkcija sabiedrisko attiecību speciālistes Lilitas Pelčeres atbildi:

"Saskaņā ar normatīvo aktu prasībām un līguma nosacījumiem pārvadātājiem, kas veic sabiedriskā transporta pakalpojumus reģionālajos maršrutos, ir jānodrošina, lai pieturās vienmēr būtu pieejama aktuālā informācija par laiku un dienu, kad kursē autobusi. Tas nozīmē, ka pārvadātājiem ir jāatjauno kustības saraksts pieturā ikreiz, kad reisā tiek veiktas izmaiņas. Gadījumā, ja netiek ievērotas normatīvo aktu prasības vai līguma nosacījumi, Autotransporta direkcija ir tiesīga piemērot pārvadātājam soda sankcijas. Papildus informējam, ka visās republikas nozīmes pilsētās, tai skaitā Jūrmalā, reģionālo maršrutu kustības sarakstu izvietošana pieturās ir jāsaskaņo arī ar pilsētas pašvaldību.

Kustības saraksta plāksnes pieturās ir atšķirīgas, jo tās katrs pārvadātājs veidojis atsevišķi, nevadoties pēc vienotiem principiem, kā un kādu informāciju tajā norādīt. Tāpat pārvadātāji lielākoties uzstāda tikai savu apkalpoto reisu kustības sarakstu, neskatoties uz to, ka konkrētajā pieturvietā pasažieru apmaiņu veic arī citi uzņēmumi. Tādējādi ir radusies situācija, ka vienā pieturā var tikt uzstādīti dažāda veida un noformējuma kustības saraksti.

Ņemot vērā, ka iedzīvotājiem, atrodoties pieturā, kurā pasažieru apmaiņu veic vairāku pārvadātāju autobusi, nereti ir grūti saprast, cikos tajā apstāsies nākamais autobuss, Autotransporta direkcija vērsās valdībā, lai šo situāciju sakārtotu. Tādējādi šā gada 16. aprīlī Ministru kabinets lēma, ka atbildība par kustības saraksta plākšņu izstrādi un uzstādīšanu reģionālo maršrutu pieturās tiks nodota Autotransporta direkcijai. Šobrīd strādājam pie vienota kustības saraksta dizaina un tajā attēlotās informācijas izveides, kā arī ir uzsākta kustības sarakstu automātiska ģenerēšanas rīka izstrāde. Plānots, ka, sākot ar šā gada beigām, visās reģionālās nozīmes maršrutu pieturās pakāpeniski tiks uzstādītas jaunā dizaina kustības saraksta plāksnes. To pilnīga nomaiņa paredzēta līdz 2022. gadam. Papildus informējam, ka informācija par reģionālajiem maršrutiem – kursēšanas grafiku, maršruta shēmu, biļetes cenu, pārvadātāja kontakttālruni – pieejama arī Google maps lietotnē. Tāpat šī informācija pieejama gan Autotransporta direkcijas mājaslapā, gan arī portālā 1188.lv.

Kustības saraksta plāksnēm pieturā jābūt izvietotām pasažierim saskatāmā augstumā un leņķī, kā arī jāņem vērā tas, lai šo informāciju varētu uztvert arī personas ar kustību traucējumiem. Konkrētajā gadījumā reģionālā maršruta kustības saraksts ir novietots zem pilsētas nozīmes maršrutu kustības sarakstiem.

Saskaņā ar normatīvo aktu prasībām informācijai par autobusu kursēšanas grafiku jābūt pieejamai latviešu valodā. Autotransporta direkcija neplāno izvietot atsevišķas plāksnes svešvalodās. Pasažieriem ir iespēja visu nepieciešamo informāciju par katru reisu atrast Google maps lietotnē vai jautājumu gadījumā sazināties ar pārvadātāju vai mums.

Jautājums par pilnvērtīgu Jūrmalas pilsētas maršruta kartes izveidi un publicēšanu ir Jūrmalas pilsētas pašvaldības kompetencē. Autotransporta direkcijas kompetencē ir jautājumi, kas skar sabiedriskā transporta pakalpojumu reģionālajos maršrutos."

PAPILDINĀTS 12.08. ar AS "Liepājas autobusu parks" izpilddirektora Māra Ārberga atbildi:

1.Kā vērtējat redzamo situāciju?

Fotogrāfijās redzamās tukšās vietas manuprāt paredzētas Jūrmalas sabiedriskā transporta sarakstu izvietošanai-

A/S"LAP" šo jautājumu nevar komentēt.

2.Kad tiks uzstādīt vienots laika grafiks ar saprotamiem laikiem un norādītu šķērsojamo tiltu?

A/S "LAP" sniedzot starppilsētu pārvadājumus pēc noslēgtā līguma ar Valsts SIA "Autotransporta direkcija" par pasažieru pārvadājumiem "Centrs-1 A "lotē izpilda visas prasības-tajā skaitā izvietojot atbilstošus kustības sarakstus.

3.Kāpēc grafiks ir uzstādīts tik zemu?

Esmu uzdevis veikt pārbaudi visās pieturvietās par sarakstu izvietošanas augstumu un novērst trūkumus līdz 19.08.2019.

4.Vai un kad grafiks tiks papildināts ar angļu valodu?

Kustības saraksti izvietoti atbilstoši noslēgtajam pakalpojumu līgumam-angļu valodā nav paredzēts izvietot. Šeit varu piebilst, ka parasti ārzemju viesi bieži izmanto 1188 portālu, kur informācija sniegta arī angļu un krievu valodās.

Uz paša mikroautobusa Tilta nosaukums ir uzlikts Foto: iAuto.lv

Dubultu stacija Jūrmalā 6.08.2019. Foto: iAuto.lv

 
12 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Dīvāna komentāri 7.augusts 2019 21:37
3 0 Atbildēt

Ar laivu?

darklight 7.augusts 2019 23:13
3 1 Atbildēt

Piekrītu anonīmiķim. Vilciens ir visjēdzīgākais Jūrmalas transports.

anonimikis 7.augusts 2019 16:33
2 1 Atbildēt

Vilciens.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Kad neredz acīmredzamo (+ VIDEO) 22

Pa kreiso malējo joslu braucošais pikaps ar piekabi pazaudē daļu kravas. Vadītājs apstājas, padod atpakaļ un sāk nostiprināt no piekabes izkritušo priekšmetu, taču brīdi vēlāk stāvošajā sastāvā ietriecas vieglais automobilis. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām elektroauto par 20 000 eiro (+VIDEO) 6

Ķīniešu elektromobilis Ora neilgi pēc ierašanās Latvijā sacēlis pamatīgu ažiotāžu, turklāt vismaz ducis drosmīgo jau izvēlējušies to kā savu. Šajā video skaidrosim, kā Ora 03 uzvedas gaitā, un cik praktisks un ietilpīgs ir tās salons reālā braucienā. Lasīt vairāk

 

“Latvijas Gada auto 2024” TOP 3 modeļi. Kādi tie ir? (+ FOTO)

20.martā sāksies jaunāko automobiļu pieteikšana konkursam "Latvijas Gada auto 2025", kas ilgs līdz 31.oktobrim. Kad visi konkursam pieteiktie auto tiksies vienuviet Lielajā Testa braucienā, kas iepriekš notika Mežaparka Lielajā estrādē Lasīt vairāk

 

Ar jaudu līdz 326 Zs - Volkswagen prezentējis jauno ID.3 GTX (+ FOTO) 6

Vācijas autobūves uzņēmums Volkswagen iepazīstinājis ar jauno ID.3 GTX – sportisku elektriskās piedziņas modeli, kas pārdošanā nonāks šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti