Paaugstinās obligāto biodīzeļdegvielas piejaukumu fosilajai dīzeļdegvielai 3

 
Nozare.lv | 26.augusts 2013 9:45

Ekonomikas ministrija (EM) rosina ar 2014. gada 1.aprīli noteikt obligāto 6,5-7% biodīzeļdegvielas piejaukumu fosilajai dīzeļdegvielai, teikts EM sagatavotajos grozījumos noteikumos par biodegvielas kvalitātes prasībām, atbilstības novērtēšanu, tirgus uzraudzību un patērētāju informēšanas kārtību, ko plānots skatīt nākamnedēļ valdības komitejas sēdē.

Noteikumu projekts paredz, ka, sākot ar 2014.gada 1.aprīli, Latvijā obligātais biodīzeļdegvielas piejaukums 4,5-5 tilpumprocentu apmērā tiek aizstāts ar biodīzeļdegvielas piejaukumu 6,5-7 tilpumprocentu apmērā.

Tāpat noteikumu projekts paredz, ka šī degvielas sajaukuma ar biodegvielu kvalitātes prasības tiek noteiktas normatīvajos aktos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu.

EM piebilst, ka no bioloģiskas izcelsmes izejvielām iegūtā degviela mazina atkarību no fosilām degvielām un samazina vides piesārņojumu.

Lai veicinātu biodegvielu patēriņu Latvijā, ar 2009.gada 1.oktobri tika ieviests obligātais 5% biodegvielas piejaukums fosilajai degvielai.

Patlaban Latvijā atļauts realizēt dīzeļdegvielu (gāzeļļu), kas satur biodīzeļdegvielu, kas iegūta no rapšu sēklu eļļas, 6,5-7 tilpumprocentu apjomā no kopējā galaprodukta daudzuma. Taču patlaban šādas degvielas tirdzniecība nenotiek.

EM ir secinājusi, ka biodegvielas patēriņa pieaugumu vislabāk stimulē tieši ar patēriņu saistīti politikas instrumenti, tādēļ, lai veicinātu biodegvielas patēriņu transportā, Ministru kabinets šā gada aprīlī atbalstīja tādu normatīvo aktu izstrādi, lai noteiktu obligāto biodīzeļdegvielas piejaukumu fosilajai dīzeļdegvielai 6,5-7 tilpumprocentu apmērā.

Kā 2012.gadā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Auto asociācijas (bijušās Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas) pārstāvji, runāt par biodegvielas piejaukuma kopapjomu Latvijā vairāk nekā 7% no fosilās degvielas patēriņa nav lietderīgi, jo, ņemot vērā Latvijas autoparka vidējo vecumu, kas ir 12,5 gadi vieglajām automašīnām, būs salīdzinoši maz modeļu - aptuveni trešdaļa -, kuros drīkst izmantot E10 degvielu jeb fosilo degvielu ar 10% biodegvielas piejaukumu.

Asociācijā atzina, ka biodegvielas ražošana Latvijā būtu jāpārorientē uz jaunāko paaudžu biodegvielas sastāvu ražošanu, ko iespējams izmantot pat 100% apmērā kā pamatdegvielu, turklāt visu vecuma grupu transporta līdzekļu dzinējos.

 
Visi komentāri
 
subaru 26.augusts 2013 9:59
1 0 Atbildēt

nu nekas labs tas nebūs....

vidēji vecie auto īsti nepanes biodīzeli ...

jaunie varbūt ir uztaisīti labāk ;)

vm.. 26.augusts 2013 11:24
0 0 Atbildēt

lgp ar vajag bioloģiski iegūto piejaukt :D

Crankshaft 27.augusts 2013 10:21
1 0 Atbildēt

subaru

nu nekas labs tas nebūs....

vidēji vecie auto īsti nepanes biodīzeli ...

jaunie varbūt ir uztaisīti labāk ;)

======================

Un kā tad tā "nepanešana" izpaužas?

vm..

lgp ar vajag bioloģiski iegūto piejaukt :D

=====================

Lai lietotu LPG vai CNG sajaukumu ar biogāzi, gan ir jāveic dažas manipulācijas - galvenā no tām ir citas motoreļļas izmantošana, jo biogāzes savā būtībā ir "skābas", īpaši

"waste gas" un "landfill gas", nepieciešamas eļļas ar augstāku TBN.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti