Kā Rīgā brauc sabiedriskais transports un kādus CSN tas pārkāpj (+ video) 19

 
Ēriks Griģis, iAuto.lv | 19.novembris 2015 18:01

Esam daudz dzirdējuši par sabiedriskā transporta nerēķināšanos ar citiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Piedāvājam vienu video un iAuto eksperta komentāru.

Sabiedriskais transports brauc tā, ka vieglā automobiļa vadītājam ir vai nu strauji jābremzē vai nu strauji "jādod virsū uz gāzi", lai izvairītos no autobusa taranēšanas un iespējamā ceļu satiksmes negadījuma.

Kalnciema ielas krustojums ar Slokas ielu, Rīgā.

1. Sabiedriskā transportlīdzekļa vadītājs pārkāpj šādus CSN punktos noteiktās prasības:

1.1. CSN 4. Ceļu satiksmes dalībniekiem jāizpilda šo noteikumu un citu normatīvo aktu prasības, kas nosaka ceļu satiksmes dalībnieku pienākumus, jāizpilda policijas darbinieku un to personu norādījumi, kuras pilnvarotas regulēt satiksmi, kā arī jāievēro luksoforu signālu, ceļa zīmju un ceļa apzīmējumu prasības.

1.2. Nedod iespēju citiem ceļu satiksmes dalībniekiem izmantot savas tiesības uzskatīt...atbilstoši CSN 6. Katram ceļu satiksmes dalībniekam ir tiesības uzskatīt, ka arī citas personas ceļu satiksmes norisē izpildīs noteiktās prasības.

1.3.CSN 10. Ceļu satiksmes dalībniekiem un citām personām jārīkojas tā, lai neradītu satiksmei bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas un nenodarītu zaudējumus.

1.4. CSN 34. Transportlīdzekļa vadītājam, braucot pa ceļiem, kā arī pa citām vietām, kurās iespējama transportlīdzekļu braukšana, jāievēro šo noteikumu un citu ceļu satiksmi reglamentējošu normatīvo aktu prasības.

1.5. CSN 38. Transportlīdzekļa vadītāja pienākumu: 38.4. darīt visu iespējamo, lai netiktu apdraudēti citi ceļu satiksmes dalībnieki, it sevišķi mazāk aizsargātie (gājēji un velosipēdu vadītāji);

1.6. CSN 70. Pirms jebkura manevra — braukšanas sākšanas, pārkārtošanās, nogriešanās, apgriešanās braukšanai pretējā virzienā, apdzīšanas, transportlīdzekļa apturēšanas u.tml. — transportlīdzekļa vadītājam jāpārliecinās par ceļu satiksmes drošību un par to, vai netiks traucēti citi ceļu satiksmes dalībnieki, un laikus jādod brīdinājuma signāls ar gaismas virzienrādītājiem. Ja gaismas virzienrādītāju nav vai tie nedarbojas, brīdinājuma signāls jādod ar roku atbilstoši manevram.

1.7. CSN 75. Signāls ar gaismas virzienrādītāju vai ar roku jārāda laikus pirms manevra sākuma un jāpārtrauc tūlīt pēc tā pabeigšanas (signāla rādīšanu ar roku var pārtraukt tieši pirms manevra). Signāls nav jārāda, ja tas var maldināt citus ceļu satiksmes dalībniekus.

1.8. CSN 77. Signāla lietošana nedod transportlīdzekļa vadītājam priekšroku un neatbrīvo viņu no pienākuma ievērot piesardzību.

1.9. CSN 81. Pārkārtojoties transportlīdzekļa vadītājam jādod ceļš transportlīdzekļiem, kas, nemainot braukšanas virzienu, brauc blakus. Vienā virzienā braucošiem transportlīdzekļiem pārkārtojoties vienlaikus, transportlīdzekļa vadītājam jādod ceļš transportlīdzeklim, kas atrodas pa labi.

1.10. CSN 83. Pirms nogriešanās pa labi, pa kreisi vai apgriešanās braukšanai pretējā virzienā transportlīdzekļa vadītājam uz bezsliežu transportlīdzekļiem paredzētās brauktuves laikus jāieņem attiecīgs malējais stāvoklis, kas paredzēts braukšanai attiecīgajā virzienā, izņemot gadījumus, kad jānogriežas, lai iebrauktu krustojumā, kurā jābrauc pa loku (409.ceļa zīme).

2. Vieglā automobiļa (no kura notiek filmēšana) vadītājs pārkāpj:

2.1. CSN 113. Ja izveidojas ceļu satiksmei bīstami šķēršļi vai citas briesmas, kuras transportlīdzekļa vadītājs spēj pamanīt, viņam jāsamazina braukšanas ātrums vai pilnīgi jāaptur transportlīdzeklis, vai, neradot bīstamību citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, šķērslis jāapbrauc.

 

 
Visi komentāri
 
Vernons 19.novembris 2015 19:15
1 15 Atbildēt

CSN 4., 6. un 10. punkti nav pārkāpjami punkti! Katram ir jāzina! Katram ir tiesības paļauties! Un katrs rīkosies TĀ, lai neveidotu bīstamu situāciju! CSN sākam aplūkot un mācīties ar CSN 119. punktu, kur blakus esošie ievēros intervālu, distanci, bet "priekšā braucošais bremzējot" garantēs drošību. Blakus esošam autobusam bija, ir un būs jāgarantē drošība, mainot kustības joslu!

Virzienrādītāju buss varēja ieslēgt mazliet ātrāk, kā to prasa CSN 70. un ar "psiholoģisku spēka paņēmienu" neradīt stresu blakus joslā esošam vieglā vadītājam. Vieglā vadītājam CSN113. punkta nosacījums iestājās ar spēka paņēmienu, kas ir pretrunā CSN 10. punkta nosacījumam. Un apgalvot ka busa vadītājs viņu neredzēja nav pamata.

Vieglā vadītājs varēja pamainīt maršrutu.

viks 19.novembris 2015 20:09
14 5 Atbildēt

Rīgas satiksmes vaditāji diezgan bieži pārkāpj satiksmes noteikumus.Viņiem pat ir sava josla bet, ielīdis tajā joslā kur brauc citas automašīnas par luksoforu ievērošanu pat vispār runu nav.

Sarkasms 19.novembris 2015 21:30
9 4 Atbildēt

Autobusa vaditajs nema uz masu, slikti... Bet sai krustijuma sads manevrs ir ierasts un gan jau ka vaditajs to labi zin.. visi griez nost un no otras parkartojas lai nogrieztos nakamaja skersiela, bet gadas kad skurs stav rinda ar nogriezsties gribetaju un pec tam brauc taisni.. juridiski viss bumbras, visas tiesibas, tapat ka pa apli braukt apkart visam aplim pa pirmo joslu, bet ...

HugoST 19.novembris 2015 23:53
13 10 Atbildēt

Noskatījos vairākas reizes... tā arī autobusu nemanīju ! Bet troļļuks neko traku nesadarīja. Filmētājs gan varonis, ,,izplēsa" savu taisnību pēc ,,melanholiskās puņķu ēšanas"...

Eva 20.novembris 2015 2:14
5 2 Atbildēt

Es taa arii nesapratu,kas tur tik tragiskis notika,ka ir jaaliek shis video????

iciks 20.novembris 2015 8:42
5 2 Atbildēt

Traģisks ir tas, ka tā ir tendence - RS kadri šādi rīkojas nereti. tajā pašā laikā kravas transporta šoferi tādas lietas dara daudz retāk.

Nevajag apgalvot, ka nabaga šoferīšiem daudz pieturu. Ja viņi reizumis neveiktu absolūti bezjēdzīgus manevrus, tad arī dzīve būtu vieglāka gan pašiem, gan citiem. Ko lai saka, ja pa labo joslu braucošs trolejbuss bāžas ne tik tukšā vidējā, lai apdzītu (apbrauktu/apsteigtu, atvainojiet par terminoloģijas lietojumu) vieglo autiņu un pēc 10 sekundēm līstu atpakaļ, jo tur ir pietura. Tādus citādi kā par mudakiem nevar saukt.

rt 20.novembris 2015 8:49
8 6 Atbildēt

Pirmo komentu izdzēsa, bet mans viedoklis - filmētājs pats vainīgs. Jo, lai arī no tās joslas var braukt taisni, taisni no tās brauc tikai mājsaimnieces, normāli braucēji nestāv un negaida, kamēr 99% braucēju no tās joslas nodriezīs pa labi. Otrkārt, autobuss pārvadā vairākus desmitus reižu vairāk cilvēku kā filmētājs, līdz ar to autobusam ir tikpat reižu priekšroka uz ceļa. Vispār tas izskatījās pēc mēģinājuma podstavitsa pod avtobusa...

martinslusis 20.novembris 2015 8:52
3 2 Atbildēt

Tas ko es nesaprotu RS transporta sakarā - bieži sanāk braukt uz Jaunciemu un novērot, ka sabiedriskais transports 70 zonā velkas uz 45-50 un kavē satiksmi, jo viņam ir grafikā ielikts laiks neatbilstoši.

Tas ir arī citviet novērots, bet tas nav normāli, jo rada bīstamas situācijas. Nebūtu vienkāršāk grafiku nedaudz pamainīt un braukt ar maksimālo atļauto ātrumu?

Vernons 20.novembris 2015 9:21
2 18 Atbildēt

Filmētājam varēja arī nepaveikties! Tas nekas, kad zaļais. Tas ir krustojums. Aiz krustojums gājēju pāreja. Tik pat labi kāds pusaudzis varēja uzlēkt filmētajam uz kapota!

Nebija pārredzamība krustojumā, brauc blakus, neapsteidz!

Nu kur palika mani oponenti, kur palika CSN 160. punkta esamība? CSN 10. punkts paredz, ko tad viņš paredz.

scope 20.novembris 2015 11:13
6 0 Atbildēt

Paņem, lūdzu, acis rokā, tā ir regulējama gājēju pāreja krustojuma robežās, kurai filmēšanas brīdī gājējiem bija sarkanais.

Vernons 20.novembris 2015 12:15
0 10 Atbildēt

Tu piedomā pie tā, kā nepiedalīties nekādā ceļu satiksmes negadījumā! Izkop savu talantu braukt!

HIPPY 20.novembris 2015 11:14
7 1 Atbildēt

Filmētājs ļoti riskēja sadursmes rezultātā uzbraukt virsū gājējiem kas stāveja pie luksafora. Kāpēc atkal kārtējo reizi jāriskē ar cilvēku dzīvībām un veselību. Nekas nebūtu noticis ja būtu palaidis trolejbusu, tāpat aiz pagrieziena bija korķis.

Demo 20.novembris 2015 13:58
0 6 Atbildēt

Sabiedriskā transporta šoferis pārkārtojas KRUSTOJUMĀ (uz gājeju zebras). Krustojumā pārkārtoties ir aizliegts!

Kanibaals 22.novembris 2015 0:57
0 0 Atbildēt

Lūdzu citē CSN kas kaut ko tādu liedz? Krustojumā aizliegts pārkārtoties, ja no joslas, kas ved pa labi aizbrauc taisni vai pārkārtojies un aizbrauc taisni. Nekas neliedz krustojumā joslas mainīt, ja tās ved vienā virzienā.

Edgars 22.novembris 2015 4:13
0 0 Atbildēt

Man ir neskaidra tā RS autobusu un trolejbusu visatļautība. Ikdienā pārvietojos maršrutā Imanta - Teika. Gan rīta sastrēgumos uz Jūrmalas gatves pirms Slokas ielas, gan arī uz Vanšu tilta, kur sabiedriskais brauc vai nu pa kreiso vai labo malu, apbrauc tos, kuri krustojumā gaida savu kārtu un lien iekšā. Man ir ļoti žēl tos šoferus, kuri arī palaiž, jo tādā veidā tie kavē satiksmi un tieši šī iemesla dēļ rodas sastrēgumi.

Uz Vanšu tilta virzienā uz centru vispār ir diezgan liela epopeja saistībā ar sabiedrisko transportu. Tie brauc pa malējo kreiso joslu, kura vēlāk nogriežas uz Prezidenta pili, taču pēdējā brīdī rāda kreiso pagriezienu un pārkārtojās, tādējādi izvairoties no sastrēgumiem un radot jaunus. Līdzīgi rīkojas arī 90% taksisti un taksometri.

Sarkasms 22.novembris 2015 11:25
1 0 Atbildēt

Par vanšu tiltu

Es vēl varu saprast sab. transportu, bet kad tā dara vieglie... :(

Reizēm gan tracina, kad korķis ir izveidojies uz nobraukšanu dēļ tā ka visa josla pilna ar atpakaļ līdējiem...

cd 26.decembris 2015 21:20
0 1 Atbildēt

Vaitad neredzat,ka buss ir garais! Vins nemaz savadak nevar nogriezties,ka no otras joslas!

hex 27.decembris 2015 1:14
1 0 Atbildēt

Kad vieglo automobiļu autovadītāji nogriež ceļu sabiedriskajam transportam, kuram strauja bremzēšana beidzas ar pasažieru traumām, autovadītāji nepamana. Bet kad daudzus cilvēkus transportējošs sabtrans vēlas pārkārtoties priekšā alfa-tēviām, tad tēviņam jāveido iAuto tēma. Vai tā bija mātīte?

hg 27.decembris 2015 13:50
0 0 Atbildēt

Neko nepārkāpj, tikai joslu pārāk ātri nomaina. Ta nu problēma.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Uz Dienvidu gaisa pārvada jau vairākas nedēļas atjaunots 70 km/h, Rīgas-Jūrmalas šoseja vēl 90 km/h (+ VIDEO) 6

iAuto.lv ir neizpratnē par to, kādēļ labos laika apstākļos uz Rīgas-Jūrmalas šosejas maksimālais atļautais ātrums joprojām ir tikai 90 kilometri stundā. Lasīt vairāk

 

Elektrokabeļu zagļu dēļ traucēta vilcienu satiksme Vācijas rietumos 3

Elektrokabeļu zagļi aizvadītajā naktī paralizēja vilcienu satiksmi Vācijas rietumos. Lasīt vairāk

 

Palika 18 kilometri: 3 miljonus vērts Ferrari F40 piedzīvo avāriju Vācijā 11

Automašīna bija ceļā uz automobiļu izstāžu un pārdošanas kompleksu Motorworld Bublingenē, netālu no Štutgartes. Līdz mērķim bija atlikuši 18 kilometri. Lasīt vairāk

 

Kā izskatījās iepriekšējie visu paaudžu Dacia Duster... un tagad jaunais trešās paaudzes modelis (+ VIDEO) 1

iAuto.lv iepazīst jaunās paaudzes Dacia Duster, pie viena parādot visas Duster modeļu paaudzes evolūciju vairāk nekā desmit gadu garumā. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti