Arī turpmāk akcīzes nodoklis no degvielas tiks ieskaitīts budžetā bez sasaistes ar ieguldījumiem ceļos (+ VIDEO) 12

 
iAuto | 4.novembris 2020 18:42

Akcīzes nodoklī no naftas produktiem 2019. gadā Latvijā tika iekasēti 540 miljoni EUR. Šī summa nekādā veidā nav sasaistīta ar ieguldījumiem ceļos un infrastruktūrā.

Fragments no Māra Ozoliņa, iAuto redaktora sarunas ar Satiksmes ministru Tāli Linkaiti (viss video šeit >>>):

Akcīzes nodoklis ir specifisks patēriņa nodoklis, ko piemēro noteiktām patēriņa preču grupām, kuras ir saražotas vai tiek ievestas valstī.

Latvijā akcīzes preces apliek ar akcīzes nodokli saskaņā ar likumu „Par akcīzes nodokli".

Akcīzes nodokļa mērķis ir ierobežot to preču patēriņu, kas ir kaitīgas apkārtējai videi un cilvēkiem, kā arī dot valstij ieņēmumus, apliekot ar papildus patēriņa nodokli (papildus pievienotās vērtības nodoklim) preces, kas nav pirmās nepieciešamības preces un kas neskar maznodrošinātos. Taču galvenais akcīzes nodokļa mērķis ir fiskālais, t.i. nodrošināt valsts budžeta ieņēmumus.

Tā kā akcīzes nodoklis, kā patēriņa nodoklis Eiropas Savienības kopējā tirgū var būtiski ietekmēt konkurences apstākļus starp dalībvalstīm, tad Eiropas Savienībā ļoti strikti tiek reglamentēti nosacījumi akcīzes nodokļa piemērošanai trim preču grupām, tas ir, naftas produktiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem.

Akcīzes nodokļa harmonizācija ir attiecināta uz nodokļa minimālo likmju noteikšanu, apliekamo preču struktūras saskaņošanu, kā arī šo preču aprites un nodokļa maksāšanas kārtības saskaņošanu. Ņemot vērā to, ka Eiropas Savienība pieļauj, ka dalībvalstis var piemērot akcīzes nodokli arī citām precēm, Latvijā ar akcīzes nodokli fiskālu apsvērumu dēļ tiek aplikti arī bezalkoholiskie dzērieni un kafija.

Nodokļa objekti:

  • alkoholiskie dzērieni;
  • tabakas izstrādājumi;
  • naftas produkti;
  • dabasgāze (ar 01.07.2015., nodokli nepiemēroja no 01.09.2010. līdz 30.06.2011.);
  • bezalkoholiskie dzērieni un kafija;
  • elektroniskajās cigaretēs izmantojamais šķidrums (ar 01.07.2016.).

Kā plānot ieguldījumus ceļu būvē? Vai ir pareizi palielināt nodokļus no 2021.gada 1.janvāra?

 
Visi komentāri
 
Rexx 5.novembris 2020 7:17
14 0 Atbildēt

Auto lietotāji ir viena no visneaizsargātākajām nodokļu maksātāju grupām. Dažiem, īpaši tiem, kas nedzīvo lielfermās 12 stāvu 100 aizgaldu novietnē, auto un degviela tam IR pirmās nepieciešamības prece. Un alternatīvās īsti nav, lai nokļūtu darbà, bērnus uz skolu, utt. Nodokļu slogs tiek palielināts, skandējot absurdus saukļus par ekoloģiju, kā arī atklāti melojot (Tāli? Vilcieni? ). Izbeidziet varbūt?

anonimikis 5.novembris 2020 18:01
0 2 Atbildēt

Var tak pilnīgi legit palikt par auto lietotāju un atklanīties no šīs problēmas uz tuvākajiem gadiem 5 vismaz. Tikai jāpaņem elektriskais.

Rexx 5.novembris 2020 21:43
2 0 Atbildēt

Ja godīgi, tad nu neticu es šīm elektropasakām. Jo:

1. Kamēr elektroauto ir maz, tiem ir atvieglojumi. Kad to būs daudz, arī tiem būs maksas atrakcijas.

2. Masveidā elektrizējot satiksmi, būs, kā Amerikā karstā vasaraā- trūks elektroenerģijas, tīkli nevelk slodzi,utt.

3. Kamēr elektrību ražo un uzglabā kā šobrīd, ekoloģijas laikam te nav.

Jānis 5.novembris 2020 9:13
17 1 Atbildēt

Sākotnēji, bijušais premjers Vilis Krištopāns ierosināja, "ja gribam braukt pa labiem ceļiem, tad par to būs jāmaksā akcīzes nodoklis". Visi bija ar mieru, neviens neiebilda, jo toreiz situāciju ļoti labi saprata. Tika radīts ceļu fonds, kur visi šim mērķim paredzētie finanšu līdzekļi tika apkopoti.

Bet tad nāca pie varas Jaunais laiks (tagad tā pati Jaunā Vienotība) un valsts budžetā iekļāva ne tikai ceļa fonda, bet arī sociālos finanšu līdzekļus. Izskatās, ka šīs partijas cilvēki nezina, kas ir ekonomika, nemaz jau nerunājot par jēdzienu - tautsaimniecība.

Jāņa kaiminš 5.novembris 2020 9:47
14 0 Atbildēt

Iedomājies kāds ''ekonomists/finansists'' ir reiris , bijušais psrs laika izpildkomitejas darbonis , ziepju talonu ieviesējs lpsr

gunbox 5.novembris 2020 16:12
1 0 Atbildēt

Man arī nav skaidrs, kādā veidā Reirs tur tiek bīdīts. Visi zina kas viņa ministrijas pakļautībā notiek, bet klusē. Un tad teikt ka Kariņš ir tīrs, ja viņš Reiru ir ielicis par ministru? Ha... tāds pats noziedznieks.

gunbox 5.novembris 2020 16:08
3 0 Atbildēt

Tā kā zivju fonda nodokļi. No sākuma gāja viss zivjiem. Vlasķ piesavinājās jumta tiesu. Legālie 90tie. Un tā ir ar visu. Ceļiem nepietiek, jo kas? Ārstiem algas jāmaksā? Ārsts par konsultāciju paņem ap 30€. Arī tad, lai izrakstītu atkārtotu nosūtījumu, kas aizņem max 5min. Laiž kā konveijerī. Viens tāds nosūtījumu izrakstītājs var ģenerēt ap 1000€ dienā, no kuriem vēl nodokli atvelk un tas nekas, ka no tās summas jau kāds ir samaksājis 32% nodokļos + 16% darba devējs, par ko darbinieki vēl nenojauš. Ā, un tas nav vēl viss. Ja tie 1000€ aiziet algās ārstiem, tad tur arī vēl tiek noņemts 32%+16%. Tātad reāli paliek apritē savi 500€, kurus aiziet uz veikalu nopērk maizi un atdod vēl valstij 21%. Sausais atlikums būtu nu pieņemsim tie 413€, ja viens mēs nepaņemsim faktu, ka nauda par maizi arī tiek sadalīta pašizmaksā un peļņā un no tiem abiem vēl atvelk 15% peļņas nodokli un pašizmaksa sadalās uz cepēja algu no kuras atvelk nodokli un izejmateriāliem, no kuriem jānomaksā nodoklis. Un tagad tirst, ka ārstiem algas nepietiek un tā vietā pirkt nanoūdeņus, celt koncerzāles, algot katru 7to valsts iedzīvotāju par amatpersonu uz saģenerētiem nevajadzīgiem amatiem elektronikas laikmetā. Nodoklis pie katra sīkuma kā tāds Latvijā ir legalizēta krimināla darbība savos pamatos. Tāpēc nav ko lieki tērēt laiku sarunās ar 100 legalizētiem noziedzniekiem.

Pļurkt 5.novembris 2020 17:41
3 0 Atbildēt

Vēl joprojām nespējat saprast vai noticēt!!

"Zagām, zogam un zagsim"!!!

No 80tajiem 5.novembris 2020 21:55
1 0 Atbildēt

Virpotājs pirmrindnieks, komjaunietis trieciennieks Jānis Reirs. Klīda kaut kur pa virtuālo pasauli izvilkums no 80to gadu avīzes "Padomju Jaunatne"

Motorolers 5.novembris 2020 21:55
3 0 Atbildēt

Šodien izbraukājoties pa EST, brīnījos, viņiem dīzelis 0.92!!! Mums visos tsnkos virs 1Eur, izņemot Sēnītes rajons, Sigulda. Kas noticis, vēl nesen EST bija jūtami dārgāks! Viniem ceļi ir gludāki...

htr 6.novembris 2020 0:45
3 0 Atbildēt

augusta menesi tas pats bija, es vel pa ieradumam saleju pirms robezas ar Iaguniju “leto soljaru” un tpu jau Parnu skatos, ka par apmeram 4 centiem letaks viniem.. pec nedeljas braucot uz majam shoreiz estinjos piegazu baku pirms robezas un iebraucot parekinaju (tapat pie stures nav par ko citu domat) ka atvinneju sakotneju kljudu, bet messedzhs palika, kapec tur dargaja valsti ar labiem celjiem ir letak??

nu 7.novembris 2020 15:51
0 0 Atbildēt

Būtu laiks pieņemt domu, ka degvielas akcīzes nodoklis ir t.s. vilka nauda. Kad mežā ir pārāk daudz zvēru, vilks tos sāk aplasīt - visi zin par vilku kā meža sanitāru. Ar nodokli tāpat - ja nebūtu, tad ar auto brauktu ne tikai tie, kam nudien vajag, bet arī tie, kas vienkārši var pabraukt. No vienas puses - lielāki nodokļa ieņēmumi, no otras - pārāk daudz auto uz ceļiem ir slikti. Tāpēc savā ziņā akcīze u.c. nodokļi dabiski regulē sastrēgumus.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

200 000 eiro: Mercedes parāda elektrisko G-klasi (+ FOTO)

Mercedes – Benz pastāsta par G-580 EQ, elektrisko apvidnieku, kas iepazīšanās versijā Edition One maksās aptuveni 200 000 eiro. Lasīt vairāk

 

Pa ceļam uz Marbelja 95 benzīns 1.799 un dīzelis 1.649 EUR. Paskaties iAuto iepriekšējo video no LV (+ VIDEO) 15

Attēlos un video var redzēt, kādas šobrīd ir degvielas cenas Spānijā, Latvijā un Lietuvā. Lasīt vairāk

 

X stundai nav gatavi: Aizsardzības industrijas pārstāvji pārmet valstij nepietiekamo finansējumu inovācijām un pasūtījumu trūkumu 2

Aizsardzības industrijas pārstāvji šodien Saeimas Inovācijas ekosistēmas attīstības apakškomisijas sēdē pauda kritisku nostāju par nepietiekamo valsts finansējumu jomas inovācijām, atbilstošu pasūtījumu trūkumu un birokrātiskiem novecojuša normatīvā regulējuma radītajiem šķēršļiem. Lasīt vairāk

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 3

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti