Eksperti: Eiropā varētu rasties ievērojama neizmantota LNG importa kapacitāte 3

 
Nozare.lv | 23.marts 2023 14:33

Eiropas valstis varētu iztērēt vērienīgus finanšu līdzekļus sašķidrinātās gāzes (LNG) importa infrastruktūrai, kas tām nebūs nepieciešama, secinājuši ASV domnīcas "Enerģijas ekonomikas un finanšu analīzes institūts" (IEEFA) eksperti.

Steidzoties atrast alternatīvus piegāžu avotus gāzei, kas pa cauruļvadiem tika importēta no Krievijas, Eiropas valstis,  jo sevišķi Vācija, paātrināja plānu realizāciju attiecībā uz jaunas LNG importa infrastruktūras izveidi, lai no ASV, Kataras un citām valstīm saņemtu ar kuģiem piegādātu gāzi.

Taču jauns IEEFA pētījums liecina, ka Eiropas valstis varētu būt pārcentušās, un pašreizējā plānotā importa kapacitāte līdz 2030.gadam, visticamāk, pārsniegs pieprasījumu.

Ja tiks realizēti pašreizējie infrastruktūras attīstīšanas plāni, LNG termināļu jauda Eiropā, ietverot Lielbritāniju, Norvēģiju un Turciju, kas cieši saistītas ar Eiropas Savienības (ES) gāzes tirgu, varētu pārsniegt 400 miljardus kubikmetru gadā, norāda IEEFA.

Taču, ņemot vērā, ka pieprasījums pēc dabasgāzes ES jau sācis samazināties, bet prognozes liecina, ka atjaunīgo elektroenerģijas resursu izmantošana Eiropā kļūs aizvien izplatītāka, reālais LNG pieprasījums 2030.gadā varētu nokristies līdz pat 150 miljardiem kubikmetru, prognozē institūts.

Tādējādi neizmantotā LNG importa kapacitāte veidotu 250 miljardus kubikmetru gadā, kas ir līdzvērtīgi vairāk nekā pusei no Eiropas kopējā gāzes pieprasījuma, kas 2021.gadā veidoja 413 miljardus kubikmetrus.

Šādā situācijā termināļi Eiropā varētu stāvēt bezdarbībā un kļūtu par nevajadzīgiem aktīviem, brīdina IEEFA.

"Šī ir pasaules dārgākā un nevajadzīgākā apdrošināšanas polise," skaidro IEEFA analītiķe Ana Marija Haljera-Makareviča, aicinot Eiropu apsvērt atsevišķu iecerēto projektu atcelšanu.

Vācija ir starp tām valstīm, kas visievērojamāk investējusi jaunā infrastruktūrā, un nākamajos 15 gados plāno investēt vismaz 9,8 miljardus eiro. Institūta analīze liecina, ka Vācijas neizmantotā kapacitāte 2030.gadā veidotu deviņus miljardus kubikmetru.

Tikmēr valstīm, kurās jau iepriekš tikušas izveidotas LNG infrastruktūras, draud vislielākie neizmantotās importa kapacitātes riski. Prognozes liecina, ka neizmantotā LNG importa kapacitāte Spānijā veidotu 50 miljardus kubikmetru, Turcijā 44 miljardus kubikmetru, Lielbritānijā 40 miljardus kubikmetru, bet Francijā un Itālijā attiecīgi 14 un desmit miljardus kubikmetru gadā.
 

 
Visi komentāri
 
Hm 23.marts 2023 14:44
2 2 Atbildēt

Pēc LNG ēras izmantos terminālus ūdeņradim.

Jo vācijā ir stratēģija iepirkt āfrikā ražotu zaļo ūdeņradi.

Ūdeņradis rūpniecībā ir ļoti vajadzīga lieta.

Pamazām tas ieņems vietu enerģijas (elektrības un siltuma) ražošanā un arī auto sektorā.

Tā kā tur muļķu nav.

Žoriks 23.marts 2023 19:25
1 0 Atbildēt

Tik no sākuma vajag paskatīties kam pieder tā Āfrikas ūdeņraža akcijas. Kā arī kam ir monopols uz zivju nozveju pie Āfrikas krastiem.

ZZZZ 24.marts 2023 9:04
0 0 Atbildēt

Jā mums tak savi krasti un perasti. Bet varēja sen jau ko tādu būvēt. Pieredze ir, tik visu prom močī

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Kā taps jaunais Rail Baltica tilts pār Daugavu Rīgā (+ VIDEO)

Ir sākusies jaunā Rail Baltica tilta pār Daugavu būvniecība. Respektējot galvaspilsētas vēsturi, jaunajā tilta konstrukcijā saglabās esošā dzelzceļa tilta ikonisko izskatu. Lasīt vairāk

 

Traģiska nāve, sajaucot ātrumus - miljardiere iet bojā savā Tesla (+ VIDEO) 29

Amerikāņu miljardiere un uzņēmēja, politiķa Miča Makkonela radiniece Andžela Čao noslīkusi savā Tesla pēc tam, kad viņas vadītā automašīna iebrauca dīķī un nogrima. Lasīt vairāk

 

Mercedes-Benz Vision EQXX iztiek ar 7 kWh vidēji un nobrauc 1000 km ar vienu uzlādi (+ FOTO) 12

Mercedes elektriskais prototips Vision EQXX veicis savu trešo tālās distances pārbraucienu ar vienu uzlādi veicot vairāk par 1000 kilometriem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti