Sāk celt saules parkus un energostacijas (+ VIDEO) 12

 
LTV Ziņu dienests | 21.maijs 2023 8:18

Šodien vairākas stundas elektrības cena biržā bija apaļa nulle, tāda pati situācija – arī rīt. Tas tādēļ, ka brīvdienās patēriņš ir zemāks, bet vietām Eiropā – saulainas dienas un daudz elektrības tiek saražots no saules enerģijas.

Tieši elektrības cenu kritums ir viens no satraukuma iemesliem Latvijas saules parkos, arī topošajā saules energostacijā Zilupē, astoņu kilometrus no Latvijas-Krievijas robežas.

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 21.maijs 2023 9:41
0 0 Atbildēt

Saules parki tikai papildina el enerģiju, kad vasarā hidroelektrostacijās ir maz ūdens, kas LV ir el pamatražotājs. Viss ir ok. Tik tiem parkiem tik uztraukums par uzskrūvēto lielo kw pārvades cenu.

srt 21.maijs 2023 9:53
0 0 Atbildēt

Nu nabadziņi! Cenas krīt, nesakasīs pa vasaru jaunam X5!

ZZZZ 21.maijs 2023 10:19
1 1 Atbildēt

srt-st prātā tikai X5 🙈 Jebkāda enerģija ir neatkarība. Īpaši valstiskā nozīmē. Kad reāli viņu savajadzēsies būs kur paņemt. Pat ja tie paneļi tur stāv un atslēgti, ir ok. Tavus hlamus nevienam JAU nevajag...Paskaties kā nokritušas premium mizām cenas 😜

MMX 21.maijs 2023 10:26
1 0 Atbildēt

Ja visu celtu tikai valsts, tad es vēl teorētiski piekristu par to neatkarību. Privātie investori saprotot ka ir ierauts mīnusos var mēģināt savus parkus pa lielām naudām pārdot valstij vai arī prasīt no valsts kārtējo OIK savas darbības nodrošināšanai, tā teikt "lai garantētu enerģētisko neatkarību". Un tas jau velk uz kārtējiem korupcijas skandāliem.

srt 21.maijs 2023 10:30
2 1 Atbildēt

Jebkura nestrādājoša/atslēgta iekārta ir zaudējumi. Un tie tiek iekļauti profukta/pakalpojuma izmaksās. Jo vairāk būs šādu atslēgto, jo vairāk maksāsim par pieslēgto. Komunisms ir beidzies, klients maksā par visu.

Piemērs - valsts obligāto degvielas rezervju uzturēšana ir iekļauta degvielas cenā.

MMX 21.maijs 2023 10:48
2 0 Atbildēt

Nu šis papildina manis rakstīto - ja stāv atslēgts privātais saules parks un valsts to uzskata par īpašnieka problēmu tad viss ok. Ja privātais pierunā valsti ka valstij par to ka privātais parks stāv atslēgts ir jāmaksā, tad pa kaklu norausies visi patērētāji caur kārtējo OIK. 

Praksē normālā kapitālismā būtu tā, ka privātais uzceļ parku izvērtējot izmaksas un nākotnes tendences, un tad vai nu pelna vai bankrotē. Mūsu kapitālisma formā visticamāk beigsies ar to, ka ja privātie nepelnīs tad parkus iesmērēs valstij vai izspiedīs OIK. Peļņa īpašniekiem, zaudējumi valstij.

srt 21.maijs 2023 10:56
1 0 Atbildēt

Praksē notiek tā, ka pirms celtniecības (pat pirms projektēšanas) tiek noslēgts līgums ar ST (valsti) par elektroenerģijas iepirkumu uz termiņu, kura laikā tiks "atsistas" visas izmaksas + peļņa.

Otrs variants ir esoša "beztermiņa" kvota ar fiksētu reizinātāju (iepirkums par 2x, 3x vai pat 4x tarifu). Tas gan attiecas uz koģenerācijas stacijām.

MMX 21.maijs 2023 11:15
0 0 Atbildēt

Par to līguma sistēmu ir kaut kāda plašāka informācija? Vismaz tiem juridiskajiem klientiem kam mūsu firma ir likusi paneļus, ST ir piedāvājis atpirkt lieko tikai pa biržas cenu, līdz ar to viss izdevīgums no paneļiem rodas no ietaupījuma galvenokārt uz pārvades tarifiem. Ar saules parkiem kā ražotājiem nav bijusi saskare bet biju domājis, ka viņiem ir tāds pats princips - iepirkums pa biržas cenu.

ZZZZ 22.maijs 2023 12:16
0 1 Atbildēt

Nu beidz te sviestu dzīt. Privātajam tie 11kw ir maz. Saskaiti kopā mājas patērētājus, siltumsūknis, ūdens sūknis, kas tur vēl varbūt. Ja vēl tačka elektriskā. Tev pat īsti nepietiks, jo saule te nav eiropas intensitāte.

MMX 21.maijs 2023 10:23
5 1 Atbildēt

Es pat nesaprotu ko visi gaidīja, itsevišķi jau lielo parku būvnieki, kas būvē parkus klajā laukā bez piesaistes kaut kādam rūpniecības objektam. Ir skaidrs, ka saules parkus būvē gan lietuvieši gan igauņi un kopējā nordpool sistēmā dienas laikā ir gaidāms cenas kritums līz 0. Vietējie privātie liek uz jumtiem paneļus dzēšot savu patēriņu un kaut ko nedaudz ražojot, lielie vietējie uzņēmumi taisa savus parkus dzēšot savu dienas patēriņu, bet te džeki rezervē jaudas, kas pārsniedz pat vēsturiskos apjomus, nerunājot jau par esošajiem un paredzamajiem. 

Visa šī situācija ir paraugs tam, ka biznesam un valstij ir nauda, bet kompetentus cilvēkus ir nomainījuši ekseļa karotāji un juristi. Pie tam es vēl saprotu kompetences trūkumu valsts pusē, pēdējā laikā tā jau ir normāla parādība, bet no biznesa viedokļa ieguldīt pāris miljonus pasākumā kurš mazliet paanalizējot ir acīm redzami zāģis ir vairāk kā dīvaini. Protams ja vien mērķis nav atmazgāt līdzekļus, tad viss ok. Te fonā ik pa brīdim pavīd visādi saules parku attīstītāji ar saknēm austrumpusē

Saltiņš 21.maijs 2023 16:58
3 2 Atbildēt

Tā jau ir kamer vieni nesaprot tikmer citi paspej uztaisit biznesu.

Vienkarši ar tām lielajam cenam parks atmaksajas 4-5 gadu laikā, un pec tam vari tirgot elektribu kaut pa 2 centi un pelnīsi.

MMX 22.maijs 2023 9:24
1 0 Atbildēt

Tie, kas pirmie arī paspēja uztaisīt tos parkus tiem arī atmaksāsies. Tiem, kas vēl tagad ir celtniecībā vai vispār projektēšanā jau parādās visādi riski, jo lielie patērētāji paši liek uz dažādām ražotnēm, noliktavām un tirdzniecības centriem, mājsaimniecības arī kaut ko čubinās, attiecīgi pieaug risks, ka savu saules parku iestādīties. 

Ok, situāciju var glābt plašāka pāreja uz elektroauto, bet nu Baltijā tas tik drīz nedraud.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ar 120 000 eiro vērtības kritumu – Vācijā pārdod Audi ar V12 dīzeļa dzinēju 18

Pirms 12 gadiem šī automašīna maksāja 145 000 eiro, tagad īpašnieks to gatavs atdot par 23 800 eiro. Lasīt vairāk

 

Šajā pavasarī 11 Latvijas pilsētās atgriežas vides akcija "Dod riepām otru dzīvi" 7

Ar pavasara un siltā laika tuvošanos tiek aktualizēti auto īpašnieku jautājumi – kur likt vecās riepas un kas ir videi draudzīgākais veids, kā tās utilizēt? Lasīt vairāk

 

“Eurofighter” iznīcinātāji bāzējas Latvijā (+ VIDEO) 3

Pieci Vācijas “Eirofighter” iznīcinātāji, katrs 100 miljonu eiro vērtībā, un vairāki simti karavīru NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijā līdz šā gada nogalei bāzēsies Latvijas gaisa spēku bāzē Lielvārdē. Lasīt vairāk

 

Jaunā Škoda Octavia stājas uz konveijera

Pagājušajā nedēļā Čehijā tika uzsākta modernizētās Škoda Octavia ražošanu. Modelis būs pieejams ar plašu dzinēju klāstu, ieskaitot elektrificētās mild-hybrid versijas. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti