"Litgrid": Lietuvā pērn 60% elektrības tika saražoti no saules un vēja enerģijas 12

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 11.februāris 2023 10:37

Lietuvā pērn 60% elektroenerģijas ražošanas avots bija saules un vēja enerģija, tās īpatsvaram pirmo reizi pārsniedzot pusi no saražotās elektroenerģijas, liecina Lietuvas elektropārvades sistēmas operatora "Litgrid" apkopotā informācija.

2021.gadā vēja un saules enerģija veidoja 48% no Lietuvā saražotās elektroenerģijas.

Saules parkos saražotā enerģija pieauga par 74%, vēja parkos Lietuvā pērn tika saražot s par 11,6% vairāk elektrības nekā 2021.gadā, bet vienlaikus gāzes spēkstacijās saražotās elektroenerģijas apmērs pērn sarucis vairāk nekā par trešdaļu.

Pērn kopumā Lietuvā tika saražotas 4250 TWh elektroenerģijas, kas ir par 9,4% mazāk nekā 2021.gadā. No atjaunīgiem resursiem saražotās elektrības apmērs pērn sasniedza 2454 TWh.

Vienlaikus elektroenerģijas patēriņš Lietuvā pērn salīdzinājumā ar 2021.gadu sarucis par 5,4% līdz 11 192 teravatstundām (TWh). Rūpniecības sektora elektrības patēriņš samazinājās par 10,7% līdz 3999 TWh, lauksaimniecībā tas kritās par 9 līdz 0,248 TWh, transportā - par 5,3% līdz 0,096 TWh. Iedzīvotāju elektrības patēriņš samazinājās par 3,5% līdz 3289 TWh.

Pērn Lietuva importēja 11 219 TWh elektroenerģijas, kas ir par 5,3% mazāk nekā 2021.gadā, savukārt elektrības eksports sarucis par 7,7% līdz 2652 TWh.
 

 
12 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Hujumu 12.februāris 2023 19:16
4 3 Atbildēt

Nu tās ir šleser-vaimanas.

Tāsda jau bija tā doma Baltijas valstis uzsedinat uz letas elektrības (līdzīgi kā vācija uz lētas gāzes), lai šeit visi projekti saistiti ar elektribas ražošanu būtu nerentabli.

Un tad te pec, ja neatbalsti slāvu karu pret ukeainu atslēgtu elektrību, tā pat kā somijai atsledza elektrību un vācijai gāzi.

Un tad ne tikai ukraiņi bet arī tu sēdētu bez elektrības.

Pirms mūldēl muļķibas, paprasi vismaz kādu kapeiku no šļēpsterkunga, kā didrihsānuse pirms vēlēšanām.

Muļķītim 12.februāris 2023 10:57
3 0 Atbildēt

To var teikt tikai analfabēts.

Jo LT vislaiku ir elektrības defecīts pec Ignalīnas slēgšanas.

Bet viņiem LT ir -Kruonis Pumped Storage Plant

Te vietnīte lai zini kas tas tāds ir

en.m.wikipedia.org/wiki/Kruonis_..._Storage_Plant

Viņi tajā uzkrāj atjaunojamo enerģiju un izmantot to vēlāk.

No atjaunojamās elektrības jēga ir tad ja to ie kur uzkrāt, tad tā var nodrošināt bāzes slodzes. Nevis tikai tad kad pūš vējš vai spīd saule.

Tā kā noteikti viņi visu arī izmanto, nevis saražo un nezin kur likt.

Ļoti retai valsij tādas ir.

Tā kā laiši braļukas ar galvu domā.

imzz 13.februāris 2023 11:19
1 0 Atbildēt

"Kruonis Pumped Storage Plant; Ļoti retai valsij tādas ir."

Retai valstij tāpēc, ka tas ir dārgs pasākums, un daudzām valstīm tādas nemaz nevajag, proti, tām, kurām ir HES.

Ja valstij ir HES, tad, gribot uzkrāt enerģiju no vēja un saules, vienkārši samazina HES ģenerēto enerģiju pieverot aizvarus pirms turbīnām, un ūdens pirms aizsprosta uzkrājas gluži dabiski.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Stūrēšana pretēji pagrieziena virzienam - obligāta! (+ VIDEO) 2

Ņemot vērā, ka šāds manevrs nereti jāizpilda arī lielā ātrumā, būtu interesanti uzzināt, cik ilgi trenējas šie puiši un, kā pēc tam izdodas braukšana ar pašu personīgo auto. Lasīt vairāk

 

BMW ar Seat saduras Siguldas novadā - policija lūdz atsaukties aculieciniekus 6

2024.gada 28.septembrī ap pulksten 05.30 Siguldas novadā, uz autoceļa A2 Rīga - Sigulda - Igaunijas robeža (Veclaicene) 59.8 km notika sadursme starp diviem transportlīdzekļiem - "BMW 320", kuru vadīja sieviete un transportlīdzekli "Seat Alhambra", kuru vadīja vīrietis. Lasīt vairāk

 

Kā paceļot reprezentatīvo auto slieksni, nonācām pie uzņēmuma vieglā transportlīdzekļu nodokļa pieauguma? Intervija ar A.Kulbergu (+ VIDEO) 48

iAuto.lv lasītājs atsūtīja mums informācija, ka darba auto Cupra Formentor VZ ar 228kw jeb 310zs TSI iepriekš uzņēmuma vieglo transportlīdzekļa nodokli maksāja ap 37 eiro mēnesī, bet tagad 159,60 eiro. Lasīt vairāk

 

No nākamā gada CSDD pārbaudīs “kvēpu filtru”; ieteikumi, kā uzturēt to kārtībā 39

Nereti daudziem autovadītājiem tieši partikulāro jeb cieto daļiņu filtrs, tautā dēvēts arī par “kvēpu filtru” sagādā lielākās raizes, izejot tehnisko apskati. Eksperts Ints Purmalis, Inter Cars Latvija Servisa iekārtu segmenta vadītājs skaidro – ko darīt, lai “kvēpu filtrs” nesagādātu raizes, kā to uzturēt vislabākajā kārtībā un ko darīt, ja reiz gadījies tā, ka tas ir izgriezts. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti