Igaunijā no atjaunīgiem resursiem saražotās elektroenerģijas apmērs pērn pieaudzis par 15,6% 2

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 25.janvāris 2022 12:07

Igaunijas spēkstacijas pērn no atjaunīgiem resursiem saražoja 2578 gigavatstundas elektrības, kas ir par 15,6% vairāk nekā 2020.gadā, paziņoja Igaunijas pārvades sistēmu operators "Elering".

No atjaunīgiem resursiem iegūtā elektroenerģija veidoja 40,7% no kopējā Igaunijā pērn saražotā elektrības daudzuma un bija 27% no kopējā patēriņa.

Pērn subsidētās no atjaunīgiem resursiem iegūtās elektroenerģijas apmērs Igaunijā saruka par 5,5% līdz 1710 gigavatstundām. Subsīdijas no atjaunīgiem resursiem iegūtajai elektroenerģijai un augstas efektivitātes koģenerācijai sasniedza 94,5 miljonus eiro, bet atjaunīgās enerģijas nodevā, no kuras tiek finansētas subsīdijas, saņemti 94,9 miljoni eiro.

No biomasas, biogāzes un atkritumiem pērn Igaunijā tika saražoti 59% no atjaunīgiem resursiem iegūtās elektroenerģijas. Kopumā no šiem resursiem saražotas 1514 gigavatstundas elektrības, par ko subsīdijās tika izmaksāti 44,7 miljoni eiro.

Vēja parkos saražotas 734 gigavatstundas elektrības, kas veidoja 28% no pērn Igaunijā saražotās no atjaunīgiem resursiem iegūtās elektrības. Nelabvēlīgu vēja apstākļu dēļ salīdzinājumā ar 2020.gadu pērn no vēja enerģijassaražotās elektrības apmērs sarucis par 11%.

Subsidētās no vēja enerģijas iegūtās elektrības griesti 600 gigavatstundu apmērā pagājušā kalendārā gada laikā netika sasniegti. Pērn subsidētas tika 541,6 gigavatstundas vēja saražotās elektrības, subsīdijās izmaksājot 28,7 miljonus eiro.

Savukārt hidroelektrostacijās Igaunijā pērn saražotas 24,8 gigavatstundas elektroenerģijas salīdzinājumā ar 27 gigavatstundām 2020.gadā. Kopumā par to subsīdijās izmaksāti 576 000 eiro.

Pēdējo gadu laikā straujāko pieaugumu Igaunijā piedzīvojusi no saules enerģijas iegūtā elektrība, kuras apmērs pērn vairāk nekā dubultojies - no 122,5 gigavatstundām 2020.gadā līdz 305 gigavatstundām pērn. Arī par šoenerģijas veidu izmaksāto subsīdiju pieaugums bijis līdzīgs saražotās enerģijas kāpumam, pērn sasniedzot 17,4 miljonus eiro.

2021.gada beigās Igaunijā bija vairāk nekā 9400  elektrības ražotāju no saules enerģijas ar kopējo jaudu 352 megavati. Salīdzinājumā ar 2020.gadu ražotāju skaits ir gandrīz trīskāršojies, turklāt drīzumā tīklam tiks pievienotas vēl 2600 ražošanas vienības ar jaudu līdz 50 kilovatiem, kuru kopējais no saules enerģijas saražotās elektrības daudzums sasniegs 450 megavatus.

Augstas efektivitātes koģenerācijas atbalstam pērn izmaksāts apmēram 3,1 miljons eiro par kopumā 110,6 gigavatstundām enerģijas. Šī enerģijas veida apmērs saglabājies 2020.gada līmenī.

Pagājušā gada izskaņā Igaunijas valdība izsludināja izsoli par 450 gigavatstundu no atjaunīgiem resursiem iegūtās elektroenerģijas iepirkšanu gadā. Atbilstoši jaunajiem izsoles noteikumiem subsīdijās izmaksājamā summa būs mazāk nekā puse no pašreizējās likmes.

 
2 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
WALA 25.janvāris 2022 13:08
2 0 Atbildēt

Tāpēc ka Igaunijai bija jāslēdz sava degslānekļa svilināšana, viņiem pa lielam nemaz nav citas iespējas kā stutēt ventilatorus un saules paneļus + šogad sakrita neplānoti (??? vai varbūt tomēr ne) remonti vairākos Baltijas TEC, tas drusku "iegrieza mums visiem, taču visādi "zaļie salašņas" sāka izteikti berzēt rokas pie tādas cenas ...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

 

800 Zs mustangs - Shelby izlaiž Mustang Super Snake (+ FOTO) 2

Shelby American parādījis savu pirmo projektu, kas radīts uz jaunās S650 Mustang platformas. Lasīt vairāk

 

Gaidāmā sniegputeņa dēļ Rīgā ievieš "sniega biļetes" un bezmaksas sabiedrisko transportu autovadītājiem 9

Gaidot sniegputeni, Rīgā pirmdien tiek ieviestas "sniega biļetes" un autovadītāji varēs izmantot sabiedrisko transportu bez maksas, aģentūru LETA informēja Rīgas dome. Lasīt vairāk

 

Latvijas elektrisko automašīnu tirgū ienāk Ķīna; vai rietumu ražotājiem ir ko likt pretī? (+ VIDEO) 7

Pasaulē lielākā elektrisko automašīnu ražotāja Ķīna pagaidām gan mazā apmērā, bet sāk startēt arī Latvijā. Pasaulē otras lielākās ekonomikas pārstāvniecība ar šāda tipa transporta līdzekļiem pagaidām nav sevišķi liela, taču tuvāko gadu laikā tas varētu mainīties. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti