Cik jāmaksā par ārvalstīs reģistrēta auto lietošanu Latvijā? 10

 

Nissan Juke Foto: iAuto.lv

iAuto.lv | 28.septembris 2023 14:05

Tūlīt būs pagājuši jau seši gadi, kopš stājās spēkā grozījumi likumos, kas paredz to, ka par ārzemēs reģistrēta transportlīdzekļa lietošanu Latvijas teritorijā ir jāmaksā Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis (TEN), ja to lieto Latvijā deklarēta persona.

Šie noteikumi attiecas uz M1 vai N1 kategorijas automobiļu izmantošanu Latvijā:

  • M1 kategorija – mehāniskie transportlīdzekļi, kas projektēti un būvēti galvenokārt cilvēku un viņu bagāžas pārvadāšanai un kuros papildus transportlīdzekļa vadītāja sēdvietai ir ne vairāk kā astoņas sēdvietas.
  • N1 kategorija – mehāniskie transportlīdzekļi, kas projektēti un būvēti galvenokārt kravu pārvadāšanai un kuru maksimālā masa nepārsniedz 3,5 tonnas.

 

Cik jāmaksā?

Par ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa izmantošanu Latvijā tiek piemērota tāda pati TEN likme, kā Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem. Tādējādi, tā ir atkarīga no katra transportlīdzekļa individuāli. Ja par Latvijā reģistrētiem transportlīdzekļiem ir uzreiz jāmaksā visa gada likme, tad par ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem nodokli aprēķina pēc paredzētā izmantošanas laika, to mērot mēnešos.

TEN likumā norādīta šāda formula:

TEN = TEN gadam X 1/12 X paredzētais to mēnešu skaits, kuros ārvalstī reģistrēts M1 vai N1 kategorijas automobilis tiks izmantos ceļu satiksmē Latvijā.

Minimālais apmaksas periods ir 1 mēnesis. Ja TEN ir samaksāts, transportlīdzekli drīkst vadīt arī cits vadītājs. Ja ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa īpašnieks atrodas automobilī, bet to vada Latvijā deklarēta persona, nodoklim tāpat ir jābūt samaksātam.

Nodoklis jāmaksā internetā, e-CSDD vietnē, kur jānorāda nepieciešamie dati:

  • transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus atbilstoši transportlīdzekļa ārvalsts reģistrācijas dokumentā norādītajiem;
  • transportlīdzekļa vadītāja datus atbilstoši personu apliecinošajā dokumentā norādītajiem;
  • periodu, kuru transportlīdzeklis tiks izmantots ceļu satiksmē Latvijā.

 

TEN likmes gadam

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes Foto: iAuto.lv

M1 un N1 Transportlīdzekļiem, kuri pirmo reizi reģistrēti pēc 2005. gada 1. janvāra, kā arī tiem, kuriem valsts reģistrā nav pieejamas informācijas par radīto CO2 izmešu daudzumu, nodokļa likmi summē atbilstoši automobiļa pilnai masai, motora tilpumam un motora maksimālajai jaudai.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes Foto: iAuto.lv

Tiem M1 un N1 transportlīdzekļiem, uz kuriem nav attiecināmas iepriekšminētās likmes, TEN jāmaksā atbilstoši transportlīdzekļa pilnai masai sekojošā apmērā.

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes Foto: iAuto.lv

 

PAPILDINĀTS (29.09.2023. 14:40)

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 10. pantu, Latvijā jāreģistrē tie ārvalstīs reģistrētie  transportlīdzekļi, kuri Latvijā atrodas ilgāk par trim mēnešiem un piedalās ceļu satiksmē un kuru īpašnieki ir ārzemnieki vai ārvalstīs reģistrētas juridiskās personas. Ceļu Satiksmes Drošības direkcija skaidro, ka šajā likumā nav paredzēts izņēmums gadījumam, ja transportlīdzekli vada persona ar deklarēto dzīvesvietu Latvijā un par transportlīdzekli tiek maksāts ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis. Uz to tāpat attiecas prasība par transportlīdzekļa reģistrēšanu, ja transportlīdzeklis Latvijā atrodas ilgāk par 3 mēnešiem. 

 
Visi komentāri
 
Maksims Ter-Oganesovs 28.septembris 2023 17:32
0 0 Atbildēt

vai tiešām visi to maksa?

srt 28.septembris 2023 19:12
13 3 Atbildēt

Cik zinu, tad UA nemaksā neko, pat sodus par stāvēšanu neatļautā vietā.

Krotow 29.septembris 2023 13:44
0 0 Atbildēt

Nemaksā, jo pagaidām vēl var samaksāt pazīstamiem mentiem vai cpistiem.

Latvietis 29.septembris 2023 6:45
10 6 Atbildēt

Un tie Krievijas Pederasti ar saviem autu arī neko nemaksā! Uz šrotu un sasmalcināt tos sūdus ar visiem Krieviem iekšā!

Kuku 29.septembris 2023 9:59
6 2 Atbildēt

Un tie aplikācijas Bolt , city Bee ar est un lt nr tiešām ir samaksājuši? Iauto varētu noskaidrot.....

msh 29.septembris 2023 12:39
0 0 Atbildēt

Gan jau ka ir, vismaz tie kas paredzēti lietošanai Latvijā. Pagājušosestdien Liepājā redzēju pie Depo trīs citybee busus ar leišu numuriem - diviem bija latviski uzraksti, trešajam lietuviski.

Kūku 29.septembris 2023 13:36
0 0 Atbildēt

Nu ziņot kā Bolt ar takšiem lv sāka,.... šie ļoti negrib neko maksāt...

James Bong 29.septembris 2023 15:04
0 1 Atbildēt

Vienreiz Latvija jau zaudēja eiropas tiesā par šito likumu, nu rullejam tālāk.

Bibas 29.septembris 2023 17:48
4 0 Atbildēt

Braucu jau 20 gadus ar ārvalstu nummuriem jebkādiem tikai ne Latvijas ! Ja jums patīk ka jūs jāj ka mazas ielenes un soda par visādiem mesliem , slauc ka uzkachatu 18 gādīgo skuķeni uz priekšu turpināt čurāt sēdus nabagi , braucot ar saviem impērijas nummuriem … tikai ārzemju vienalga kādi ka tik ne Latvijas un bauda !

Rinalds 4.oktobris 2023 6:49
0 0 Atbildēt

Ir ļoti daudz transporta ar Ukrainā reģistrētiem transporta līdzekļiem!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Fisker Ocean – par gandrīz 70 000 dolāru pirkto elektroauto noraksta neliela negadījuma dēļ 8

Elektriskā Fisker Ocean redzama neliela skramba, taču automašīnu salabot nevar un 69 000 dolāru vērtais pirkums jānoraksta. Lasīt vairāk

 

Gandrīz 200 km/h: Gulbenes novadā autovadītājs 1.27 promiļu reibumā ar VW Golf bēg no policijas (+ VIDEO) 20

Vakar, 16.maijā, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Ziemeļvidzemes iecirkņa Reaģēšanas nodaļas amatpersonas, patrulējot ar dienesta automašīnu, Gulbenes pilsētā pamanīja kādu automašīnu “VW Golf”, kuras vadītājs nelietoja drošības jostu. Lai pārtrauktu likuma pārkāpumu, policijas amatpersonas nolēma to apturēt, taču tās vadītājs uzsāka bēgšanu. Lasīt vairāk

 

Policija Limbažu novadā aptur motociklistu, kurš brauca ar ātrumu 154 kilometri stundā 16

Vakar, 15. maijā, pusdienlaikā Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa Reaģēšanas nodaļas amatpersonas Limbažu novadā, Liepupes pagastā, veicot satiksmes uzraudzību, apturēja motocikla vadītāju, kurš pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu. Lasīt vairāk

 

Gandrīz 120 000 eiro – Mercedes-AMG GT 43 Coupe pārsteidz ar cenu (+ FOTO) 8

Mercedes-AMG nepatīkami pārsteidzis savas tehnikas entuziastus ar cenu, ko tas noteicis jaunajam GT 43 Coupe jau par bāzes modeli prasot gandrīz 120 000 eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti