Pagājušajā nedēļā Latvijā elektroenerģijas cena pieaugusi par 36% 3

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 28.jūnijs 2022 10:34

Aizvadītajā nedēļā Latvijā vidējā elektroenerģijas cena kāpa par 36% un bija 245,25 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Lietuvā elektroenerģijas cena pieauga par 29% līdz 250,6 eiro par MWh. Savukārt Igaunijā elektroenerģijas cena samazinājās par 4% līdz 167,81 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cena kāpa par 30% līdz 130,29 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmas cenas pieaugumu veicināja vēja izstrādes kritums "Nord Pool" reģionā par 27%, Ziemeļvalstu hidrorezervuāru līmeņa samazinājums, kā arī dabasgāzes, ogļu un emisiju kvotu cenu kāpums, skaidro "Latvenergo". Baltijas vidējās elektroenerģijas cenas pieaugumu noteica zemāki atjaunīgās enerģijas - vēja un hidroelektrostaciju - izstrādes apjomi reģionā, kā arī par 16% zemākas enerģijas plūsmas no Somijas un par 2% mazākas plūsmas no Zviedrijas SE4 tirdzniecības apgabala. Elektroenerģijas cenu atšķirību starp Igauniju un Latviju, Lietuvu noteica pieejamās šķērsgriezumu jaudas samazinājums starp Igauniju un Latviju remontdarbu dēļ.

Turpinās Ziemeļvalstu atomelektrostaciju ikgadējā apkopes darbu sezona, un aizvadītajā nedēļā pieejamās jaudas īpatsvars no kopējās uzstādītās bija 82%.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš samazinājās, un kopā tika patērētā 6451 gigavatstunda (GWh), bet izstrādes apjomi samazinājās līdz 7125 GWh.

Baltijas valstīs kopējais elektroenerģijas patēriņš samazinājās par 4% līdz 445 GWh. Latvijā kopā patērētās elektroenerģijas apjoms kritās par 9% līdz 109 GWh. Igaunijā elektroenerģijas patēriņš bija 127 GWh, tas samazinājās par 7%. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš palika iepriekšējās nedēļas līmenī, kopā tika patērētas 209 GWh.

Baltijā elektroenerģijas izstrāde pieauga par 4% līdz 254 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjomi kritās par 9% līdz 59 GWh. Tajā pašā laikā Igaunijā ražošanas apjomi pieauga par 13% līdz 128 GWh. Lietuvā elektroenerģijas izstrāde palika iepriekšējās nedēļas līmenī un bija 66 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 54%, Igaunijā - 101%, bet Lietuvā 32%. Baltijas valstīs tika saražoti 57% no reģionā patērētā elektroenerģijas apjoma.
 

 
Visi komentāri
 
Opis 28.jūnijs 2022 13:13
1 1 Atbildēt

Interesanti, vai valsts iestādes arī ievieš taupības pasākumus un savelk jostas, jeb vienkārši paprasa budžetā lielāku piešprici un izliekas, ka energoresursu cenas valsts sektoru neskar!?

Kad sāks deputāti braukt ar velosipēdiem un sabiedrisko?

Harijs 29.jūnijs 2022 14:45
1 1 Atbildēt

es domāju viņi nemaz nezin cik viņiem alga kāda ekonomija jūs ko - viņi ir kā aiz augsta žoga - 1 % izredzēto vienā pusē un otrā pusē visi pārējie, kas apkalpo šo noziedzīgo struktūru.

Jūrmalnies 30.jūnijs 2022 10:43
0 0 Atbildēt

Skatos Nordpool cenas un nelīmējas bilde kopā, Norvēģijā MWh maksā 2 euro, Igaunijā 150 eur, Latvijā 282 eur.

Varbūt jānotirgo Latvenergo Norvēģiem, jo viņmi māk saimniekot, kamēr mūsējie urbina degunu un saņem lielas algas!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 34

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Mazda CX-80: septiņas sēdvietas, hibrīdi un dīzeļi (+ FOTO)

Mazda nesen prezentēja savu pilnīgi jauno flagmani CX-80. Tā virsbūve veidota, domājot par ērtu manevrēšanu ikdienas braukšanas un parkošanās situācijās, taču ar trim sēdvietu rindām tā nodrošina papildu daudzpusību lielākām ģimenēm. Lasīt vairāk

 

Kāpēc jaunais Toyota Land Cruiser ir principiāli cits auto? (+VIDEO) 12

Uz plašās planētas ražošanā vairs nav atlicis daudz tādu automašīnu kā Toyota Land Cruiser. Tāpēc pirmā iepazīšanās ar jaunās jeb J250 paaudzes modeli Skotijā ir īpaši svarīga. Lasīt vairāk

 

Rīgas dome ārkārtas sēdē lems par 10 miljonu eiro novirzīšanu ielu seguma atjaunošanai 5

Šodien izsludināta Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā deputāti lems par vairāk nekā 10 miljonu eiro novirzīšanu ielu seguma remontiem, liecina ārkārtas sēdes darba kārtība. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti