Dabasgāzes cena TTF biržā atgriezusies pirmskara līmenī 6

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 5.janvāris 2023 11:24

Dabasgāzes cena Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) nokritusies līdz līmenim, kāds tika reģistrēts pirms Krievijas sāktā kara Ukrainā.

Trešdien dienas pirmajā pusē dabasgāzes cena nākotnes līgumos bija nedaudz zem 70 eiro par megavatstundu, bet pievakarē tā noslīdēja zem 65 eiro atzīmes.

Neilgi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā februāra beigās dabasgāzes cena veidoja aptuveni 88 eiro par megavatstundu.

Savukārt augustā, kad Krievija būtiski samazināja gāzes piegādes Eiropai, cena pārsniedza 340 eiro par megavatsundu, bet 1.decembrī tā bija noslīdējusi līdz 140 eiro.

Analītiķi norāda, ka gāzes cenu kritumu veicina gaisa temperatūra, kas ir augstāka par normu, krātuvēs esošās gāzes izmantošana un Krievijas gāzes aizstāšana ar gāzi no citiem pasaules reģioniem.

"Mums šobrīd ir labi apgādāts Eiropas Savienības (ES) gāzes tirgus pat bez Krievijas gāzes," norāda politiskā riska konsultāciju uzņēmuma "Eurasia Group" enerģētikas, klimata un resursu direktors Hennings Gloišteins. "Tas atspoguļojas pašreizējās cenās."

Pēc Ukrainas kara sākuma Eiropa steidza nodrošināt sašķidrinātas dabasgāzes piegādes no ASV, Kataras un citām eksportētājvalstīm, kā arī būvēt termināļus, lai spētu saņemt sašķidrināto dabasgāzi.

Jau ziņots, ka Vācijas jaunajā terminālī Vilhelmshāfenē otrdien no ASV ieradās pirmais tankkuģis ar sašķidrināto dabasgāzi, valstij cenšoties aizstāt energopiegādes, kas iepriekš tika saņemtas no Krievijas. Arī Nīderlandē sācis darboties jauns terminālis Ēmshāvenā, valsts ziemeļos.

Vienlaikus gan Eiropas uzņēmumi, gan privātie patērētāji samazinājuši gāzes patēriņu par aptuveni 20%, reaģējot uz augstajām cenām un valdību aicinājumiem.

Šīs būtiskās izmaiņas attiecībā gan uz piegādēm, gan pieprasījumu nozīmē, ka gāzes glabātavās, kas rudenī gandrīz pilnībā tika piepildītas, joprojām ir liels dabasgāzes apjoms. Janvāra sākumā gāzes glabātavās ES valstīs gāzes krājumu apjoms vidēji veidoja 84%, salīdzinot ar 52% pērn.

Pietiekami gāzes krājumi, lai palīdzētu apmierināt lielo pieprasījumu ziemas laikā, bieži vien ir dabasgāzes cenu noteicošais faktors. Analītiķi skaidro, ka Eiropa ziemu varētu noslēgt ar pietiekami augstu gāzes krājumu līmeni, lai apjomīgā gāzes iepirkšana, kas tika veikta pērn rudenī un veicināja cenu kāpumu, vairs varētu nebūt nepieciešama.

 
Visi komentāri
 
Pļūtins 5.janvāris 2023 12:37
4 1 Atbildēt

Es krieviem stāstu pasakas ka Eiropa salst nost un šie duraki tic ar'!

Putinzz 5.janvāris 2023 14:42
4 0 Atbildēt

Ne tikai tic, bet arī pārdzīvo, lej gaužas asaras, jo Eiropā pensionāri sildās, kurinot mucās malku, kas iegūta izzāģējot kokus parkos (Rossija 1 TV kanāls). Tā, lūk ir Eiropā, bet pašiem viss labi - 40 gadus dzīvo ciemā, kur valdība solījusi ievilkt gāzi un ūdeni (obesčajut v 2023.godu podvesti), slikti tikai, ka autobuss ciemā neiebrauc (līdz pilsētai 12 km) un ciema veikalā maizi tikai reizi nedēļā atved. Bet tā, jā, viss esot labi (!), tikai tas Gorbačovs "Sojuzu razvaļil" (čtob on v grobu perevernulsja). Tā, RU pensionāri domā un tā viņi dzīvo.

Bils 5.janvāris 2023 14:57
0 3 Atbildēt

Pie mums arī zāģē autobusa pieturās soliņus, lai sildītos. reāli redzēju video no ru kanāla, klīda Twītā, laikam.

Putinzz 5.janvāris 2023 15:39
1 0 Atbildēt

tādēļ jau tavējie nāk visus atbrīvot - lai nav tie soliņi jāzāģē, un tas nekas, ka viņiem pašiem 40 gadus nevar ūdeni ievilkt, bet maizīti reizi nedēļā pieved. Apbrīnojama tauta - galvenais, lai citiem labi, bet paši gan jau kaut kā, vēl 40 gadus bez ūdens un gāzes iztiksim

Pļūtins 5.janvāris 2023 19:36
2 1 Atbildēt

To jau mūsējie atbalstītāji speciāli izdarīja, lai var nofilmēt sižetu mūsu zombijkastei!

Zombijkaste 5.janvāris 2023 16:18
8 1 Atbildēt

Zombijkastē rādīja, ka eiropieši pērk kāmīšus, lai tie skrien pa ratu un ražo elektrību eglītes lampiņām. Kad kāmis beidz skriet, to izvāra zupā un pasniedz svētku pusdienās. Nopietni, tā rādīja pa zombija kasti, atvečaju!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Elektriskie kravinieki jau 2030. gadā “noliks pie vietas” dīzeļus

Elektrisko kravas auto drīzu uzvaras gājienu paredz jaunākais pētījums. Lasīt vairāk

 

Vēl mazāk darba vadītājam - Ford uzlabojis BlueCruise autopilotu 5

ASV autobūves uzņēmums Ford uzlabojis savu BlueCruise tehnoloģiju, kas nodrošina daļēju autonomo braukšanu uz noteiktiem ceļiem. Tas iespējams, pateicoties jaunākajam atjauninājumam ar indeksu 1.4. Lasīt vairāk

 

Kad zīmes neredzam (+ FOTO) 13

Neredzam, nesaprotam vai ignorējam - iauto.lv lasītājs iesūtījis attēlus, kas uzņemti pie bērnu slimnīcas Rīgā. Lasīt vairāk

 

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 5

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti