Granulu cena tuvojas 700 EUR par paleti - Kokrūpniecības federācija: Koksnes granulu cena pašreiz ir neilgtspējīgi augsta 87

 

Foto: Ekrānbilde

Nozare.lv | 7.septembris 2022 10:53

Izvēloties uzņēmuma "Staļi" granulas, pircējam jārēķinās ar cenu, kas tuvojas 700 eiro par paleti. Kokrūpniecības federācija uzskata, ka tāda situācija nevar pastāvēt ilgi.

Koksnes granulu cena pašreiz ir neilgtspējīgi augsta un turpmākajos gados tā nebūs "jaunais normālais", aģentūrai LETA pauda Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Viņš skaidroja, ka koksnes kurināmais joprojām ir un būs lētākais kurināmais šajā apkures sezonā, turklāt granulu pieejamības deficīts nedraud.

Klauss uzsvēra, ka mājsaimniecību granulas ir nopērkamas, bet par vēsturiski visaugstāko cenu. "Diemžēl nepiepildījās manas cerīgās prognozes, ka vasarā "premium" granulu cenas stabilizēsies, tādēļ nebūtu atbildīgi man izteikt jaunas prognozes," norādīja Klauss, piebilstot, ka šī cena ir neilgtspējīgi augsta un tā turpmākajos gados nebūs "jaunais normālais".

Viņš atzīmēja, ka cenu augšanai ir objektīvi iemesli, jo augušas ir gan koksnes izejvielas, gan elektrības cenas. Kā piemēru Klauss minēja, ka nesenajās uzņēmuma "Latvijas valsts meži" izsolēs alkšņa apaļkoks, kas domāts skaldītas malkas ražošanai, sasniedza 130 eiro par kubikmetru, bet šāds pats bērza apaļkoks pat 150 eiro par kubikmetru.

"Lai saražotu vienu tonnu granulu, vajag aptuveni 2,6 kubikmetrus izejvielas," teica Klauss, piebilstot, ka, protams, granulu ražošanai izmanto mazkvalitatīvāku un lētāku izejvielu, bet tā tāpat šobrīd ir sasniegusi visu laiku augstāko cenu, jo par to konkurē gan Latvijas siltumražotāji, gan Latvijas dažādu skaidu un šķeldas produktu (piemēram, plātnes, granulas, iepakojuma elementu) ražotāji.

Klauss uzsvēra, ka kopumā enerģijas un kurināmā tirgū valda "neilgtspējīgs ārprāts", kas tikai daļēji skaidrojams ar Krievijas izraisītajām kara šausmām Ukrainā. Viņš skaidroja, ka tagad arī zināms, ka Krievija pārtrauc gāzes piegādes Eiropai pa "Nord Stream", kas situāciju vēl tikai sarežģīs.

"Kā privātpersona, raugoties savā nākamās ziemas siltumtarifā, es būtu tikai laimīgs, ja man būtu iespēja apkurināt māju ar granulām," norādīja Klauss.

LKF ir dibināta 2000.gada augustā, apvienojot meža nozares atsevišķas asociācijas, lai kopīgiem spēkiem strādātu pie mežsaimniecības, kokrūpniecības un mēbeļrūpniecības attīstības un konkurētspējas celšanas Latvijā.

 
87 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Panelis 7.septembris 2022 12:00
29 1 Atbildēt

Lai tie granulnieki iet uz poda, paši sev kājā šauj! Saliks cilvēki siltumsūkņus un Saules paneļus un nemaksās ne granulniekiem, ne gāziniekiem! Paši tirgu sačakarēs, paši no tā cietīs ilgtermiņā!

WALA 7.septembris 2022 11:00
12 3 Atbildēt

700 EUR stabili ir bulšits, gribu dzirdēt kādu kurš vispār ir pircis granulas par tādu cenu, vai pat tuvu tai.

Moments 7.septembris 2022 15:04
12 3 Atbildēt

Lieta tāda, ka arī pats Buļbašenko nākotnē skatīsies uz sauli caur režģi, ja paliks dzīvs.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Divi "dala ceļu", citiem problēmas - bīstama situācija uz A4 autoceļa Polijā (+ VIDEO) 4

Video autors uzskata, ka "sižets aizsākās" brīdī, kad Opel vadītājs nobloķēja Cupra vadītāju. Pēdējais nolēma atdarīt, izbrauca Corsa priekšā un nobremzēja, liekot vadītājam izmanevrēt uz otru joslu - tieši Land Rover priekšā. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ:Izmēģinām jauno Porsche Panamera e hybrid (+ VIDEO)

Porsche ne pa jokam ir aizrāvies ar elektromobilitāti, tāpēc četras no septiņām jaunā Panamera modeļa versijām ir nopietni elektrificētas. Tās saucas e-Hibrid un aprīkotas ar jaudīgu spraudņa tipa hibrīdiekārtu. TV Autoziņas izmēģinās Porsche Panamera 4 e-Hybrid ar 470 ZS, un jā - arī tas ir lādējamais hibrīds Lasīt vairāk

 

Vēl mazāk darba vadītājam - Ford uzlabojis BlueCruise autopilotu 5

ASV autobūves uzņēmums Ford uzlabojis savu BlueCruise tehnoloģiju, kas nodrošina daļēju autonomo braukšanu uz noteiktiem ceļiem. Tas iespējams, pateicoties jaunākajam atjauninājumam ar indeksu 1.4. Lasīt vairāk

 

Kā paceļot reprezentatīvo auto slieksni, nonācām pie uzņēmuma vieglā transportlīdzekļu nodokļa pieauguma? Intervija ar A.Kulbergu (+ VIDEO) 50

iAuto.lv lasītājs atsūtīja mums informācija, ka darba auto Cupra Formentor VZ ar 228kw jeb 310zs TSI iepriekš uzņēmuma vieglo transportlīdzekļa nodokli maksāja ap 37 eiro mēnesī, bet tagad 159,60 eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti