Indriksone: Siltumapgādei nepieciešamais šķeldas apmērs Latvijā ir pietiekams 14

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 5.augusts 2022 10:54

Latvijas siltumapgādei nepieciešamais šķeldas apmērs šai apkures sezonai ir pietiekams, aģentūrai LETA ekonomikas ministres Ilzes Indriksones (NA) viedokli pauda ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Vineta Vilistere-Lāce.

Viņa norādīja, ka to vairākās tikšanās reizēs ar Indriksoni ir apliecinājusi gan Latvijas Kokrūpniecības federācija, gan VAS "Latvijas valsts meži" un šķeldas ražošanas uzņēmumi.

Pēdējo nedēļu laikā ekonomikas ministre dažādos formātos ir tikusies ar Latvijas Siltumapgādes uzņēmumu asociāciju, Latvijas Biomasas asociāciju, Latvijas Pašvaldību savienību, koksnes produktu ražošanas nozares organizācijām un uzņēmējiem, lai pārrunātu aktuālo situāciju ar šķeldas pieejamību un pietiekamību apkures sezonai.

Indriksone skaidro, ka problēma nav ar šķeldas resursu pieejamību Latvijā. Vairākas organizācijas ministrei ir apstiprinājušas, ka šķeldas apmērs ir pietiekams, lai ar to tiktu nodrošināts Latvijai nepieciešamais apmērs šajā apkures sezonā. Tiekoties un runājot ar ieinteresētajām pusēm, ministrei ir skaidrs, ka šobrīd galvenā problēma abām pusēm ir nesavienojami piedāvāto līgumu nosacījumi.

"Proti, straujās izmaiņas energoresursu tirgū un iepriekšējās sezonas pieredze ar straujo cenu kāpumu un līgumu laušanu radījusi situāciju, kad pircēja vēlmes pēc zemākas cenas un piegādātāja sniegtām garantijām nesakrīt ar šķeldas piegādātāju galveno vēlmi līgumā redzēt ikmēneša cenas indeksāciju," situāciju skaidro ekonomikas ministre.

Indriksone norāda, ka šķeldas piegādātājiem un siltumapgādes nodrošinātājiem ir jāsaprot jaunā situācija tirgū, jāsarunājas un jāspēj vienoties par atbilstošiem sadarbības nosacījumiem, lai kopīgi un tirgus situācijai atbilstoši varētu vienoties par piegādēm un sagatavoties šai apkures sezonai.

Ekonomikas ministre uzsver, ka nozares ilgtspējai un stabilitātei izšķiroša būs nozares spēja iemācīties sadarboties ilgtermiņā un slēgt līgumus vismaz uz divām vai pat trim apkures sezonām. Ņemot vērā enerģijas cenu pieauguma būtisko lomu un ietekmi uz tautsaimniecību, kā arī iedzīvotāju labklājības līmeni, šobrīd ir kritiski savlaicīgi nodrošināt visu iesaistīto pušu sadarbību.

Ekonomikas ministrija (EM) sadarbojas ar koksnes produktu ražošanas nozares organizācijām, lai nozares dalībnieki labāk spētu saprast tirgus situāciju, kā arī palīdzēs sagatavot vadlīnijas vienotu iepirkumu nosacījumu un indeksācijas principu ieviešanai ilgtermiņa sadarbības veidošanai, piemēram, līgumos paredzot arī ikmēneša cenas indeksāciju, lai piegādātājs spētu līgumu nosacījumus izpildīt visas sezonas garumā.

Vienlaikus EM rosina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju nodrošināt iespēju, lai pakalpojumu tarifos energoresursu cenu varētu pārskatīt biežāk, elastīgi sekojot izmaiņām tirgū.

 
14 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
janka 5.augusts 2022 12:51
2 1 Atbildēt

bet izcirst varētu, vai ne?

Opis 5.augusts 2022 12:57
2 1 Atbildēt

Pieņemsim, ka mums šķeldas pieteik, bet vai mums ir arī pietiekams skaits šķeldas katlu māju? Jeb ir kautkāda nano tehnoloģija, kas ļauj kurināt šķeldu gāzes katlos?

topinamburs 5.augusts 2022 13:17
1 1 Atbildēt

Smuka tā Indriksone ar cirvi

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti