Tālis Linkaits: klimata mērķu sasniegšanā alternatīvo degvielu jomā būtiska ir pārdomāta infrastruktūras izbūve 5

 

Foto: iAuto.lv

SM | 3.jūnijs 2022 8:43

Lai transporta nozarē sasniegtu klimata mērķus, nepieciešams izstrādāt visaptverošu ilgtspējīgas alternatīvās degvielas stratēģiju un veidot vajadzīgo infrastruktūru – tā ceturtdien, 2. jūnijā, Eiropas Savienības (ES) Transporta ministru padomē pauda satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Viņš atzīmē, ka kopumā Latvija atbalsta ilgtermiņa mērķi mazināt transporta nozares atkarību no naftas un pamazām virzīties uz efektīvāku resursu un enerģijas izmantošanu. “Mūsuprāt, pieejai ir jābūt līdzsvarotai un pārdomātai. Ir jāpilnveido un jāpaplašina elektrouzlādes tīkls, vienlaikus jāņem vērā, ka situācija dalībvalstīs ir atšķirīga, tostarp attiecībā uz satiksmi un tranzīta plūsmām, arī ģeogrāfisko aspektu,” sacīja ministrs.

Pāreja uz alternatīvajām degvielām ir viens no punktiem Eiropas Zaļajā kursā, kas ir  ES galvenais ceļvedis, lai līdz 2050. gadam Eiropa būtu klimatneitrāla. Saskaņā ar Zaļo kursu un Ilgtspējīgas un viedas mobilitātes stratēģiju līdz 2025. gadam būtu jāuzstāda vismaz miljons no paredzētajiem trīs miljoniem publiski pieejamo uzlādes punktu līdz 2030. gadam, kas nodrošinātu uzlādi 13 miljoniem nulles un zemas emisijas transportlīdzekļu ES.

ES transporta ministri arī pārrunāja atbalstu Ukrainai, ņemot vērā izaicinājumus ar iespējām graudu eksportam no Ukrainas, meklējot gan jaunus alternatīvos ceļus, gan citus risinājumu, lai sniegtu Ukrainai atbalstu.

Vēl pirms ES ministru tikšanās satiksmes ministrs Tālis Linkaits kopā ar pārējo Baltijas valstu kolēģiem, kā arī satiksmes jomas ministriem no Polijas, Čehijas, Bulgārijas, Rumānijas un Slovākijas ceturtdien, 2. jūnijā, Luksemburgā vienojās kopīgā aicinājumā par nepieciešamo turpmāko rīcību investīciju projektiem infrastruktūrā, ko ietekmē Krievijas sāktais karš Ukrainā, parakstot kopīgu paziņojumu, kas tika iesniegts Eiropas Komisijā.

“Ir pagājuši vairāk nekā trīs mēneši kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā un situācijas attīstība negatīvi ietekmē arī transporta jomu. Izaicinājumi, ar ko saskaramies, būs ilgstoši. Materiālu un pakalpojumu izmaksas, energoresursu cenas – tas viss var negatīvi ietekmēt projektu īstenošanu un radīt kavēšanos termiņos,” pauda T. Linkaits.

Līdz ar to ministri aicina Eiropas līmenī domāt par piemērotiem risinājumiem šajā jautājumā, pagarinot projektu īstenošanas termiņus, mainot to mērogu vai meklējot papildu finansējumu.

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
viencexperc 3.jūnijs 2022 17:56
9 0 Atbildēt

Vajag ražot auto, kuri brauks uz granulām. Mūsdienās, kokus zāģēt palika ļoti ekoloģiski.

Krokodils 3.jūnijs 2022 16:03
7 0 Atbildēt

Bezjēgā ceļot cenu - klimata pārmaiņas neiegūs!

Iegūst tikai DUS magnāti- jaunas jahtas.. īpašumus vai vērtslietas.

Jo cilveki, īpaši Latvijā ņems ātros kredītus, lies un domās par sekām kaut kad vēlāk... Jo pie auto tā pielipis, ka neatraut!

viencexperc 3.jūnijs 2022 17:55
5 0 Atbildēt

Es jau sāku just, ka sāk palikt aukstāk, kopš pieauga cenas. Tikko prezentēja jauno ID busu, un temperatūra vēl nokritās par pus grādu. Labi, ka ir cilvēki, kuri sapņo par ledus laikmetu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti