"Eirobarometrs": 58% eiropiešu vēlas ātrāku pāreju uz zaļo ekonomiku; Latvijas iedzīvotāji krietni skeptiskāki 6

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 21.jūlijs 2023 11:48

Vairāk nekā puse jeb 58% eiropiešu uzskata, ka ir jāpaātrina pāreja uz zaļo ekonomiku, ņemot vērā enerģijas cenu kāpumu un bažas par gāzes piegādi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, liecina jaunākie "Eirobarometra" dati.

Lūkojoties no ekonomikas perspektīvas, 73% eiropiešu piekrīt, ka klimata pārmaiņu radītā kaitējuma izmaksas ir daudz augstākas nekā investīcijas, kas nepieciešamas zaļās pārkārtošanās īstenošanai. Savukārt trīs ceturtdaļas jeb 75% eiropiešu atbalsta viedokli, ka rīcība klimata jomā veicinās inovācijas.

Gandrīz deviņi no desmit Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem piekrīt, ka siltumnīcefekta gāzu emisijas būtu jāsamazina līdz minimumam un vienlaikus būtu jākompensē atlikušās emisijas, lai līdz 2050.gadam panāktu ES klimatneitralitāti.

Teju deviņi no desmit eiropiešiem pauž viedokli, ka ES ir svarīgi izvirzīt vērienīgus atjaunīgo energoresursu izmantošanas palielināšanas mērķrādītājus, un līdzīgs skaits, proti, 85% uzskata, ka ES ir svarīgi rīkoties energoefektivitātes uzlabošanai, piemēram, mudinot cilvēkus izolēt mājokli, uzstādīt saules enerģijas paneļus vai iegādāties elektroautomobiļus.

Septiņi no desmit aptaujātajiem uzskata, ka fosilā kurināmā importa samazināšana var uzlabot enerģētisko drošību un nākt par labu ES ekonomikai.

"Eirobarometra" dati rāda, ka 39% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka būtu jāpaātrina atjaunojamo enerģijas avotu izmantošana, savukārt 29% uzskata, ja jāpalielina energoefektivitāte un jāpaātrina pāreja uz zaļo ekonomiku. Savukārt 22% respondentu uzskata, ka enerģētikas krīzes laikā būtu jāatgriežas pie lielākas fosilā kurināmā izmantošanas un jāpiebremzē pāreja uz zaļo ekonomiku.

 
Visi komentāri
 
BMW 21.jūlijs 2023 12:16
1 0 Atbildēt

Es arī vēlos, lai Eiropas zinātnieki čaklāk strādā pie kodolsintēzes, lai mums būtu lēta un zaļa enerģija!

Davidich 21.jūlijs 2023 15:24
4 1 Atbildēt

Kas ir šie "eiropieši"? Vecuma grupa, tautība, pilsonība? Lielpilsēta, mazpilsēta, sādža? Vai tika aptaujāti gasterbeiteri, kuri nesaprot konkrētās valsts valodu? 

Ja jautātu eiropietim-latvietim, kam ir vismaz 2 siltumnīcas, viņš tikai atbalstītu siltumnīcas efektu. Mazāk jākurina, lielāka raža. 

Vai tie septiņi ir ar mieru sildīties zilā gaisā, kamēr tie 3 sildīsies fosīli un lēti?

650 21.jūlijs 2023 17:36
1 1 Atbildēt

Par/pirmo jautājumu- Tas ir jaunlaiku sinonanonīms vārdam "Lohi". Viņiem (tiem) nepiemīt nekas no Otrajā jautājumā uzskaitītā.

Par viņu viedokļa apkopošanu un/vai izteikšanu turpmāk atbildēs (800 fosīlos dārbiniekus padzinušais) ne-fosīlais žurnāls "Bilde", kuru tagad mums tiražēs AI (nejaukt ar iA).

WALA 21.jūlijs 2023 20:31
1 2 Atbildēt

Eiropā ir cilvēki kas acīmredzot nespēj apjaust kas ir prasta mutvārdu daiļrade, un kas ir dzīves realitāte un cik ļoti "zaļie" plāni ir nereālistiski, ja vien "zaļuma" vārdā nesākam atteikties no visām ērtībām, ceļojumiem utml.

Kaut gan tāpat "zaļais bizness" iesmērēs daudz lietu kuras nav vajadzīgas un nereti ir nekam nederīgas (kā piem. 50% no ES ierobežotās jaudas putekļusūcējiem )

malacis 23.jūlijs 2023 14:27
0 0 Atbildēt

Kādi putekļsūcēji, ja šmuci var savākt ar birsti un liekšķeri? Kāpēc jātaisa lieks trobelis?

WALA 23.jūlijs 2023 23:20
0 0 Atbildēt

Ātrums ar kādu tu vari tikt galā ar 200 kvadrātiem divos stāvos, ja vien sūcējs ir normāli jaudígs ...

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Degvielas cenas: Dīzelis dārgāks 1.477 un 95 benzīns 1.497 EUR - 28.09.2024 (+ VIDEO) 1

Degvielas cena atkal uzsākusi ceļu augšup, desmit dienu laikā pievienojot litra cenai 10 centus. Atgādināsim, ka 18. septembrī litrs dīzeļdegvielas Neste uzpildes stacijā maksāja 1,377 eiro, bet 95-tais benzīns - 1,397. Lasīt vairāk

 

Tagad netrafarētās Škoda fiksē arī OCTA apdrošināšanu un tehnisko apskati (+ VIDEO) 23

iAutolv apskata kā aprīkoti policijas transportlīdzekļi no ārpuses un iekšpuses, ko savās kamerās redz policisti un ko spēj fiksēt šajos transportlīdzekļos iebūvētā elektronika. Lasīt vairāk

 

Kā mūsdienu modernie auto mūs izspiego (+ VIDEO) 4

Epizode, kurā tiek apskatīts, kā automašīnu ražotāji izspiego labticīgos autovadītājus, slepeni pārdodot viņu personisko informāciju datu brokeriem un apdrošināšanas kompānijām. Lasīt vairāk

 

Tikai Eiropas tirgum – prezentēts ekskluzīvais Bentley Bentayga EWB Azure (+ FOTO) 2

Britu luksuss automobiļu ražotājs Bentley nodemonstrējis jaunu modeli, kas turpina 2023. gadā aizsākto Riviera Collection sēriju. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti