ES vides komisārs: Enerģētikas nozari gaida "revolucionāras pārmaiņas" 2

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 18.maijs 2022 19:18

Eiropas Savienības (ES) enerģētiku gaida "revolucionāras pārmaiņas", bet, lai vienotos par sesto sankciju paketi pret Krieviju, pirmām kārtām būs nepieciešama politiskā griba, paziņojis Lietuvas deleģētais ES vides komisārs Virgīnijs Sinkevičs

“Attiecībā uz pārmaiņām enerģētikas nozarē mēs tiešām runājam par revolūciju, jo tās būs ļoti straujas pārmaiņas, kas būtiski ietekmēs ES turpmāko attīstību, enerģētikas projektu attīstību un enerģētikas tirgus stabilitāti,” viņš sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Tā komisārs komentējis trešdien prezentēto 210 miljardu eiro vērto Eiropas Komisijas (EK) plānu "REPowerEU", kas paredz, ka ES līdz 2027.gadam atbrīvosies no atkarības no Krievijas fosilā kurināmā, izvirzot jaunus, vērienīgākus mērķus atjaunīgās enerģijas ražošanā un enerģijas taupīšanā.

"Plašāk runājot, var teikt, ka tur ir gan zaļā kursa, gan digitalizācijas mērķi, bet karš Ukrainā un bažas par atkarību no Krievijas fosilā kurināmā liek mums spert zināmus soļus, lai nodrošinātu pēc iespējas drīzāku atteikšanos vispirms no Krievijas fosilā kurināmā, bet arī kopumā iespēju robežās samazinātu ES atkarību no trešajām valstīm,” norādījis Sinkevičs.

Pēc viņa teiktā, viens no jaunās pasākumu pakotnes mērķiem ir līdz 2030.gadam palielināt zaļās enerģijas īpatsvaru ES enerģētikas bilancē no šobrīd plānotajiem 40% līdz 45%. Viens no galvenajiem tajā ietvertajiem EK priekšlikumiem paredz atsevišķus atjaunīgās enerģijas projektus atzīt par sabiedrībai nozīmīgiem, lai paātrinātu būvatļauju izsniegšanu.

ES vides komisārs norādījis, ka divu gadu laikā pēc konkrētu tiesību aktu pieņemšanas ES institūcijās dalībvalstīm būs jāizveido īpašas teritorijas, kur būtu iespējams attīstīt saules un vēja enerģētikas projektus, un atļaujas būs jāizsniedz viena gada laikā.

Pakotnē ietverti arī priekšlikumi paredzēt pienākumu uz jaunceļamu ēku jumtiem izvietot saules paneļus, paātrināt siltumsūkņu ieviešanu, kā arī integrēt ģeotermālo un saules enerģiju modernizētajās centralizētās siltumapgādes sistēmās.

Turklāt līdz 2030.gadam iecerēts divkāršot no saules enerģijas saražotās elektroenerģijas apjomu Eiropas Savienībā, lai tas sasniegtu 600 gigavatus.

Vienlaikus Sinkevičs ieteicis nepārvērtēt šā plāna nozīmi sestās Krievijai paredzētās sankciju paketes apstiprināšanā.

"Šai ziņā jaunā pakotne noteikti nenāks par ļaunu, taču es to nekādā veidā nepārvērtētu, jo, lai vienotos, pirmām kārtām vajadzīga politiskā griba," viņš atzinis.

 
Visi komentāri
 
boliks 19.maijs 2022 14:05
0 0 Atbildēt

Noteikti to jau biržā var redzēt elektrība jau atkal kādā brīdi maksās 0.50 EUR par kwh.

Andis 19.maijs 2022 14:52
1 1 Atbildēt

Ja alkoholiķis tā pēkšņi pārstāj dzert, tad viņam ir liela iespēja nonākt kapos.

Kamanas jātaisa vasarā, bet ne tad, kad ar tām jau jābrauc.

Šodienas "zaļai enerģijai" nav nekāda sakara ar dabas aizsardzību, bet gan ar dabas lielāku postīšanu un grupu alkatīgu ļautiņu velmi uzvārīties, piesedzoties ar neatkarību no Krievijas. Lai saražotu vienu tonnu bioetanola tiek patērēta 1, 5 tonna dīzeļdegvielas.

Ir jābūt pilnīgi jaunām tehnoloģijām, kas tiešām ir ekoloģiskākas un lētākas un tad var pāriet uz tām, bet nevis dancot ap vecām neefektīgām tehnoloģijām un ražot toksiskus atkritumu kalnus.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 6

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti