"Virši-A": Šogad prognozējamas būtiskas naftas cenu svārstības 1

 

Foto: Ekrānšāviņš no Google.com/maps

Nozare.lv | 21.janvāris 2019 11:47

Ņemot vērā decembrī Naftas eksportētāju valstu organizācijas (OPEC) pārstāvošo valstu vienošanos par naftas ieguves samazināšanu, šajā gadā ir prognozējamas būtiskas naftas cenas svārstības, uzskata degvielas mazumtirdzniecības uzņēmuma AS "Virši-A" izpilddirektors Jānis Vība.

"Degvielas cenas, to kāpumi un kritumi, ir bijis viens no apspriestākajiem tematiem mediju ziņu virsrakstos. Nozarē pērno gadu raksturo būtisks naftas cenu svārstīgums, akcīzes nodokļa pieaugums, aktīva mijiedarbība konkurentu vidū un nopietna pieeja produktu un pakalpojumu klāsta paplašināšanā klientu vēlmju apmierināšanai," pauž Vība.

Viņš norāda, ka degvielas nozarē pērnais gads bijis izaicinājumu pilns. Dažādu ģeopolitisko notikumu rezultātā, degvielas cenu gala patērētājam Latvijā būtiski ietekmēja globālais naftas cenu svārstīgums. "Bijām liecinieki, ka burtiski dažu nedēļu laikā degvielas cenas mazumtirdzniecības tirgū Latvijā var piedzīvot gan būtisku kāpumu, kāds tas bija, piemēram, oktobrī, gan nozīmīgu kritumu, ko izjutām novembra beigās un decembra sākumā," pauž "Virši-A" izpilddirektors.

Tāpat degvielas cenas ietekmēja akcīzes nodokļa izmaiņas pērnā gada sākumā, kā rezultātā dīzeļdegviela kļuva par 3,8 eiro centiem litrā dārgāka, bet benzīns - par 4,8 eiro centiem dārgāks.

"Baltijas kontekstā minētās akcīzes nodokļa izmaiņas padarīja Latvijas degvielas tirgu mazāk konkurētspējīgu. Sekas šim lēmumam bija redzamas samērā drīz - ja iepriekš juridiskie tranzīta klienti no Igaunijas uzpildījās Latvijā, tad pēc minētajām izmaiņām daļa no šiem klientiem uzpildes sāka veikt Lietuvā, kur akcīzes nodokļa pieaugums bija mērenāks," skaidro Vība.

Viņš pauž, ka pērn turpināja saasināties savstarpējā degvielas mazumtirgotāju konkurence, piebilstot, ka spēles laukumā parādās jauni dalībnieki, tāpat esošie tirgus spēlētāji aktīvi darbojas degvielas uzpildes staciju (DUS) tīklu stiprināšanā un klientam piedāvāto produktu un pakalpojumu pilnveidošanā. Vība piemin, ka, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu gadu iepriekš, pārdotās dīzeļdegvielas apjoms vietējā mazumtirdzniecības tirgū pērnā gada septembrī ir samazinājies par 1,3%, pretstatā aptuveni 8% izaugsmei gada sākumā. "Šie faktori ne uz brīdi neļauj atslābināties un liek tirgus dalībniekiem domāt arvien jaunus veidus, kā iemantot klientu uzticību," uzsver "Virši-A" izpilddirektors.

"Ņemot vērā decembrī OPEC pārstāvošo valstu vienošanos par naftas ieguves samazināšanu, tāpat kā sagaidāmos izaicinājumus pasaules ekonomikas izaugsmei, arī šajā gadā ir prognozējamas būtiskas naftas cenas svārstības. Jāatzīst gan, ka naftas biržu cenu prognozēšanu var metaforiski salīdzināt ar loteriju un katrs mazumtirgotājs, tostarp "Virši-A", nokļūst šī procesa novērotāja lomā," pauž Vība. Viņš piebilst, ka potenciālo izmaiņu novērošana turpināsies arī degvielas akcīzes nodokļa perspektīvā. Pēc piedzīvotā nodokļa paaugstināšanās pērnā gada sākumā, nākamais akcīzes nodokļa pieaugums ir gaidāms 2020.gada janvārī.

"Visticamāk, ka arī šajā gadā turpināsim būt liecinieki degvielas mazumtirdzniecības tirgus konsolidācijai, kā rezultātā lielākie tirgus spēlētāji turpinās palielināt savu tirgus daļu, savukārt mazākie tirgus dalībnieki to zaudēs. Tāpat nevar izslēgt, ka daļa no mazākajiem Latvijā esošajiem DUS tīkliem daļēji vai pilnībā varētu tikt pārņemti lielāko konkurentu paspārnē," skaidro Vība.

Viņš pauž, ka šī brīža prognozes liecina, ka "Virši-A" pērno gadu noslēdza ar pieaugumu gan apgrozījuma, gan peļņas rādītājos. "Tāpat būsim palielinājuši uzņēmuma tirgus daļu degvielas un preču mazumtirdzniecībā. Kā pašmāju zīmolam, šie rādītāji ir nozīmīgi, jo tie ļauj turpināt iesākto un realizēt uzņēmuma izaicinošo ilgtermiņa investīciju plānu turpmākajiem gadiem," saka uzņēmuma izpilddirektors.

Vība norāda, ka "Virši-A" mērķtiecīgi domā par attīstību, modernizējot un paplašinot DUS tīklu un mazumtirdzniecības preču piedāvājumu. Pērnā gada laikā ir veiktas 14 "Virši-A" DUS modernizācijas, atvērta jauna DUS Rumbulā un pašlaik notiek darbi DUS būvniecībai Jēkabpilī. "Vērts pieminēt, ka Jēkabpilī plānojam atvērt pirmo publisko staciju Latvijā, kur klientiem būs iespēja uzpildīt autotransportu ar saspiesto dabasgāzi (CNG).

Kompānija "Virši-A" reģistrēta 1995.gadā, un tās pamatkapitāls ir 910 560 eiro. Uzņēmuma apgrozījums 2017.gadā bija 148,438 miljoni eiro, kā arī kompānija guva peļņu 3,109 miljonu eiro apmērā.

 
Visi komentāri
 
WONDERWHY 21.janvāris 2019 18:23
0 0 Atbildēt

Kā gan nebūs rekords, ja cena tika pacelta par līdz par 25 centiem litrā.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 33

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: 1000 ZS un 2 sek. līdz 100. Porsche Taycan.(+VIDEO) 4

Lai gan uzlabotais Porsche Taycan ārēji izskatās ļoti līdzīgs oriģinālajam, tas uzlabots pilnīgi visos parametros, un, kas svarīgi, visās modeļu versijās, ieskaitot paaugstināto Cross Turismo. Ar atjaunināto Taycan TV Autoziņas iepazinās testa braucienā Spānijā, tostarp arī Monteblanko ātrumaplī. Lasīt vairāk

 

Bankrota ēnā - Fisker izziņo milzīgas atlaides; klienti dusmīgi 20

Bankrota priekšā nonākušais ASV elektroautomobiļu ražotājs Fisker paziņojis par iespaidīgām atlaidēm savai produkcijai, kas dažos gadījumos sasniedz 24 000 dolāru. Lasīt vairāk

 

Policija un mediķi informēs par bezatbildīgai elektroskrejriteņu vadīšanai veltītu kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā" 18

Valsts policija un mediķi trešdien plkst.11 informēs par kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā", aģentūru LETA informēja policija. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti