Pētījums: 2022.gadā ES elektroenerģijas ražošana no vēja un saules apsteidza gāzi 2

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 1.februāris 2023 9:58

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis 2022.gadā pirmo reizi saražoja vairāk elektroenerģijas no vēja un saules, nekā no dabasgāzes, secinājusi domnīca "Ember".

Pērn no saules un vēja saražotā elektroenerģija sastādīja 22% no visas ES saražotās elektroenerģijas. Gāze veidoja 20%, bet ogles - 16%, secinājusi "Ember".

"Eiropa ir izbēgusi no ļaunākā enerģētikas krīzē," norādījis "Ember" pārstāvis.

Pieaugums no vēja un saules saražotajā elektroenerģijā palīdzēja kompensēt samazinājumu elektroenerģijā, kas saražota, izmantojot hidroenerģiju un kodolenerģiju, kas joprojām ir vadošie elektroenerģijas avoti ES, dodot 32% no kopējās elektroenerģijas.

Lai gan daudzas ES valstis pielika pūles, lai kompensētu Krievijas enerģijas importa iztrūkumu, elektroenerģijas ražošana no oglēm palielinājās mazāk nekā gaidīts, secinājusi "Ember".

Tomēr ogļu izmantošanas pieaugums par 7% gada griezumā izraisīja pieaugumu par 3,9% siltumnīcefekta gāzu emisijā ES enerģētikas nozarē.

Vislielākā elektroenerģijas ražotāja, izmantojot saules un vēja enerģiju, ES 2022.gadā bija Vācija, kurai sekoja Spānija.

"Ember" prognozē, ka ES valstis šogad atkal sāks vairāk ražot elektroenerģiju, izmantojot hidroenerģiju un un kodolenerģiju, un ka gāzes un ogļu izmantošana samazināsies, jo ES turpinās paplašināt atjaunojamās enerģijas izmantošanu elektroenerģijas ražošanā.

Enerģētikas krīze ir paātrinājusi Eiropas pāreju uz tīru, elektrificētu ekonomiku, un tas būs pilnībā redzams 2023.gadā, norādījis "Ember" pārstāvis.

 
Visi komentāri
 
WALA 1.februāris 2023 10:24
0 1 Atbildēt

NU "baigi vērtīgais pētījums", tip vienai pusei jau par CO2 izmešiem "nekas nebija jāmaksā", kamēr otru subsidēja caur un cauri ...

Kāda jēga pētīt nevienlīdzīgos apstākļos nostādītus biznesus ???

Opis 1.februāris 2023 15:46
0 0 Atbildēt

Ja valstis pie gāzes cenas ~300 eur par megavatstundu samazina gāzes patēriņu par 30-50%, tad loģiski, ka samazinās elektrības ražošana ar gāzi! Šogad jau būs cita bilde, jo gāezs cena sāk atgriezties pieņemamā cenā, lai atkal būtu rentabli elektrību ražot ar gāzi.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti