Rīgas osta Spilves pļavās plāno veidot saules enerģijas parku ar vismaz 100 000 MWh elektroenerģijas izstrādi gadā 12

 

Ilustratīvs attēls Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 13.septembris 2022 13:01

Rīgas osta Spilves pļavās plāno veidot saules paneļu parku ar nominālo jaudu vismaz 100 megavatu (MW) un plānoto elektroenerģijas izstrādi vismaz 100 000 megavatstundu (MWh) gadā, aģentūru LETA informēja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāve Liene Ozola.

Rīgas brīvostas pārvalde izsludinājusi izsoli par pārvaldes īpašumā esošas zemes, valdījumā esošas zemes un personālservitūtu, kas atrodas Rīgas brīvostas teritorijā, Spilves pļavās ar kopējo aptuveno platību 176,9 hektāri, nomas tiesībām. Objekta turpmākās izmantošanas nosacījumi paredz saules paneļu uzstādīšanu un atjaunojamās saules elektroenerģijas ražošanu.

Izsoles sākuma cena gada nomas maksai ir 233 251 eiro, kam klāt tiks pieskaitīti 5% no objektā saražotās elektroenerģijas apmēra katrā elektroenerģijas tirdzniecības intervālā. 

Pieteikumu dalībai izsolē var iesniegt līdz 2022.gada 14.oktobra plkst.16.30, bet izsole notiks 7.novembrī plkst.14.

Pretendentu izvēlē tiks vērtēti vairāki parametri - klasiskā zemes nomas maksa, kā arī zaļā enerģija, ko ražotājs nodos ostai pamatdarbības īstenošanai.

"Saules parks ražos zaļo enerģiju ostas un Rīgas uzņēmumiem, un, visticamāk, padarīs lētāku elektroenerģiju arī visiem Rīgas iedzīvotājiem," pauž Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps (LA).

Viņš skaidro, ka Rīgas osta ir lielākais industriālais parks Baltijā ar līdz šim neizmantotu ekonomisko potenciālu "Spilvē". 

"Strādājot ar investoriem un potenciāliem klientiem Spilves industriālā parka attīstībā, redzam potenciālu zaļās enerģijas attīstībai - vispirms saules paneļu parkam, tad ūdeņraža tehnoloģiju attīstībai. Turklāt, šodien starptautiskie ražotāji un loģistikas ķēdes pieprasa "zaļākus transporta koridorus", un saules parks ir iespēja ostas stividoriem piedāvāt zaļu un lētu enerģiju," norāda Zeps, piebilstot, ka tas Rīgas ostu padara par daudz konkurētspējīgāku investīciju projektiem nekā jebkuru citu ostu reģionā. 

Atbilstoši Rīgas brīvostas attīstības programmai 2019.-2028.gadam brīvostas pārvalde par prioritārajiem darbības virzieniem turpmākajā attīstībā noteikusi ostas kravu portfeļa diversifikāciju, piesaistot jaunas kravu plūsmas, palielināt ne-enerģētikas tranzītkravu apmēru, kā arī ostas līdz šim neapgūto teritoriju attīstību, piesaistot attīstāmajās teritorijās ar ostas funkciju saistītas un/vai nesaistītas ražošanas darbību, kas ilgtermiņā varētu veidot plašāku industriālo pakalpojumu klasteri Rīgas ostā. 

Rīgas osta pēc pārkrauto kravu apmēra ir lielākā osta Latvijā.

 
12 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
es 13.septembris 2022 18:18
3 1 Atbildēt

Spilves pļavas gadiem stāv pamestas. Be tikko kāds grib sākt saimniekot, tā visādi Pļurkt uzreiz atcerās kāda izskatās govs un ko viņa rij!

uzurpācija 13.septembris 2022 20:53
2 4 Atbildēt

Vērtīgās ostas zemes izmantos vienkāršiem saules paneļiem, nevis pie mēral mēbeļu fabrikai vai kam tādam.

Pat no bordeļa tur būtu vairāk sarbavietu un pienesuma ekonomikai nekā saules paneliem ostas teritorijā.

Saules paneļus var likt jekur citur LV kur lēta un nevienam nevajadzīga zeme, un tīklam tas būtu vienalga vai paneli ostas teritorija vai latgalē visdziļākajos laukos.

es 14.septembris 2022 12:35
2 0 Atbildēt

Pirms likt kur gribi, apskaties cik maksā 1 metrs elektrības pārvades kabeļa no saules paneļa līdz tuvākajai atbilstošajai elektrolīnijai vai transformatoram. Un viņš vēl ir jāierok zemē, vēlams, ne privātā. Un reizēm viņam vēl pirms rakšanas ir jāizcērt stiga. Un kāds vēl dabū apgrūtinājumu zemesgrāmatā uz kabeļa rēķina.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Saražoti 100 miljoni Hyundai

Dienvidkorejas autobūves uzņēmumam ir pamats lepoties – visā pasaulē 57 gadu laikā ir saražoti 100 miljoni Hyundai automobiļu. Lasīt vairāk

 

Degvielas cenas: Dīzelis dārgāks 1.477 un 95 benzīns 1.497 EUR - 28.09.2024 (+ VIDEO) 7

Degvielas cena atkal uzsākusi ceļu augšup, desmit dienu laikā pievienojot litra cenai 10 centus. Atgādināsim, ka 18. septembrī litrs dīzeļdegvielas Neste uzpildes stacijā maksāja 1,377 eiro, bet 95-tais benzīns - 1,397. Lasīt vairāk

 

BMW ar Seat saduras Siguldas novadā - policija lūdz atsaukties aculieciniekus 9

2024.gada 28.septembrī ap pulksten 05.30 Siguldas novadā, uz autoceļa A2 Rīga - Sigulda - Igaunijas robeža (Veclaicene) 59.8 km notika sadursme starp diviem transportlīdzekļiem - "BMW 320", kuru vadīja sieviete un transportlīdzekli "Seat Alhambra", kuru vadīja vīrietis. Lasīt vairāk

 

Kā mūsdienu modernie auto mūs izspiego (+ VIDEO) 4

Epizode, kurā tiek apskatīts, kā automašīnu ražotāji izspiego labticīgos autovadītājus, slepeni pārdodot viņu personisko informāciju datu brokeriem un apdrošināšanas kompānijām. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti