Vadītāju nevajadzēs - Tesla varētu ražot pilnībā autonomi braucošus automobiļus 24

 

Foto: Ekrānbilde no Instagram.com/elonmusk

iAuto | 9.jūlijs 2020 15:46

Īlons Masks pavēstījis, ka Tesla ir tuvu tam, lai uzsāktu ar piektā līmeņa autopilotu apgādātu elektroautomobiļu ražošanu. Šādai automašīnai vadītājs vairs nebūs vajadzīgs.

Mākslīgā intelekta attīstībai veltītā konferencē Šanhajā Tesla vadītājs Īlons Masks uzstājies ar runu, kurā uzsvēris, ka ir cieši pārliecināts par to, ka uzņēmums ir tuvu tam, lai varētu sākt ražot automobiļus, kuriem vadītāju vairs nevajadzēs. Visticamāk, šāda tehnoloģija ražotāja rīcībā būs jau šogad, tomēr tās ieviešana prasīs laiku.

Pašlaik Tesla elektroautomobiļi tiek piegādāti ar trešā līmeņa autopilotu, kas var braukt pats, tomēr – vadītājam jābūt savā vietā un rokas jātur uz stūres. Ceturtā līmeņa autopilots var iztikt bez vadītāja, taču tikai pa labi iezīmētiem ceļiem. Piektā līmeņa autonomās braukšanas tehnoloģija ir tik attīstīta, ka šādai automašīnai nav vajadzīgs ne vadītājs, ne stūre un pedāļi.

Tikmēr patērētāji ir skeptiski noskaņoti par pilnībā autonoma transportlīdzekļa perspektīvām – to intervijā žurnālistiem uzsvēris Bosch autonomo braukšanas sistēmu izstrādes projektu daļas viceprezidents Kajs Steppers. Pēc viņa teiktā, pilnīgi bezpilota transportlīdzekļu parādīšanos kavē juridiski jautājumi un klientu neieinteresētība. Steppers prognozē, ka automašīnas bez vadītāja nākamajos piecos gados nekļūs par masveida parādību.

 

 
Visi komentāri
 
ro 9.jūlijs 2020 16:06
3 6 Atbildēt

Nu tagd jau,nezinu kurš tur līmeņa autopilots,bet ik pa bridim kur ietriecas..5os gados toč nekas nemainīsies..plus jautājums- tiešām ir kāds,kas sapņo par mašīnu ar autopilotu? Nu nebūtu,jau slikti no otras puses,ja būtu tāds autopilots,kas piemēram pats aizved mašīnu uz servisu un atpakaļ..vai no ballītes un atpakaļ...tad jau uzreiz lidojošās teslas sāk ražot..space x ta aizgāja ...plus paskatoties teslu cenas,es labāk dzīvojot LV,nevis ksdā tur Kalifornijā,paņemtu pasvaigu S6 audi,vismaz jūti,ka sēdi pie auto

or 9.jūlijs 2020 16:16
10 1 Atbildēt

Tu tiešām domā, ka telefonglaudītāju paaudzē būs maz tādu, kas par to sapņo? Ir tak jau izaugusi vesela paaudze "autovadītāju", kas bez pīkstuļiem un elektroniskajiem palīgiem nemaz braukt neprot, par tādiem, kas par telefonu (ļauj tik paglāstīt) "māti pārdos" pat nerunājot

ro 9.jūlijs 2020 16:32
2 1 Atbildēt

Nu tas gan...pa to jūsmošanu par planšetēm auto salonā ar man dalītas jūtas..cik dzirdēts,tad nereti sanāk meklēt visu kur kas atrodas ilgāk...te vietā teiciens- djela šļi harašo,pravda ņeizvestna kuda.

msh 9.jūlijs 2020 18:19
3 3 Atbildēt

Kur šī paaudze ir izaugusi, rietumvalstīs? Pie mums noteikti nē.

viencexperc 9.jūlijs 2020 16:31
5 12 Atbildēt

ja gribi uzdir*t autopilotam, tad izmanto reālus faktus, nevis melus.

Redz kā tu atceries katru avāriju, ko izdarīja autopilots uz desmitiem miljonu nobrauktām jūdzēm. Bet cik cilvēki taisa avārtijas uz vienu miljonu jūdzēm?

Var taču aplikt godīgi, bez meliem. Piemēram, pateikt, ka ar pilnīgu autopilotu ir bailīgi braukt tīri psiholoģiski. Kad kāds metāla gabals ieskrienas uz 100, un tu neko nekontrolē....apkārt cilvēki, auto...

ro 9.jūlijs 2020 16:35
10 7 Atbildēt

Es pat neatvainošos, tu tiešām esi debīls...pafiltrē kādā manierē raksti...bet nu jā..interneta varonis tomēr

viencexperc 9.jūlijs 2020 17:11
7 10 Atbildēt

Tad pateikšu precīzakus ciparus. Teslas autopiloti kopumā nobraukuši ir 3 MILJARDUS jūdžu.

Bet 1 jūdze ir stipri vairāk par 1 kilometru.

Nu tad parēķini cik avārijas bija uz apmēram 5 miljardiem kilometru. Un cik avārijas taisa cilvēki uz tādu pašu daudzumu?

Labi, ka neatvainojies.

msh 9.jūlijs 2020 18:21
8 4 Atbildēt

Un kas ir ar tiem trīs miljardiem jūdžu? Ļauj, es minēšu - tie trīs miljardi ir norullēti pa kalifornijas autostrādēm un kalifornijas pilsētu smukajām ielām... Es gribētu redzēt teslas autopilotu braucam pa latvijas grants ceļiem...

viencexperc 9.jūlijs 2020 19:02
9 5 Atbildēt

Es nesaprotu latviešu strādnieku domu gājienu. Autopilotu var izslēgt. Tur ir iespēja - ieslēgt un izslēgt. Pat vēl vairāk. Autopilots visu laiku izslēgts, bet ja gribi, tu viņu vari ieslēgt.

Ja tu dzīvo sūdos līdz ausīm, un tev nav normāla ceļa, tu taču vari izmantot stūri un pedāļus.

Pēc tādas loģikas - iebraucot sūdu bedrē, kura nav attēlota pat kartē, pat 7.paaudzes autopilots netiktu galā.

viencexperc 9.jūlijs 2020 18:55
3 12 Atbildēt

Precīzi valstu nosaukumi nav rakstīti, bet rakstīts, ka 50+ valstis.

Bet pa grants ceļiem neviens normals cilvēks nebrauc. Kaut kādi nabagi, lūzeri un neveiksminieki.

Krotow 9.jūlijs 2020 20:43
6 1 Atbildēt

Klau, esi slims vai izliecies? Reizēm izklausies pēc sakarīga cilvēka, taču kad paveras...

msh 9.jūlijs 2020 20:01
6 1 Atbildēt

Domu gājienu nesaproti, jo laikam nelasi ne rakstu, un pat ne virsrakstu. Tātad, rakstā rakstīts ka ražos mašīnas kam vadītāju nevajadzēs. Autopilots - tā ir ierīce kas spēj AIZVIETOT vadītāju. Ja šī ierīce spēj tikai labos apstākļos aizvietot vadītāju, tā vadītāju aizvietot patiesībā NESPĒJ, tā ir nepilnvērtīga ierīce, pa lielam adaptīvais kruīzs + navigācija, nevis autopilots.

Ja tu būtu lasījis vairāk šādus rakstus, tad tu būtu piefiksējis ka ražotāji jau filosofē par mašīnām bez stūres. Tad nu iztēlojies - tu nopērc šādu mašīnas surogātu, a tev tavs autopilota surogāts jāizruba - lasīt, jāsauc evakuators...

viencexperc 9.jūlijs 2020 17:52
6 11 Atbildēt

nevajag raudāt. Bet vēl vairak, nevajag melot.

Nepatīk tev Masks, skauž viņa veiksmes stāsts, un ja ir gribēšana aplikt, var taču to darīt godīgi, bez meliem. Jo jebko var apdi*st, pat zelta kluci.

Varēji pateikt, ka Masks ir socialdemokrāts, komunists, kurš dzīvoja ar nabagu māti, bet viņš viņu pameta un aizbrauca pie bagātā tēva, kurš viņam nopirka datoru ( bet tēvs sita māti).

Kaut kā tā. Viss būtu taisnība. Un visi redzētu, ka tu esi gudrs. Bet šitā, autopilotā nobraucot 3 miljardus jūdžu un TIKAI 5 - 10 avārijas....

Latvijā uz katriem 100 000 km ir viens līķis.

ro 9.jūlijs 2020 19:30
5 2 Atbildēt

Nu jā,nenormāli skauž ...nevaru aizmigt pa naktīm pilnīgi..cmon...un kur es esmu Masku nolicis? Tā arī sakarīgi pretargumenti kāpēc tāds autopilots mašīnai vajadzīgs netika sadzirdēts...

viencexperc 9.jūlijs 2020 19:46
2 5 Atbildēt

Es neesmu Masks, lai teiktu kādus pretargumentus.

Man nepatīk, kad melo. Un tu, zinot, ka neizdosies nokritizēt, piemineji tās uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas avārijas uz 3 miljardiem jūdzēm. Pašam neliekas smieklīgi?

Kurš autopilots tev iebrauks pretējā joslā, pretī fūrei, kamēr māte mierina sīčus?

650 10.jūlijs 2020 0:29
7 2 Atbildēt

Kāds diez būtu konkrēti Tev tas Labums (un/vai prognozējamais ienākums) no šīs te idejas? Tavai Valstij? Kur liksim tagadējos hlamus? Uzlādes tīklus uzsponsorēsim apgūsim un tik ieguldīsim.Lohi taču samaksās un paši paprasīs,vajg tikai bīdīt.Pag,tūliņ bada/ziema un devītais vilnis.Satiksies piem elektrotankā rindā 6 neēdušas mātes ar 5 (Īlen Mauksa) bērniem un izplēsīs viena otrai matus kopā ar visu mikrofloru- valdībai taču būs "jāpieņem meeri". Ceļi varēs pagaidīt.Tos cilvēkam nevaig,ja nu vienīg lai pietuptos.

Šaubu nav, ka jau šodien te katram otrajam ir joslu maiņas krāns un katri 9 no 6 iespējamajiem ir starā par šo suudu. Garām, blakus,priekš,pakaļ un apkakaļ un atpakaļ braucēji ir sajūsmā un ē-jā-kūlē. Gatavi izmest stūri pa logu kopā ar visiem p-edāļiem un visiem saviem lohpasažieriem.Jā.Да!

650 9.jūlijs 2020 17:37
4 4 Atbildēt

Būtu iepriecinoši, ja attēlā redzamais k-gs varētu pārtraukt vairoties.Vai vismaz palēnināt to procesu.Pārāk daudz viņa visur.Pietiek com jau.

Kanibaals 10.jūlijs 2020 10:12
4 2 Atbildēt

Rādi piemēru.

Conqueror 10.jūlijs 2020 15:04
4 0 Atbildēt

brrrrr, negribu autopilotu, pac gribu stūrēt un spiest pedāļus

WALA 11.jūlijs 2020 11:15
3 0 Atbildēt

Expert, tanī brīdī kad autonomo auto būs vairākums, nevis uz N mjoniem jūdžu tam visam.bus kāda jēga, jo šobrīd tīri varbūtības dēļ autonomās kastes nevar avarēt daudz. Tev jau neienāks prātā ka autonomi velo, moto, kravas utml. Vēl ir ļoti tālas nākotnes jautājums, un viens neveiksmīgs moča manevrs to 'tavu' Tesla var ielikt pilnā ātrumā pa dzelzbetona stabu. Tā kā reklamās N - miljons jūdžu izklausās baigi labi, bet dzīve būs labi ja kaut puse no "drošības" .

650 11.jūlijs 2020 16:55
2 0 Atbildēt

Es domāt, ka "vairākums" būs drīzvien.Ja ne gluži parīt, tad uz rudens pusi noteikti.Ieradīsies ilgi gaidītie mauksmarsieši un izņems no aprites visus 1,2k/vid vērtos 13g LVhlamus.Sabērs mauksakvarca smiltis visos izrūnītajos LVijas ispūtējos un beidzooot saspraudīs visiem cssdd un nkvdd TA virsnedrirsvadītājiem pakaļ'jājājās jaunāko bezgaisu attīrošo programm nodrošinaananājumu.Jā.

Savukārt LVlohi savā ierastajā veidā un kārtībā turpinās sponzōrēt un atbalstīt dažādu izmanīgu darboņu mineetos rafineeti bīdītos mauksprojetus.Sponzōrēsim nevis normālu asfaltu uz jelgavu un/vai piebraucamo ceļu kādam tur smirdīgam dubļainam biešureņģu audzētāju ciematam bauskaspzdauskas novadā, bet gan pievilksim dsā elektrību tepat dažādu kalibru izmanīgiem kundziņiem.Uzmanīgi tik ar to laizīšanu- kad kābelis taps strāvā iesprausts, varēs pa garo rižo meeli dabūt.

Frontera 14.jūlijs 2020 14:59
0 0 Atbildēt

Vot muļķis!!

Taksists 14.jūlijs 2020 21:16
1 0 Atbildēt

Jau šodienm visi stūrēt negribētāji var izbaudīt taksometra pakalpojumus un nemaz nav jāpērk tesla.

jcx 24.jūlijs 2020 10:36
0 0 Atbildēt

Vai tiešām arī turpmāk sapņojat elpot dīzeļa kvēpus un spaidīt pedāļus?

Masks uztaisīs pilnīgi autonomu auto, tas ir tikai laika jautājums.

Tāds dinozauru saiets te vērojams, labi, ka reti ieskatos...

P.S. Starp citu, arī esošā autopilota versija, kas nav ideāla brauc pa LV grantinieku, ir pārbaudīts.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Krievijas autotirgus “ķīnizācija”

Krievijas automobiļu tirgu pārņem Ķīnas autobūve, Krievijas ražotāji nespēj konkurēt ar lielā Austrumu kaimiņa piedāvājumu. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Visu laiku labākais VW Passat? (+VIDEO) 13

Jaunais Volkswagen Passat bija un ir gada gaidītākais D segmenta modelis, kas turpmāk būs tikai universāļa izpildījumā. Pats galvenais, ka jaunais Passat būs ļoti “gardi” aprīkots un tas lieliski brauks. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota C-HR PHEV (+VIDEO) 1

Jaunais Toyota C-HR ir lielāks, greznāks un jaudīgāks par iepriekšējo, turklāt tagad tam ir arī lādējamā hibrīda versija. TV Autoziņām bija izdevība iepazīties ar šo C-HR modeli testa braucienos Francijā. Lasīt vairāk

 

Šis hibrīds nav tas hibrīds. Kā atšķiras elektrificētie auto? (+VIDEO) 2

Daudzzīmolu auto dīleris Autohalle tagad saucas Auto Bassadone. Šoreiz sadarbībā ar AB servisa tehnisko speciālistu Edgaru Lulli salīdzināsim trīs veidu pašuzlādes hibrīdus - Opel mikrohibrīdu, Alfa Romeo vieglo jeb mild hybrid kā arī pavisam īstu Hyundai pašuzlādes hibrīdu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti