"Latvenergo" ieguvusi tiesības Klaipēdas LNG terminālī nākamos desmit gadus lietot sešu TWh ikgadējo jaudu 7

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 2.oktobris 2022 14:24

AS "Latvenergo" ieguvusi tiesības nākamos 10 gadus lietot sešu teravatstundu (TWh) ikgadējo jaudu Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālī regulārām piegādēm "Latvenergo" TEC, aģentūru LETA informēja "Latvenergo" pārstāvji.

Uzņēmums, piedaloties "Klaipēdas nafta" rīkotajā sašķidrinātās dabasgāzes termināļa ilgtermiņa jaudu piešķiršanas procedūrā, ir ieguvis tiesības turpmākos 10 gadus lietot Klaipēdas naftas termināļa sešas TWh ikgadēju jaudu dabasgāzes regulārām piegādēm "Latvenergo" TEC ražošanas un klientu drošai apgādei.

"Latvenergo" pārstāvji skaidroja, ka Klaipēdas LNG termināļa tarifu apstiprina Lietuvas regulators un 2023.gadam tas ir noteikts 1,41 eiro par MWh. Atbilstoši aģentūras LETA aprēķiniem tas ir 1,41 miljons eiro par TWh.

"Latvenergo" skaidroja, ka turpmākajos gados tarifs būs atkarīgs no termināļa ekspluatācijas un operacionālajām izmaksām. Dabasgāzes cenu noteiks pasaules tirgus svari - pieprasījuma un piedāvājuma līdzsvars. 

Noslēgtais līgums nodrošinās iespēju iepirkt gāzi pa tiešo ar lielākajiem dabas gāzes ieguvējiem/tirgotājiem, tādējādi nodrošinot izdevīgākos nosacījumus.

Kā iepriekš skaidroja "Latvenergo" pārstāvji, šī gada ceturtā ceturkšņa Klaipēdas termināļa izsole parāda, ka pieprasījums pārspēj piedāvājumu četras reizes. Līdz ar to noteikumus jaudu iegūšanai diktē Klaipēda. Priekšroka jaudu iegūšanai būs uzņēmumiem, kas piedāvās ilgtermiņa (līdz 10 gadiem) līgumus. Paredzams, ka tiks izsolītas divas trešdaļas no kopējā Klaipēdas termināļa gada apjoma, un lielajiem klientiem būs iespējas izvēlēties gāzes izsūknēšanas datumu, kas ir kritiski svarīgi gada pirmā ceturkšņa apgādei.

Turklāt papildus jaudu iegūšanai šāds līgums "Latvenergo" dotu iespēju, sākot ar 2023.gadu, sākt iepirkt gāzi bez starpniekiem, tādējādi jau tagad iegūstot labākas cenas Latvijas ekonomikai.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.
 

 
7 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
NaApv 2.oktobris 2022 20:05
3 0 Atbildēt

Tagad Skultes terminālis pavisam uz tiegus principiem varēs strādāt

Tirgot gāzi Somiem un Poļiem.

Jo LV neko vaira negarantēs.

Bet tad ir jautājums vai, terminalis vispar būs?

Gribētos, lai tomēr uzbūvē.

Opis 3.oktobris 2022 12:21
1 0 Atbildēt

Kāpēc tu pa visām varītēm gribi kaut ko garantēt Skultei? Baigi gribās gāzes OIK? Lai būvē un konkurē pēc atvērtā tirgus principiem. Latvenergo pirks tur, kur izdevīgāk!

wons 3.oktobris 2022 12:25
1 0 Atbildēt

Lavijai būtu jādomā par nelielām, modernām AES.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 4

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

Arī kā sedans - Volkswagen Passat Ķīnai 7

Jaunākais Volkswagen Passat Eiropā ir pieejams tikai universāla modifikācijā, taču Ķīnā to var nopirkt ar sedana virsbūvi. Lasīt vairāk

 

ADAC: Ķīnas autobūve ir nopietni konkurenti 8

Vācijas automobiļu kluba ADAC eksperti nonākuši pie secinājuma, ka Ķīnas autobūves produkcija pēdējos gados ir stingri pielikusi un min Eiropas ražotājiem uz papēžiem. Lasīt vairāk

 

2,8 sekundes līdz simtam - Mercedes-AMG prezentē 816 Zs jaudīgu kupeju (+ FOTO) 7

Vācijas Mercedes-AMG Šanhajā, Formula-1 sacensību pasākuma laikā nodemonstrējis savu GT saimes flagmani, kupeju Mercedes - AMG GT 63 S E-Performance, kas nodrošināta ar 816 Zs jaudīgu hibrīdiekārtu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti