Ministri pauž bažas par "zaļās" degvielas veicināšanas negatīvo ietekmi uz produkta gala cenu 16

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 12.decembris 2019 11:43

Otrdien valdībai lemjot par Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu paaugstināt minimāli piejaucamo biodegvielas apmēru benzīnam un dīzeļdegvielai, atsevišķi ministri pauda bažas par šī lēmuma negatīvo ietekmi uz degvielas gala cenu.

Valdība kopumā atbalstīja EM priekšlikumu no nākamā gada Latvijā minimālo biodegvielas piejaukumu dīzeļdegvielai palielināt no 5% uz 7% un 95.markas benzīnam - no 5% uz 10%.

EM novērtējums liecina, ka noteikumu projekta pieņemšanas rezultātā realizētās dīzeļdegvielas cena varētu palielināties laika posmā no 1.aprīļa līdz 1.novembrim par ne vairāk kā 1-2 centiem un 95.markas benzīna cena varētu pieaugt par ne vairāk kā 4-5 centiem. 

Tomēr Finanšu ministrija (FM) neatbalstīja noteikumu projektā iekļautās izmaiņas, kuru ieviešanas rezultātā 2020.gadā vēl vairāk pieaugtu degvielas mazumtirdzniecības cenas, jo, saskaņā ar likumu par akcīzes nodokli, 2020.gadā jau ir paredzēts akcīzes nodokļa paaugstinājums. 

Plānots, ka 2020.gadā svinu nesaturošam benzīnam akcīzes nodoklis augs no 476 eiro līdz 509 eiro par 1000 litriem, bet dīzeļdegvielai - no 372 eiro līdz 414 eiro par 1000 litriem. Ņemot vērā EM virzītos noteikumu grozījumus, kopējais degvielas cenas pieaugums nākamgad tiek lēsts desmit centu apmērā.

FM rosināja būtiskas nodokļu politikas izmaiņas vērtēt kopā ar nodokļu politikas pamatnostādnēm 2021.-2024.gadam.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) pauda bažas, ka tādējādi neplānoti augs arī mediķu, glābēju un policijas izmaksas par degvielu. Tāpat Reirs norādīja uz ekspertu pausto, ka, degvielas cenai sasniedzot 1,3 eiro par litru, cilvēki var mainīt paradumus, izvēloties pārvietoties ar elektroskūteriem un velosipēdiem.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) pauda satraukumu par finanšu ministra sacīto, ka iekšlietu resorā varētu pieaugt izmaksas par degvielu. Viņa ieskatā, lemjot par degvielas cenas celšanu, būtu jāpiedāvā šo izmaksu kompensējoši pasākumi. Arī Ģirģens izteica priekšlikumu uz gadu atlikt EM izstrādāto grozījumu izskatīšanu un tos vērtēt nodokļu reformas kontekstā. 

Ekonomikas ministrs Ralfs Nmiro (KPV LV) uzsvēra, ka EM piedāvātās izmaiņas ir politiska izšķiršanās - veicināt "zaļo" vai fosilo enerģiju. 

"Protams, produkts kļūs dārgāks, bet, iespējams, rodoties pieprasījumam, cena var kļūt zemāka. Turklāt būtu pozitīvi, ja cilvēki mainītu savus paradumus, atsakoties no auto. Ja vēlamies ambiciozālkus mērķus "zaļās" enerģijas ieviešanā, tad šis ir viens no ceļiem," piebilda Nemiro.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) informēja, ka EM priekšlikums nav par izmaiņām akcīzes nodoklī, bet gan biodegvielas lielāku piejaukumu. Turklāt, pēc premjera teiktā, degvielas cenas nosaka birža, tādējādi degvielas gala cenu veido tirgus, nevis akcīzes nodoklis.

 
16 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Zemesgramata 12.decembris 2019 11:47
10 0 Atbildēt

Bažas viņi pauž. Bet tiks rullēts tālāk

Aicinājums Nemiro 12.decembris 2019 13:28
10 0 Atbildēt

Nemiro, esi vecis, parādi piemēru, atsakies no personīgā auto un ministrijas darba auto, brauc ar ričuku vai sabiedrisko. Citādi sanāk tāda liekulīgi tukša runa, ja nesko darbība!

Zemesgramata 12.decembris 2019 11:59
8 0 Atbildēt

Viņš no kapi lv partijas. Ko var gribēt

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 17

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti