Līdz pat 38% - ES palielina importa nodevas Ķīnā ražotiem elektroauto 5

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 4.jūlijs 2024 19:58

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien noteica papildu pagaidu nodevas līdz 38% apmērā Ķīnas elektromobiļu importam negodīgu valsts subsīdiju dēļ.

Nodevas noteiktas, neskatoties uz Pekinas iepriekšējiem brīdinājumiem, ka to dēļ varētu sākties tirdzniecības karš.

Pēc tam, kad pagājušajā mēnesī tika paziņots, ka tiks paaugstinātas nodevas, kas pašlaik ir 10%, Eiropas Komisija (EK) sāka sarunas ar Pekinu, mēģinot atrisināt problēmas, bet Ķīna draudēja ar atbildes pasākumiem.

ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis norādīja, ka EK izmeklēšanā secināts, ka Ķīnā ražotie elektromobiļi "iegūst no negodīgām subsīdijām", kas var ekonomiski kaitēt automobiļu ar elektriskajiem dzinējiem ražotājiem Eiropā.

Tādēļ EK nolēmusi noteikt papildu pagaidu nodevas Ķīnas ražotājiem. Tirgus līderim BYD noteikta 17,4% papildu nodeva, "Geely" tā būs 19,9% un SAIC - 37,6%.

EK paziņojumā norādīts, ka papildu informācijas saņemšanas no "iesaistītajām pusēm" likmes "Geely" un SIAC samazinātas no sākotnēji plānotajiem 20% un 38,1%.

Jaunās papildu importa nodevu pagaidu likmes stāsies spēkā piektdien, bet ES dalībvalstīm vēl jābalso par pastāvīgu nodevu noteikšanu no novembra uz pieciem gadiem.

Ķīnas elektromobiļu ražotājiem, kas sadarbojas ar ES plānots noteikt 20,8% likmi, bet tiem, kas nesadarbojas, - 37,6%.

Dombrovskis uzsvēra, ka sarunas ar Ķīnu, "meklējot abpusēji pieņemamu risinājumu", turpināsies.

Pekina jau ir apliecinājusi gatavību atbildes pasākumiem, pagājušajā mēnesī sākot antidempinga izmeklēšanu par cūkgaļas importu, apdraudot Spānijas eksportu. Ķīnas plašsaziņas līdzekļos tiek norādīts, ka Pekina sāks arī citas izmeklēšanas.

Ķīnas amatpersonas ir iebildušas arī pret izmeklēšanām, kuru mērķis ir valsts subsīdijas zaļo tehnoloģiju nozarē, tostarp vēja turbīnām un saules paneļiem.

Muitas nodevas Ķīnas elektromobiļiem līdz 100% jau ir paaugstinājušas ASV, un līdzīgu nodevu apsver arī Kanāda.

Eiropā nozīmīgajai autobūves nozarei ir grūtības pielāgoties videi draudzīgāku spēkratu ražošanai, un, kā lieicna Eiropas Autoražotāju asociācijas dati, pēdējo trīs gadu laikā Ķīnā ražotu spēkratu īpatsvars Eiropas elektromobiļu tirgū ir pieaudzis par trim procenta punktiem līdz vairāk nekā 20%.

Vācijas autoražotāji bažījas, ka ES lēmums var kaitēt to darbībai Ķīnas tirgū, bet Francijas autoražotāji ir atzinīgi novērtējuši papildu muitas tarifus.
 

 
5 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
650 4.jūlijs 2024 23:03
5 2 Atbildēt

Nujanuja, acīgais euro emisārs V-aldis Dum-brovskis iepriekš nebij ievērojis, ka visi brīvie eurolaukumi jau ir sen līdz euroaizlūpai uzpildīti ar nezcik simtiem desmitiem tūkstošiem iepriekš ievestajiem ķiķīniešu hlamiem (par to iepriekšējo,veco/labo lēto eurotaksi).

Tāpat, ka visi euroceļi (un attiecīgi arī euro atkritum izgāztuves) ir aizpildīti ar (eurokvalitātes augstākajiem stand'Ārtiem permanenti atbilstošām, itin bez jebkādas acīgās eurokontroles ieimpotētajām) euroķīniešu autoriepām.Jā.

Onsis 5.jūlijs 2024 7:27
5 0 Atbildēt

Tad jau Tesla 3 unVW ID būs pa dārgo :O ,

Vegānu roblēmas

Viencexpercs 6.jūlijs 2024 15:43
2 2 Atbildēt

tas neglābs eiropas autobūvi no nāves.

Ķīnā auto saražo gandrīz deviņas reizes vairāk kā Vācija.

Protams, ka viņi iekrāj lielu pieredzi, tehnoloģijas un līdz ar to attīstība iet daudz ātrāk.

Arī naudas Ķīnā vairāk. Un speciālistu.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

3 miljoni no ražotāja kabatas - Koenigsegg nomainīs Grieķijā sadegušo Jesko pret jaunu 2

Zviedrijas hiperauto ražotājs Koenigsegg konstatējis ražošanas defektu, tādēļ Grieķijā sadegušais aptuveni 3 miljonus eiro vērtais Jesko Nür Edition tiks nomainīts pret jaunu automašīnu. Lasīt vairāk

 

Cik dīzeļu, cik elektroauto? - jaunu auto reģistrācijas 2024. gada jūnijā un pirmajā pusgadā Vācijā 6

Palaikam interesanti uzzināt, kas notiek Eiropas lielākajā automobiļu noieta tirgū, turklāt 6 mēneši ir pietiekami ilgs laiks, lai iezīmētos šī gada tendences. Lasīt vairāk

 

Volkswagen topmenedžeriem liedz izmantot dienesta Porsche automobiļus; to vietā Audi 10

Volkswagen koncerna vadošajam personālam izsniegs vienkāršākus dienesta automobiļus, sportisko luksusa Porsche vietā palūdzot pārsēsties uz Audi un Volkswagen. Lasīt vairāk

 

Ar plašāku kontroli un bargākiem sodiem iecerēts mazināt braukšanas ātruma pārkāpumus 125

Vidējā braukšanas ātruma radaru skaitu Latvijā plānots palielināt vismaz trīs reizes, trešdien preses konferencē sacīja satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti