Latvijā nokritušais lidrobots: kas tas bija, kur nokrita, kur neitralizēja un vietējo liecības (+ VIDEO) 27

 

Vieta, kur drons tika neitralizēts Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 9.septembris 2024 15:57

Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokritušais Krievijas drons bija ar sprāgstvielām aprīkots "Shahed" tipa drons, preses konferencē pirmdien paziņoja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadība.

Pēc nokrišanas NBS dronu deaktivizējuši, un pašlaik notiek padziļināta tā analīze. Pēc analīzes varēšot arī noskaidrot, vai drona konstruēšanai tika izmantotas Rietumu detaļas.

Pēc NBS vadības paustā, līdz šim iegūtā informācija liecinot, ka drona ielidošana Latvijā neesot vērtējama kā atklāta militārā eskalācija pret Latviju un drona mērķis neesot bijusi Latvija. Visa incidenta laikā Latvijas aizsardzības spēki esot monitorējuši situāciju, sadarbojoties ar NATO partneriem.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) preses konferencē paziņoja, ka, reaģējot uz Krievijas drona nokrišanu Rēzeknes novadā, Latvija stiprina un stiprinās pretgaisa aizsardzību par austrumu robežu.

Ministrs piebilda, ka zemu lidojoši lidaparāti rada izaicinājumus, jo tos ir grūti pamanīt un notriekt.

Sprūds pauda, ka drons bijis vērsts pret Ukrainu, līdz ar ko var uzskatīt, ka tas bija vērsts pret demokrātisku un brīvu sabiedrību.

Jau ziņots, ka sestdien Latvijā no Baltkrievijas ielidojis un pēcāk Rēzeknes novadā nokritis Krievijas militārās nozīmes bezpilota lidaparāts.

NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš aģentūrai LETA svētdien atklāja, ka bezpilota lidaparāts Latvijas gaisa telpā ielidojis sestdien un tika uzreiz pamanīts. "Mēs izvērtējām un monitorējām situāciju, cik bīstama tā ir, un vai varētu tikt apdraudēti objekti un civiliedzīvotāji," stāstīja Kalniņš, piebilstot, ka lēmums pieņemts atbilstoši NBS un arī NATO dalībvalstij pieņemtajai procedūrai.

Par notikušo turpinās izmeklēšana.
 

 
Visi komentāri
 
Ods 9.septembris 2024 19:23
9 1 Atbildēt

"Pēc NBS vadības paustā, līdz šim iegūtā informācija liecinot, ka drona ielidošana Latvijā neesot vērtējama kā atklāta militārā eskalācija pret Latviju un drona mērķis neesot bijusi Latvija.

Kas to apliecina?"Ja nav ko teikt, tad jāklusē.

Cora 9.septembris 2024 22:26
1 0 Atbildēt

NBS vadība galīgi sapinusies. Preses konferencē pavisam, ko citu teica.

imzz 9.septembris 2024 21:07
4 0 Atbildēt

Lapsa arī paspēja izteikties par to. Viņš apgalvo, ka dronu pamanījusi Latvijas gaisa satiksme, nevis militāristi.

topinamburs 9.septembris 2024 21:18
2 2 Atbildēt

Lapsa kā vienmēr pirmais, lai apdristu pastāvošo iekārtu - šķiet, šams būtu pirmais rindā uz kādas vēl nepastāvošas iekārtas pirmā pakaļskrējēja titulu.

boliks 10.septembris 2024 10:09
3 0 Atbildēt

Ar sarkasmu, bet tā visdrīzāk arī notika un notiks.

Kanibaals 9.septembris 2024 21:25
0 0 Atbildēt

Krievija karojot ar NATO, bet tomēr liedzās ka tas esot viņu drons. Te nu bija, lielība naudu nemaksā.

imzz 9.septembris 2024 22:04
13 0 Atbildēt

Tomēr, notikumu gaita neatstāja labāko iespaidu par amata personu kompetenci. Vispirms, militāristi bija notikuma vietā jau/tikai pēc dažām stundām, bet gandrīz divas dienas domāja, ko teikt publikai. Tad: 1. mēs nevaram tā uz dullo notriekt objektu, jo nezinām, vai tas ir drons, vai tas ir delta/paraplāns, vai nomaldījies mazas privātās lidmašīnas pilots u.c. 2. Mums nav iznīcinātāju.

Dronu notriekšanai iznīcinātāji nav tie piemērotākie, jo to ātrums, salīdzinot ar drona ātrumu, ir pārāk liels.

Bet vai mums nav arī treniņlidmašīnu, helikopteru, izlūkdronu ? 

Var saprast, pēc visa notikušā, ka notikums mūsu militāristiem ir negaidīts. "Mēs novērtēsim, pētīsim un analizēsim".

Bet krievi jau ir novērtējuši novēloto militāro un politisko reakciju.

650 10.septembris 2024 0:36
2 0 Atbildēt

Šodn kādu pus/dienu tas besssakara balagaans pārraidījās pa tv24, īsti nebij laika klausīties.Dažiem runātājiem valoda teiksmaini drebēja,un jebkuru skatītājklausītāju uzreiz apmeklēja acīmredzami nepār protams Drošības iespaids.Radās associciējošās associciācijas ar ulmaņlohgatves slaveno zaļo Drošības kaunuma sētu.

Ne nu bet jā, tas skaidrs, kur ta tu Kaŗa laikā uzreiz uz (euroārējās)Robežas šhitā te uzreizi trieksi nost visu pēc kārtas.Vajag aizvaijag kārtīgi pamonitorēt.Konkursu izsludināt uz Pirmā Šāviena tiesībām.Nodot anaalītisko anaalīzi,izveikt saudzējošo anamnēzi,iedot galējo novērtējumu,apzināt Patiesā labuma guvēju(-us).Piezvanīt tak varēja galugalā.Uzmundrināt, aptauju un/vai vismaz kādu iepirkumu noorganizēt.Mošk pārdomās un/vai pats nokritīs.

Bet tad kam īsti taisnība- tas suuds "nesa" 500gramus vai 500kg?

ak 10.septembris 2024 12:24
2 0 Atbildēt

Tas nevar nest 500 kg. Kopējais svars šādam dronam ap 200 kg, ar visu degvielu palaišanas brīdī.

650 10.septembris 2024 15:01
0 0 Atbildēt

Es saprotu, ka it kā nevar.Taču kā slimīgi ziņkārīgs nodokļu maksātājs (lohs) tomēr vēlos "zināt".Te reku prerunīgi privāts personāžs iekš video kāreiz izsakās par tiem 500kg, tapc jūtos "izbrīnīts".Ja viņš publiski melo, vai ja tā ir kāda klassificēta info- kur tad ir atbildīgie Dienesti? 

Citur publicētie 99.99% materiālu nesaka itin neko par iespējamo svaru.Tas esot vienkārši "nesis" sprāgstvielu uz Ukrainu, nabadziņš vienkārši nejauši nomaldījies.

Bils 10.septembris 2024 17:37
3 0 Atbildēt

Puscentners ir 50kg, plastikas sprāgstviela bija, kā lasu citos avotos. Tas ir nopietni.

650 10.septembris 2024 20:59
1 0 Atbildēt

Ā, jā, atvainojos, te no Bailēm pats nokļūidījos pa 1 n0lli.Ja tikai pus/centners, tas ira pilnīg okej.Ikdienišķi, tāteikt. 

Bet simtu km tudī/sudī, tas ar nav rādītājs.Polijā un Romānijā reku ar lido, ar ko ta mēs sliktāki (labāki).Viš tak mums nekritīs uzreiz virsū uz Rēsekni, kas ta te kādi lohi vai.Vot (ja) iepsist/zemē kkur tur pie tā Audriņ lokakatora, ta gan mēs viņam(-iem) Parādītu ;p

Viencexpercs 10.septembris 2024 4:17
0 0 Atbildēt

Nākošais lai nokrīt Daugavpilī, tad Rīgā un Ventspilī. Lai tie vatņiki redz kāds ir viņu sapņu russkij mir

650 10.septembris 2024 21:04
0 0 Atbildēt

-tik tālu tas suuds nevelk, ja nu vienīgi sadomātu pa ceļam kādā lukoilā nosēsties.Drusku uzēst, uzpildīties, ar vietējiem iedz. pa tēmu pabazarēt.Če pa čem,vai vērts turpināt Ceļu un tāa.Jāa.

ZZZZ 10.septembris 2024 7:23
2 0 Atbildēt

Mums nav kas pieņem lēmumu lai piespiestu pogu! Trauksmes pogu, tak viņa ir? Pārbaudīja iA? Varbūt vismaz attiecīgajā rģionā, lai zinA, glābjās kas varA. Paceļās jautājums kam tāda sistēma tiek uzturēta? Kauns nav nemaz F16, tak ir Terragon!??? Kur viņš ir, kur viņam vajadzētu būt??? Viņu var pacelt praktiski momentā, atšķirībā no tāda F16, kam tomēr nepieciešama sagatavošana. Un šādiem mērķiem tas pat labāk derētu.

Jony 10.septembris 2024 8:40
0 0 Atbildēt

Nokrita vai nosēdināja nav svarīgi. Ceru, ka neuzspridzināja, bet atmīnēja un tagad mums ir labs prototips, ko studēt un replicēt

boliks 10.septembris 2024 10:15
1 0 Atbildēt

Ne tak uzlaida gaisā visu.

BMW 10.septembris 2024 12:55
1 0 Atbildēt

Pēdējais laiks Latvijas dronam ar nosaukumu "Lāčplēsis" apmaldīties un netīšām nokrist robežas otrā pusē un uzsprāgt, lai nevar noteikt komponenšu piegādātājus!

Kanibaals 10.septembris 2024 14:19
2 0 Atbildēt

Tik jāiemācās mūsējiem melot kā krieviem nesarkstot.

Bils 10.septembris 2024 17:40
2 0 Atbildēt

Vārds vietā!

Jony 10.septembris 2024 16:13
3 0 Atbildēt

Jāsalabo nokritušais un jāsūta atpakaļ saimniekiem

Kanibaals 10.septembris 2024 19:24
1 0 Atbildēt

Ja vēl bija pie dzīvības, iespējams no RAM var izvilkt sākuma koordinātes. Jāuztur tik pie strāvas.

ZZZZ 11.septembris 2024 7:49
0 0 Atbildēt

Par šo lidojumu arī 

Sviesc 11.septembris 2024 11:40
3 0 Atbildēt

Sprūds pauda, ka drons bijis vērsts pret Ukrainu,

Paskatijos kartē, baigi nesakrīt. Ja nu vienīgi drons bij ieprogrammēts lidot uz Ukrainu caur Latviju ,Lietuvu, Poliju.😕

650 11.septembris 2024 14:24
0 0 Atbildēt

Protams, ka tas bija kkur vērsts.Kāds šhito visu tā paVērsa (izvērsa).Interesanti, ka tam izdevās pārvarēt uz ārējās Eurorobežas izvērstās dzeloņa drātis un ka nebija klāt pielīmēts patiesā Saimnieka vēstījums/Lohiem.

Pa tv24 katru dienu rāda, ka ilgi gaidītais Žogs būšot pilnībā gatavs kkur apm pēc 470 dien naktīm, tā ka ciemiņi laipni lūgti.

Lūk reku atkal nuppat, tagad, raida raidījums.Izrādās (ka!) kaŗa apstākļos aktīvi darbojoties organizētā noziedzība! Kā tad tā?? xtv.lv/rigatv24/vide...eta_noziedziba

Patriots 13.septembris 2024 6:49
0 0 Atbildēt

Ja tas būtu bijis Krievijas drons, tad viņa bildes būtu pa visām malām publicētas lai visi redz... Kārtējā provokācija!!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

50 kilometri ar elektrību - Ford iepazīstina ar jauno Ranger PHEV (+ FOTO)

IAA Transportation izstādē Hanoverē Ford prezentējis pikapa Ranger uzlādējamo hibrīdversiju (PHEV), kas ar elektrību spēj nobraukt līdz 50 kilometriem. Lasīt vairāk

 

Priekšā tikai Vācija – Krievijas tirgus nostājas otrajā vietā pēc jaunu auto pārdošanas apjomiem Eiropā 3

Saskaņā ar pašu veikto analītiku, Krievija apsteigusi tādas valstis kā Francija un Lielbritānija, augustā pēc jaunu auto pārdošanas apjomiem zaudējot vien Vācijai. Lasīt vairāk

 

ASV tirgum - Volkswagen modernizējis krosoveru Taos (+ FOTO)

Eiropā šī modeļa analogs ir krosovers Tiguan. Lasīt vairāk

 

Pjastri veiksmīgi aizsargājas no Leklēra un uzvar Azerbaidžānas "Grand Prix" 3

Austrālijas autosportists Oskars Pjastri svētdien izcīnīja uzvaru Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta 17.posmā - Azerbaidžānas "Grand Prix" - un viņa pārstāvētā "McLaren" komanda kļuva par līderi Konstruktoru kausā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti