20 valstis COP28 aicina trīskāršot kodolenerģijas ieguvi 6

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 2.decembris 2023 16:56

Vairāk nekā 20 valstis ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām konferences 28.sesijā (COP28) aicinājušas trīskāršot kodolenerģijas ieguvi, lai tādējādi līdz 2050 gadam panāktu siltumnīcefekta gāzu emisijas nulles līmeni.

Deklarācijā, kuru atbalstījušas ASV, Japāna un vairākas Eiropas valstis, teikts, ka kodolenerģijai ir izšķiroša loma tā dēvētās oglekļa neitralitātes sasniegšanā.

Tomēr kodolenerģija kā alternatīva fosilajam kurināmajam tiek vērtēta pretrunīgi, vides aizstāvju organizācijām paužot satraukumu par atomelektrostaciju drošību un kodolatkritumu glabāšanu.

"Mēs necenšamies nevienam iegalvot, ka tā (kodolenerģija) būtu visaptveroša alternatīva jebkuram enerģijasavotam," norādīja ASV īpašais sūtnis klimata jautājumos Džons Kerijs. "Taču, pateicoties zinātnes un realitātes sniegtajiem faktiem un pierādījumiem, mēs zinām, ka sasniegt nulles līmeni līdz 2050. gadam bez kodolenerģijas nav iespējams."

"Tā vienkārši ir zinātniska realitāte, kurā nav iesaistīta nedz politika, nedz ideoloģija," piebilda Kerijs.

Mērķis ir līdz 2050.gadam trīskāršot kodolenerģijas ieguvi salīdzinājumā ar 2020.gada līmeni.

Līdz ar ASV un Japānu deklarāciju atbalstīja Apvienotie Arābu Emirāti, Bulgārija, Čehija, Dienvidkoreja, Francija, Gana, Lielbritānija, Kanāda, Maroka, Moldova, Mongolija, Nīderlande, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Somija, Ukraina, Ungārija un Zviedrija.

 
Visi komentāri
 
es 2.decembris 2023 17:01
6 0 Atbildēt

Es kujeju no šitiem lohiem! Taču pirms vairāk kā 100 gadiem jau tika pierādīts, ka kodolenerģija ir tīrākā no visām enerģijām. Tagad pamodās, pidrillas...

650 2.decembris 2023 20:26
2 0 Atbildēt

Pirms 100 gadiem bij mazāk lohu, nebija vērts muti/dzisināt (pierādīt).Kā arī, joprojām nav "noskaidrots", kas tā bija par tādu "neparvaramu varu", kuras ietekmē pirms dažiem gadiem tās ātomstacijas krita šitādā nezēlasstībā.Jā.

vilnis 2.decembris 2023 21:51
1 0 Atbildēt

Pag pag pag

tak kodolsintēzes stacijas jau sak būvēt?!

imzz 2.decembris 2023 22:46
1 0 Atbildēt

Nu, Franču starptautisko ITER Tokamak staciju sāka būvēt jau no 2007.gada un paredzēts, ka 2025.gadā tā sākšot strādāt. Pagaidām kodoltermiskā sintēze ir vairāk kā pilotprojekti nevis kā kaut kas komerciāls. Daži citi projekti sola kaut ko ap 2030.gadu viens, 2040.gadu cits.

www.ief.org/news/how-clos...nuclear-fusion

Vēl viena iespēja ir attīstīt torija reaktorus, kas ir labi zināmi, savulaik tikuši izgatavoti un strādājuši. Tie nav ieviesušies tāpēc, ka tos nevar izmantot kodolieroču ražošanai.

Krišs 4.decembris 2023 14:57
1 0 Atbildēt

Ekolohu stumdītāji saprata, ka nevarēs piegādāt vajadzīgo jaudu no saules vien.... lai savus trolēbusus pielādētu.

AES, jā tas ir zaļš un efektivitatē spēcīgs enerģijas ieguves veids, bet ļoti bīstams.(Kā to pierāda pēdejo 50 gadu prakse) Viens nepareizs mērijums vai cilvēciska kļūda un dabas katastrofa ar šausmīgām sekām vajātu turpmākos simtus gadu!

Tagad jautājums vai EV atbalstītaji gribētu dzīvot blakus šādai stacijai?

 (piemēram - Valmierā uzblieztu ātom staciju) Kura nostiprinātu ziemeļeiropas elektro apgādi kopā ar Ignalīnas AES....

😉 Kaut kā liekas, ka tad pēkšņi vietējie zaļie nebūtu mierā, jeb viss ir labi kamēr paša dārza neuzbūvē ko tādu....

650 4.decembris 2023 18:01
0 0 Atbildēt

Valmiers zaļoksnie lohi tak neies savā gaujā ūdeni vārīt, vai savas būdas pa pusvelti apkurināt.Vai tev prāts, nē. Cita lieta, ka šķidrā stikla škiedra. Tā takš ira simtpunkt ekokakaloģiska, visi pavedieni zaļā lohu krāsā.Un zaļajās stāvvietās arī vairs nevienam nestāv,visi zaļie drifteri ir tagad arestēti.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

BMW X4 kļuvis lieks

Savu trešo paaudzi BMW X4 nepiedzīvos. Lasīt vairāk

 

Ko es nopirku Amazon PRIME 2024 dienās? Cik kas maksāja? 1.daļa (+ VIDEO) 10

iAuto iegādājas preces no Amazon par izdevīgām cenām. Atveda pie durvīm 7-8 dienu laikā - šodien būs jau nākošā piegāde. Lasīt vairāk

 

Apjomīgs saules parks dažās minūtēs (+ VIDEO) 4

Tehnoloģija ar konteineros uzglabājamiem, salokāmiem saules paneļiem, ļauj jaunu un apjomīgu enerģijas parku izvērst īsā laikā. Lasīt vairāk

 

Bentley izlaidis pēdējās automašīnas ar W12 dzinēju (+ FOTO) 4

Pēdējie ar divpadsmit cilindru motoriem komplektētie Bentayga, Continental GT un Flying Spur eksemplāri nobraukuši no konveijera zīmola rūpnīcā Krū. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti