AST aicina patērētājus nākamās trīs dienas iespēju robežās taupīt elektroenerģiju pīķa stundās 25

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 13.decembris 2022 16:42

Saistībā ar ļoti mazām elektroenerģijas ražošanas jaudu rezervēm elektroenerģijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) no 14.decembra līdz 16.decembrim aicina patērētājus iespēju robežās taupīt elektroenerģiju pīķa patēriņa stundās - no plkst.8 līdz 12 un no plkst.15 līdz 19, aģentūru LETA informēja AST pārstāvji.

Saskaņā ar Baltijas valstu pārvades sistēmas operatoru novērtējumu, Baltijas un Skandināvijas reģionā 14.-16.decembrī elektroenerģijas ražošanas jaudu rezerves būs ļoti mazas. Tas var izsaukt elektroenerģijas cenu pieaugumu biržā.

"Elektroapgādes ierobežojumi ir maz ticami, tomēr to iespējamība pilnībā nav izslēdzama, ja energosistēmā notiktu neplānoti incidenti - elektrostaciju vai starpsavienojumu neplānotas atteices," skaidro AST.

Patērētāji tiek aicināti iespēju robežās taupīt elektroenerģiju pīķa patēriņa stundās, kas parasti ir no plkst.8 līdz 12 un no plkst.15 līdz 19.

AST valdes loceklis Gatis Junghāns skaidro, ka šonedēļ Ziemeļeiropā kļūst aukstāks, un tas būs pirmais ziemas izaicinājums energosistēmai. "Saspringta situācija izveidojusies Zviedrijas dienvidos un Somijā, kur pieaugošs patēriņš mijas ar atsevišķu atomelektrostaciju nepieejamību. Situācija Baltijā ir salīdzinoši laba, tomēr elektroapgādes jaudu iespējamais deficīts Zviedrijā un Somijā, no kurām Baltijas valstis saņem elektroenerģiju, var ietekmēt Baltijas energosistēmu," norāda Junghāns, atsaucoties uz Baltijas valstu pārvades sistēmas operatoru kopīgā reģionālā koordinācijas centra sniegto analīzi.

Zviedrijā laikā no 9. līdz 18.decembrim remontā ir 1400 megavatu (MW) atomelektrostacija "Oskarshamn 3", bet ilgāks remonta atslēgums - līdz 2023.gada 23.februārim ir arī 1130 MW atomelektrostacijai "Ringhals 4". Somijā jaunās 1600 MW atomelektrostacijas "Olkiluoto 3" palaišana ir pārcelta uz 2023.gada februāri. Savukārt Baltijas energosistēmā lielākā daļa lielo elektrostaciju ir darba gatavībā un arī visi starpsavienojumi ar Skandināviju un Poliju ir darbā. Latvijā visi Rīgas TEC ir darbā ar maksimālo jaudu. Situāciju uzlabo arī apstāklis, ka pīķa patēriņš Baltijā šajā laikā kopumā ir par aptuveni 10% zemāks nekā 2021.gadā.

Baltijas jūras valstu elektroenerģijas pārvades sistēmu operatori novembra sākumā vienojās par padziļinātu informācijas apmaiņu un sadarbību, lai samazinātu ietekmi uz elektroenerģijas lietotājiem gadījumā, ja kādā no valstīm tiks noteikti konkrēti elektroenerģijas pieejamības ierobežojumi. Apvienotā ekspertu grupa analizē enerģijaspietiekamības situāciju Baltijas jūras reģionā, īpašu uzmanību pievēršot valstu atkarībai no pārrobežu ietekmes. Saskaņā ar rudenī publicēto Eiropas pārvades operatoru asociācijas "ENTSO-E" ziņojumu, šajā ziemā, it īpaši janvārī un februārī, būs augstāks enerģijas nepieejamības risks un summāri zemākas drošības rezerves salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Gadījumā, ja būs vērojama zema ūdens pietece hidroelektrostaciju rezervuāros, elektroenerģijas pietiekamības riski var veidoties Zviedrijas un Norvēģijas dienvidu daļā, kā arī Dānijas austrumos.

Ja tiks samazināts ražošanas apjoms atomelektrostacijās, enerģijas nepietiekamības riski var palielināties Zviedrijas dienvidos un Somijā - elektroenerģijas tirdzniecības apgabalos, kas ir atkarīgi no importa. Savukārt "ENTSO-E" ziņojumā "Winter Outlook", kas tika publiskots decembra sākumā, norādīts, ka, lai gan Eiropas elektroenerģijas sistēma šajā ziemā ir pakļauta lielākam enerģijas nepietiekamības riskam, tomēr pārvades sistēmas operatoru veiktie pasākumi ļāvuši mazināt iespējamo ietekmi, ko izraisījis Krievijas iebrukums Ukrainā. Ziņojumā sniegts novērtējums par elektroenerģijas piegādes drošību gaidāmajā ziemā visā Eiropā.

Ziņojumā norādīts, ka Eiropas elektroenerģijas sistēma joprojām ir ļoti atkarīga no gāzes, tomēr labvēlīgi laika apstākļi var mazināt šo energosistēmas atkarību. Eiropas valstis ir veikušas īpašus pasākumus, lai sagatavotos ziemai (gāzes iesūknēšana krātuvēs, dažu spēkstaciju paplašināšana vai darbības atjaunošana, kurināmā maiņa, ambīcijas samazināt elektroenerģijas patēriņu), kā arī samazinātu elektroenerģijas pieprasījuma maksimumu par 5% atbilstoši Eiropas Savienības lemtajam. Visi šie pasākumi ievērojami samazinās enerģijas nepietiekamības risku, teikts ziņojumā.

 
Visi komentāri
 
Pirms 13.decembris 2022 17:10
2 0 Atbildēt

taupīšanas ēras, tas ir pirms apt 10 gadiem, laikā kad vidējais rēķins bija 10-30 €, tērējam savā mājsaimniecībā 2x vairāk kwh un domāju visi citi tāpat un elektriba visiem pietika. Nesaprotu, kur tā tagad pazudusi

msh 13.decembris 2022 18:41
1 0 Atbildēt

Kā kur? Padomā cik atomreaktori un cik ogļu tvaika katli kopš tā laika eiropā aizklapēti ciet...

Nu 13.decembris 2022 18:51
2 1 Atbildēt

nez. Bet cik mazās Hes, cik saules un vēja ģeneratori, cik koģenerācijas stacijas, tieši otrādi ir nākušas klāt? Tā kā ņemot vērā patēriņa samazinājumu, bilancei būtu jābūt tādai pašai.

msh 14.decembris 2022 2:38
2 0 Atbildēt

Būtu, bet nav. Atceries - tvaika katls vai atomreaktors spēj darboties tad, kad vajag, kamēr tevis piesauktie ir jāstutē ar rezerves ražošanas jaudām. Vācija ir labs piemērs - ja pareizi interpretē skaitļus, sanāk ka "Vācijā arvien lielāks procents saražotās elektrības ir zaļa". Jā, tā ir - uzsvars uz "saražotā", jo nav runa par patērēto. Tad kad ir runa par patēriņu, tad ir bēdīgi - kā saule spīd un vējš pūš tā elektrība nopietni iet eksportā, kā saule noriet un vējš vairs nepūš, tā ir nopietns imports. Bet kaut kur citur tā elektrība ko importēt arī ir jāsaražo...

Līķa stunda 13.decembris 2022 17:46
1 0 Atbildēt

Kurināmais ambīcijas izaug patēriņš kā lieltēriņa gāzes apskati koģenerācijas kontekstā un labuma gūšanas maģistrālie piegādes rezurvuāros tikai mazliet cik tāpēc taupīt mazpamazām kilovati un kilo kilo, pati pati tu esi energoefektīvi zināmi riski, bet visi pasākumi iebrūk un tikpat kā toreiz.

Stop 13.decembris 2022 18:48
4 1 Atbildēt

Ja būs auksts un kritīsies ūdens līmenis, tad ir iespējami elektropiegādes pārrāvumi ap janvāra beigām. Apsveicu visus piespiedu plūsmas apkures sistēmas īpašniekus, ja tas notiks pie -20 grādiem.

650 13.decembris 2022 19:31
1 0 Atbildēt

Pīķis velk uz Dīķi...

imzz 13.decembris 2022 20:14
2 0 Atbildēt

Bet Latvija šobrīd ģenerē un eksportē, nevis importē enerģiju:

www.ast.lv/lv/content/si...-energosistema

imzz 13.decembris 2022 20:18
1 0 Atbildēt

Nupat situācija mainījās, ( Mainījās tāpēc, ka pieauga patēriņš uz Lietuvas virzienu ) pirmīt eksportēja arī uz Igauniju, bet joprojām eksportējam vairāk, kā importējam.

Bet 13.decembris 2022 21:14
1 0 Atbildēt

tas neko nemaina. Viss tagad balstās uz BIRŽU .

Kā tā noteiks, tā būs

Braļukas 13.decembris 2022 22:11
2 0 Atbildēt

Biržos ira gerai

Opis 14.decembris 2022 8:37
2 0 Atbildēt

Es savu siltumsūkni ārā neslēgšu, jo es jau taupu gāzi un salt netaisos, tāpēc ka Latvenergo vada pilnīgi plidriņi!

?? 14.decembris 2022 8:48
1 0 Atbildēt

Padalies ar pieredzi - zinu, pensionārus, kuriem dēls nosiltināja māju (lielu, 2-stāvu), ielika situmsūkni un saules baterijas un pateica, ka malku šoziem nevajadzēs. Kā viņiem iet, nezinu. Kā Tev?, pakurināt papildus vajag?

Opis 14.decembris 2022 10:16
0 0 Atbildēt

Es tagad kurinos un sildu ūdeni ar saules bateriju vasaras uzkrājumu. Tik pat ērti kā ar gāzes katlu, tikai daudz lētāk!

Ja pacels sadales tarifu līdz solīatjiem 18 centiem par kilovatsundu, tad būs jārēķina, vai gāze atkal nekļūst izdevīga.

Jurčiks 14.decembris 2022 10:46
1 0 Atbildēt

Vai Gaiss/ūdens siltumsūknis vasarā var arī dzesēt telpu?

Opis 14.decembris 2022 10:47
1 0 Atbildēt

Var! Bet man viņu uzlika rudenī, nebija vajadzības neko dzesēt, nav pieredzes.

WALA 14.decembris 2022 9:09
7 0 Atbildēt

Latvenergo nevada pilnīgi plidriņi - paskaties uz peļņas rādītājiem, tas mēs te esam lohi vulgaris ...

kaartiibai jaabuut 14.decembris 2022 9:25
0 0 Atbildēt

Lai naudas buutu vairaak kaa vakjaga, LE aicina aborigeenus turpmaakaas dienas neteereet elektroenergjiju, jo birzjaa ir maksimaalais tarifs, ko buutu jaaizmanto pelniishanai!!!

Opis 14.decembris 2022 10:10
5 0 Atbildēt

Tieši tā arī izskatās, ka mums ar fiksētajiem līgumiem un neto norēķinu liek taupīt, lai var pārdot biržā ar max peļņu.

imzz 14.decembris 2022 12:03
2 0 Atbildēt

Aha. nupat apskatījos ast.lv tieši 14.decembrī un pīķa stundā, kad Latvenergo draudēja ar problēmām, Latvija t.i. Larvenergo faktiski eksportēja, nevis importēja, 280 MW jaudas.

Ballējam 14.decembris 2022 13:37
2 0 Atbildēt

Ballējam neguļam, elektrību kurinām, exportam neko neatstājam!

ACDC 14.decembris 2022 14:47
2 0 Atbildēt

...un tieši tāpēc ap plkst 13:00 ast.lv vietne "tehnisku iemeslu dēļ" pārstāj darboties.

Ballējam 14.decembris 2022 16:39
0 0 Atbildēt

Tagad jau strādā, kad nestrādāja, tad bija redzams exports uz Ruslandi!

Bils 14.decembris 2022 16:18
1 0 Atbildēt

Jau pāris stundas SWH ziņās saka ka taupīšanas laikā patēriņš izrādījies mazāks nekā prognozēts. Tā kā viss OK. Bet tiem kam biržas cena, gan jau izjutīs tāpat, jo savādāk kādam peļņa ietu secen.

Nu 14.decembris 2022 18:49
4 0 Atbildēt

būtu vismaz godīgi pateikuši; taupam kopā lai palīdzētu mūsu valstij nopelnīt.

Un par nopelnīto naudu notīrīsim tur sniegu piemēram

Bet nekā. Atkal mūs par muļķiem uzskata.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Elektriskie kravinieki jau 2030. gadā “noliks pie vietas” dīzeļus 1

Elektrisko kravas auto drīzu uzvaras gājienu paredz jaunākais pētījums. Lasīt vairāk

 

Vēl mazāk darba vadītājam - Ford uzlabojis BlueCruise autopilotu 5

ASV autobūves uzņēmums Ford uzlabojis savu BlueCruise tehnoloģiju, kas nodrošina daļēju autonomo braukšanu uz noteiktiem ceļiem. Tas iespējams, pateicoties jaunākajam atjauninājumam ar indeksu 1.4. Lasīt vairāk

 

Kad zīmes neredzam (+ FOTO) 13

Neredzam, nesaprotam vai ignorējam - iauto.lv lasītājs iesūtījis attēlus, kas uzņemti pie bērnu slimnīcas Rīgā. Lasīt vairāk

 

iAuto piedalās 24 stundu izturības sacensībās. Kā mums gāja? (+ foto) 5

20. un 21. septembrī Lietuvā, Panevežā tika aizvadītas “Enefit” 24 stundu auto sacīkstes elektriskajiem automobiļiem. Tajās piedalījās arī Latvijas auto žurnālistu komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti