iAuto apmeklē "Neste" rūpnīcu Somijā (+ video) 8

 
Māris Ozoliņš, iAuto | 24.oktobris 2016 8:50

iAuto ciemojas "Neste" rūpnīcā un uzzina "Pro Diesel" klusuma noslēpumu.

Neste Pro diesel stāvā ir 15% dīzeļdegviela,  kura ir ražota no atjaunojamiem resursies, tā 100% sastāvā ir dzidra kā ūdens un deg bez liesmas. Uz Latviju šī degviela tiek vesta no Somijas, Porvo rūpnīcas. Neste 100% dīzeļdegviela no atjaunojamiem resursiem (no mums sniegtās informācijas) visos ķīmiskajos elementos un fizikālajās īpašībās ir labāka par parasto dīzeli, tāpēc tās pievienošana uzlabo gala produktu. Vienīgais mīnuss ir pašizmaksa, kur gan mums netika atklāta.

Piemēram, 2015 gadā viss Sanfrancisko sabiedriskā transporta parks pārgāja 100% apmērā uz 100% dīzeļdegvielu, kura ražota no atjaunojamiem (gaļas un zivju produkcijas atlikumi, palmu eļļa, pārtikā jau izmantotā eļļa utt) resursiem.

Kur tad ir bizness? No 2020.gada saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu, visai degvielai (benzīnam un dīzeļdegvielai) ir jābūt 10% sastāvā biodegvielai vai degvielai, kura ražota no atjaunojamiem resursiem.

Piemēram, ziemas dīzeļdegviela tīri teorētiski nedrīkst jaukt klāt biodegvielu, jo pie mīnuss grādiem tā zaudē viskozitāti (nav tik šķidra), kas var novest pie  automobiļa remonta. Alternatīvas? Var ar lielām izmaksām gudrot piedevas vai arī vienkārši aizstāt biodīzeļdegvielu ar dīzeļdegvielu no atjaunojamiem resursiem. 

Dīzeļdegviela, kura ražota tikai no atjaunojamiem resursiem varētu parādīties 100% sastavā Somijā 2017. gadā, par Latviju plānu vēl nav. Taču interesanti, ka Latvijā dažās mazajās DUS tiks izņemts no sortimenta 98 benzīns uz aizstāts ar Pro diesel dēļ pieprasijuma izmaiņām.

 
8 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
bembists 25.oktobris 2016 12:55
2 0 Atbildēt

Es uzticos tikai Neste degvielas uzpildes stacijām.

Tikai žēl kad visās pilsētās nav pro dīzelis

vates degviela 24.oktobris 2016 9:30
2 5 Atbildēt

Ko tui gribēji? Lukoil tā ir krievu firma.

1. Krievu firmām raksturīgi šmaukties

2. Pērkot krievu preci, tu "ziedo" naudu raķešu un ieroču finansēšanai.

3. Lukoil NEKAD nav bijusi laba degviela.

Izbijis dīzelists 23.oktobris 2016 23:53
1 0 Atbildēt

Mūsu kuņģi iespējams tai pievienos rapsi un tad redzēsim kārtējo s...

Kā piemērs tam Lukoil firmas Ecto superdīzeļdegviela,kas pārvērtusies dzeltenā č... , kuru vairs nepērku lai būtu drošs,ka nesamaitātu keramiskās sprauslas(Vienas cena ap 170eu)un nepiegānītu katalizātoru un turbīnu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti