Stājas spēkā kārtība, kādā izbeidz piemērot atkritumu statusu koksnes šķeldai, skaidām un putekļiem 2

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 1.janvāris 2023 12:34

Šodien stājas spēkā Ministru kabineta noteikumus "Kārtība, kādā izbeidz piemērot atkritumu statusu šķeldai, skaidām un putekļiem, kas iegūti no koksnes iepakojuma vai noteikta veida koksnes būvniecības atkritumiem".

Noteikumi paredz, ka koksnes atkritumu pārstrādātājs izveido kvalitātes pārvaldības sistēmu, kurā iekļauj kritērijus šķeldai, skaidām un putekļiem atkritumu statusa izbeigšanai.

Noteikumi attiecas uz koksnes šķeldu, skaidām un putekļiem, kas pārstrādes rezultātā tiek iegūti no koksnesiepakojuma vai noteikta veida koksnes būvniecības atkritumiem, ja tie nesatur smagos metālus lielākā apjomā, nekā noteikts noteikumos, kā arī nesatur halogēnorganiskos savienojumus un policikliskos aromātiskos ogļūdeņražus.

Atkritumu apsaimniekošanas likumā paredzēts, ka Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā piemērojami kritēriji atkritumu statusa piemērošanas izbeigšanai.

Atkritumu statusa izbeigšanas kritēriji ir instruments, ar kuru Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis tiek aicinātas veicināt atkritumu tālāku izmantošanu, vienlaikus nodrošinot augstu vides aizsardzības līmeni, kā arī vides un ekonomisku ieguvumu. To mērķis ir vēl vairāk veicināt atkritumu pārstrādi ES.

Daži konkrēti atkritumi vairs nav atkritumi, tiklīdz tos reģenerē, tostarp pārstrādā, un tie atbilst konkrētiem kritērijiem, kas jāizstrādā saskaņā ar vairākiem nosacījumiem, piemēram, vielu vai priekšmetu parasti lieto konkrētiem nolūkiem, pastāv tirgus vai pieprasījums pēc šādas vielas vai priekšmeta, vielas vai priekšmeta lietošanai nebūs nelabvēlīgas ietekmes uz vidi un cilvēku veselību un tamlīdzīgi.

Kritērijiem, kas izbeidz kādu konkrētu atkritumu beigu statusu, ir brīvprātīgs raksturs, atkritumu pārstrādātājs var izvēlēties, vai izpildīt prasības un no atkritumiem iegūt otrreizējās izejvielas, attiecīgi izpildot arī noteiktās kvalitātes prasības.

Pašlaik vispārīgi kritēriji atkritumu statusa piemērošanas izbeigšanai ir noteikti Ministru kabineta "Noteikumos par atkritumu klasifikatoru un īpašībām, kuras padara atkritumus bīstamus", tomēr tajos nav paredzēti kritēriji atkritumu statusa piemērošanas izbeigšanai šķeldai, skaidām un putekļiem, kas iegūti no koksnes atkritumiem.

Vairākās Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs jau ir izstrādāti vai top jauni noteikumi par atkritumu statusa izbeigšanu koksnes atkritumiem. Piemēram, Austrijā, Beļģijā (Flandrijā) un Slovēnijā ir spēkā kritēriji koksnes atkritumiem, ko paredzēts realizēt tirgū tālākai izmantošanai kā ķīmiski tīrai koksnei līdzvērtīgu produktu, proti, pēc atkritumu beigu stadijas iestāšanās šis materiāls nesatur halogēnorganiskos savienojumus unkoksnē esošā smago metālu koncentrācija ir līdzvērtīga dabiski sastopamajai smago metālu koncentrācijai koksnē. Francijai, Itālijai un Somijai ir izstrādāti kritēriji koksnes iepakojuma atkritumu statusa piemērošanas izbeigšanai, lai šādus atkritumus būtu ļauts sadedzināt lielas jaudas sadedzināšanas iekārtās.

Noteikumi attiecas uz komersantiem, kuri veic koksnes atkritumu mehānisku pārstrādi otrreizējās izejvielās - šķeldā, skaidās un putekļos, kā arī komersantiem, kas ieved Latvijas teritorijā šķeldu, skaidas un putekļus.

Noteikumi nosaka, ka koksnes atkritumu pārstrādātājs var būt gan atkritumu apsaimniekotājs, kam ir izsniegta atļauja A vai B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai, gan komersants, kas iepriekš nav bijis atkritumu apsaimniekotājs. Komersantam, kas iepriekš nav bijis atkritumu apsaimniekotājs, pirms pārstrādes uzsākšanas no Valsts vides dienesta ir jāsaņem atļauja A vai B kategorijas piesārņojošo darbību veikšanai.

Noteikumi nenosaka, kādam koksnes atkritumu apjomam ir jābūt, lai koksnes atkritumu pārstrādātājs tam drīkstētu veikt ķīmisko elementu analīzes.

Noteikumi patlaban neparedz ieviestās kvalitātes pārvaldības sistēmas sertificēšanu, lai neradītu nesamērīgu slogukoksnes atkritumu pārstrādātājam. Vienlaikus noteikumu projekts neaizliedz ieviestās kvalitātes pārvaldības sistēmas sertificēšanu, tādējādi apliecinot šķeldas, skaidu un putekļu pircējiem uzņēmuma atbilstību kādam no starptautiski atzītiem standartiem.
 

 
Visi komentāri
 
Fkc 1.janvāris 2023 14:55
3 0 Atbildēt

Vai Kariņa un NA fāni arī šogad gājuši gulēt 10 vakarā maskās un bez salūtiem?

?? 1.janvāris 2023 15:27
0 1 Atbildēt

ko tas dod ? - cenas uz augšu/leju?

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Elektriskie kravinieki jau 2030. gadā “noliks pie vietas” dīzeļus

Elektrisko kravas auto drīzu uzvaras gājienu paredz jaunākais pētījums. Lasīt vairāk

 

Vēl mazāk darba vadītājam - Ford uzlabojis BlueCruise autopilotu 5

ASV autobūves uzņēmums Ford uzlabojis savu BlueCruise tehnoloģiju, kas nodrošina daļēju autonomo braukšanu uz noteiktiem ceļiem. Tas iespējams, pateicoties jaunākajam atjauninājumam ar indeksu 1.4. Lasīt vairāk

 

Kad zīmes neredzam (+ FOTO) 13

Neredzam, nesaprotam vai ignorējam - iauto.lv lasītājs iesūtījis attēlus, kas uzņemti pie bērnu slimnīcas Rīgā. Lasīt vairāk

 

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 5

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti