Ar ko atšķiras OLED televizori no Q-LED televizoriem?

 

Foto: Publicitātes attēls

LG | 25.jūlijs 2019 12:31

Lielākoties mums vajadzīgo informāciju meklējam tīmeklī, jo tas neprasa daudz laika un pūļu. Arī izvēloties elektroniskās ierīces, piemēram, televizoru, nepieciešamo informāciju par to tehnoloģijām iegūstam ar tīmekļa starpniecību.

Situācijās, kad mēs paši neiedziļināmies niansēs, var rasties maldīgi priekšstati. Tas var tikt pamatots ar to, ka informāciju smeļamies tādās tīmekļa vietnēs, kuras nesniedz visaptverošu informāciju par produktu.

Viens no pēdējā laika spilgtākajiem piemēriem televizoru tehnoloģiju segmentā ir Q-LED un OLED nosaukumu līdzība. Tehnoloģijas, kas ir krasi atšķirīgas, tiek sajauktas un to salīdzināšana aizēno galvenās OLED TV priekšrocības. Lai uzskatāmi izskaidrotu šo abu tehnoloģiju atšķirības, ir apkopotas galvenās to priekšrocības.  

OLED televizoru tehnoloģijas pamatā ir organiskas gaismas diodes, pateicoties kurām televizoram nav nepieciešams fona apgaismojums. Šī jaunās paaudzes tehnoloģija rada iespēju veidot jaunus televizoru dizainus, piemēram, īpaši plānu ekrānu, kā biezums ir pielīdzināms tapetei, vai sarullējamu televizora ekrānu. OLED tehnoloģija būtiski uzlabo arī attēla kvalitāti vēl nebijušā līmenī.

Savukārt Q-LED televizoru tehnoloģijas pamatā ir LCD LED ekrāns, kuram ir nepieciešams fona apgaismojums, lai varētu parādīt attēlu.

Melnās krāsas atspoguļojums

Tā kā OLED televizoriem nav nepieciešams fona apgaismojums, katrs pikselis ir pats par sevi – pēc nepieciešamības tiek ieslēgts vai izslēgts. Tādā veidā tiek panākta ideāla melnā krāsa, ar kuru diemžēl nevar lepoties Q-LED tehnoloģija, jo, kā visiem LCD LED televizoriem, tiem ir nepieciešams fona apgaismojums.

Ekrāna kontrasts

Q-LED televizoru sortiments ir gana plašs un katram modelim attēla kvalitāte var būtiski atšķirties. Labākajiem šīs tehnoloģijas televizoriem ir fona apgaismojums, kas tiek iedalīts daudzos blokos, kuri pēc nepieciešamības ieslēdzas. Tomēr OLED televizoriem ir vairākas priekšrocības, būtiskākā –  tiem nav nepieciešamības pēc fona apgaismojuma, kā arī katrs pikselis var attēlot krāsu pēc nepieciešamības, tādējādi attēla kontrasts ir  labāks OLED televizoros.

Ekrāna spilgtums

Q-LED televizoru spilgtums ir labāks salīdzinājumā ar OLED televizoriem, patiecoties papildus gaismas avotam no fona. Ekrāna spilgtums ir svarīgs kritērijs, taču tas ir jāizvērtē arī kontekstā ar melnās krāsas atspoguļojuma kvalitāti un ekrāna kontrastu.

Ekrāna izšķirtspēja, video apstrāde un citi attēla kvalitātes faktori

Ekrāna izšķirtspēja un video apstrāde – šie kvalitātes rādītāji nav tieši atkarīgi no Q-LED vai OLED tehnoloģijām, bet vairāk no video apstrādes procesora vai paneļa izšķirtspējas. Kā, piemēram, šobrīd var iegādāties 4K vai 8K izšķirtspējas ekrānu gan OLED, gan Q-LED televizoros. Abas tehnoloģijas var sniegt līdzvērtīgu uzlabotu attēla kvalitāti un citus uzlabojumus.

Ekrāna skatīšanās leņķis

OLED tehnoloģija sniedz labāku skatīšanās leņķi jeb iespēju baudīt kvalitatīvu attēlu no dažādiem skatu punktiem. Jāatzīst, ka Q-LED un LED televizoros bieži ir iestrādātas papildus tehnoloģijas, kas uzlabo skatīšanās leņķi, bet šie uzlabojumi nevar panākt ideāli vienmērīgu fona apgaismojumu visā ekrānā, salīdzinot ar OLED TV, un tajā brīdī attēla krāsas var mainīties atkarībā no skatīšanās leņķa.

Būtībā, apkopojot galvenās Q-LED un OLED tehnoloģiju priekšrocības un trūkumus, varam secināt, ka OLED TV kopumā var sniegt labāku attēla baudījumu. Izvēloties OLED TV,  iegūsi modernāko televizora tehnoloģiju un labāko attēla kvalitāti vienlaikus.

 
Komentāri
 
Nav pievienots neviens komentārs.
Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti