Deputāti: Latvijai enerģētikas jomā jāattīsta eksporta iespējas 6

 

Foto: iAuto

Nozare.lv | 4.marts 2023 12:20

Latvijai jāizstrādā jauna enerģētikas stratēģija, kurā jāparedz eksporta iespēju attīstīšana sadarbībā ar reģiona valstīm, un darbībām enerģētikas jomā ir jābūt saistītām ar reģionu attīstību, uzskata Saeimas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas deputāti.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, apakškomisijas parlamentārieši šodien apmeklēja AS "Latvenergo" Rīgas otro termoelektrocentrāli (TEC-2) un Rīgas hidroelektrostaciju (HES), kur ar nozares pārstāvjiem apsprieda nodrošinājumu pret riskiem elektroenerģijas jomā.

"Lai mēs būtu energoneatkarīgi, spētu pieņemt ilgtspējīgus lēmumus enerģētikā, sekmētu atjaunojamo energoresursu izmantošanu, kā arī nodrošinātu konkurētspēju tirgū, ir jāizstrādā jauna, efektīva enerģētikas stratēģija," sēdē uzsvēra apakškomisijas priekšsēdētājs Andris Kulbergs (AS).

"Latvenergo" pārstāvji deputātiem uzsvēra, ka TEC-2 un Daugavas kaskādes hidroelektrostacijas ir būtisks energoapgādes sistēmas elements gan Latvijas, gan Baltijas līmenī. TEC-2 atrodas arī lielākā siltumakumulācijas sistēma Baltijā.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, "Latvenergo" akcentēja, ka TEC-2 spēj nodrošināt stabilitāti neplānota sistēmas atslēguma gadījumā. Termoelektrocentrāles ražotās jaudas ir priekšnoteikums arī atjaunīgo energoresursu jaudu izmantošanas attīstībai.

Spriežot par aktuālo situāciju, elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" pārstāvji akcentēja, ka kopš pagājušā gada maija elektroenerģija no Krievijas netiek saņemta. Tāpat uzņēmuma pārstāvji uzsvēra, ka mūsu energosistēma ir pašbalansējoša.

Deputāti un nozares pārstāvji pārrunāja arī izaicinājumus, ko radītu priekšlaicīga desinhronizācija no Krievijas un Baltkrievijas elektroapgādes jeb BRELL tīkla, un sprieda par iespējamiem risinājumiem energoapgādes drošības nodrošināšanai. Tāpat tika pārspriesta atjaunīgās enerģijas un tās ražotāju loma elektroenerģijas apgādes un ar to saistīto pakalpojumu tirgū un nepieciešamība meklēt risinājumus, kā izmantot TEC ražotās siltumjaudas.

Kulbergs akcentēja Latvijas enerģētiskās infrastruktūras nozīmību visā Baltijas valstu reģionā. Tāpat komisijas priekšsēdētājs uzsvēra nepieciešamību aktualizēt energodrošības un energoneatkarības jautājumus diskusijās parlamentārās sadarbības formātos visa Baltijas jūras reģiona mērogā. Komisijas priekšsēdētājs aicināja sākt diskusiju arī par savienojumu stiprināšanu ar Skandināvijas valstīm.

Izbraukuma sēde tika rīkota, lai spriestu par arī par TEC-2 un Rīgas HES ietekmi uz Latvijas enerģētikas sektora attīstību, kā arī elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanas mijiedarbību.

 
Visi komentāri
 
metāna gāze 4.marts 2023 16:45
4 1 Atbildēt

Eksportēsim deputātus!

Jumu 5.marts 2023 1:21
0 1 Atbildēt

Vai tik tie deputāti nesākuši kaut ko ošņāt vai pīpēt. No alkohola tādas idejas nerodas.

way to business 5.marts 2023 13:12
1 0 Atbildēt

Lēti pārdot,citādi nepirks.Dārgi iepirkt,jo vēlētājiem vajag.

Zemesgramata 5.marts 2023 18:19
0 1 Atbildēt

Kāda eksportspēja brīdī,kad pēc desmit gadiem prognozē 100 000 elektroauto. Nauda jāiegulda elektro pārvades infrastruktūrā

Opis 6.marts 2023 11:08
0 1 Atbildēt

Spriežot pēc elektrības cenām mēs ne sūda neeksportējam, bet iepērkam un iepērkam par lielu cenu!

vietējais 7.marts 2023 19:46
0 0 Atbildēt

Mēs pārdodam biržā un pēc tam pērkam atpakaļ savu saražoto. Ar to starpību, ka pārododam lēti, bet atpērkam dārgi.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

Izceltie raksti

Unikālais 48 cilindru motocikls pārdots par 107 000 eiro

Noslēgusies Bonhams izsole, kurā tika pārdots pasaulē vienīgais 48 cilindru motocikls. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO)

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 

Līdz 1400 eiro - deputāti spriedīs par sodu pastiprināšanu ceļu satiksmē 23

Saeimas Juridiskajā komisijā šodien plānots spriest par sodu pastiprināšanu par pārkāpumiem ceļu satiksmes jomā. Lasīt vairāk

 

Japāņu Bavārija. Pirmais ieskats Mazda CX-80 salonā (+VIDEO)

Vai atminaties, kad pēdējo reizi sastapāties ar pa īstam lielu Mazda markas automašīnu? Līdz šim lielākais japāņu ražotāja modelis Eiropā saucas CX-80, un TV Autoziņām radās unikāla iespēja iepazīties ar septiņvietīgo krosoveru Mazda R&D centrā Vācijā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti