"Elering" vadītājs: Somijas LNG termināļa kapitāldaļu iegāde nenodrošinās prioritāru piekļuvi gāzei 1

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 25.oktobris 2022 13:04

Arī tad, ja Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering" iegūs kapitāldaļas Somijas kompānijā, kas nofraktējusi peldošo sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināli, nenozīmē, ka Igaunijas kompānijas iegūs prioritāru piekļuvi terminālim, Igaunijas parlamenta Valsts policijas kontroles komitejai sacīja "Elering" izpilddirektors Tāvi Veskimegi.

"Nav pilnīgi nekādas saistības starp kapitāldaļu turētāju un termināļa izmantošanu. Tas ir atvērts terminālis, kas pieejams visiem tirgus dalībniekiem reģionā," paskaidroja Veskimegi, piebilstot, ka cita starpā tādas priekšrocības aizliedz Eiropas Savienības normas.

"Elering" vadītājs klāstīja, ka iespējamās investīcijas Somijas termināla kompānijā var izskatīt tikai no ekonomikas loģikas viedokļa, un, kā secinājis Igaunijas elektrības un gāzes pārvades sistēmu operators, pašlaik tādām investīcijām nav ekonomiska pamatojuma.

"Ja ir vēlme un nodoms darboties pēc kādas citas loģikas, nevis ekonomikas loģikas, tad "Elering" kā kompānijai ir jāsaņem atšķirīgas, ļoti specifiskas vadlīnijas," Veskimegi teica, paskaidrojot, ka pašlaik nav saņemtas tādas vadlīnijas un nav lemts par pamatkapitāla palielināšanu kapitāldaļu iegādei.

To, ka kapitāldaļu iegāde nenodrošinās priekšroku dabasgāzes saņemšanai, parlamenta deputātiem apliecināja arī Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijas enerģētikas un minerālu resursu ģenerālsekretāra vietnieks Timo Tatars.

2022.gada Igaunijas papildbudžetā ir rezervēti 30 miljoni eiro, lai Igaunijas valstij piederošais "Elering" nepieciešamības gadījumā varētu kļūt par līdzīpašnieku Somijas sistēmu operatora "Gasgrid Finland" izveidotajā meitasuzņēmumā sašķidrinātās dabasgāzes glabāšanas un regazifikācijas kuģa (FSRU) nomai.

Somijas puse paziņojusi, ka joprojām ir spēkā piedāvājums "Elering" iegādāties "FSRU OY" kapitāldaļas, bet Igaunijas uzņēmums neesot izlēmis.

Jau vēstīts, ka Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministre Rīna Sikuta un Somijas ekonomikas ministrs Mika Lintile oktobra vidū vienojās, ka glabāšanas un regazifikācijas kuģis atradīsies terminālī Inko, nevis Paldiskos, taču Igaunijas gāzes tirgotājiem būs pirmtiesības iegādāties konkrētu katra LNG tankkuģa kravas daļu pārdošanai Igaunijā.

Paldiskos termināļa infrastruktūras izbūves darbus paredzēts pabeigt novembra sākumā, bet Inko - decembrī.

ASV kompānijas "Excelerate Energy" glabāšanas un regazifikācijas kuģis "Exemplar" pēc ziemas līguma izpildes Argentīnā augusta beigās sāka ceļu uz Eiropu. Pašlaik Spānijā sausajā dokā tas tiek gatavots darbam ziemas apstākļos.

Kuģis saskaņā ar desmit gadu nomas līgumu, kuru ASV kompānija parakstījusi ar Somijas gāzes sistēmu operatoru "Gasgrid Finland", apkalpos Somiju, Igauniju un pārējās Baltijas valstis. Lēsts, ka nomas izmaksas desmit gados sasniegs 460 miljonus eiro, kam papildus ir mainīgās izmaksas atkarībā no piegādātā gāzes daudzuma.

Kuģis ir 291 metru garš un 43 metrus plats, tā tilpums ir aptuveni 151 000 kubikmetru, kas pilnībā piekrautā veidā atbilst aptuveni 68 000 tonnām sašķidrinātās dabasgāzes.

Sikuta iepriekš uzsvēra, ka Igaunijai pašai vajadzētu iznomāt savu kuģi, kuru pilnīgi noteikti varētu pietauvot Paldisku pievārtē būvējamajā terminālī.

 
Visi komentāri
 
es 25.oktobris 2022 20:57
0 0 Atbildēt

Nu tad priekš kam pirkt, ja nevar dabūt! Kas tur, ambāļi strādā? Labāk lai par to naudu nopērk no kaimiņlohiem latviešiem lētos mežus un griež skaidās!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atsaukums 12 tūkstošiem Kia EV9 1

Dienvidkorejas autoražotājs Kia atsauks gandrīz divpadsmit ar pusi tūkstošu elektrisko EV9 krosoveru, lai novērstu problēmas ar attālinātās parkošanās palīgsistēmu. Lasīt vairāk

 

Jauni motori BMW 5. sērijas Touring un versija, kas maksās mazāk par 60 000 eiro 2

BMW papildinājis 5.sērijas Touring universāla motoru klāstu ar jaunām izvēlēm, kas pircējiem kļūs pieejamas no šī gada novembra. Lasīt vairāk

 

Skaņu signālu Audi vadītājs uztver kā vērsis sarkanu lupatu (+ VIDEO) 8

No apraksta noprotams, ka video autors ar skaņu signālu brīdina Audi vadītāju, kurš atpakaļgaitā izbrauc no pagalma. Pēdējais to uztver kā "vērsis sarkanu lupatu" un metas video autoram pakaļ. Lasīt vairāk

 

BYD piesaka 1200 Zs jaudīgo Yangwang U8 Parīzes autoizstādei (+ VIDEO) 2

Ķīnas autobūves koncerns BYD gatavojas Parīzes autoizstādei, kas durvis ver 14. oktobrī. Jaunumu skaitā arī luksuss klases apvidus auto Yangwang U8, kas pirmizrādi Ķīnā svinēja 2023. gada novembrī. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti