"Latvenergo": Lielāko daļu "Elektrum" klientu augstās elektroenerģijas cenas piektdien neietekmē 15

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 5.janvāris 2024 14:03

Lielāko daļu "Elektrum" klientu augstās elektroenerģijas "Nord pool" biržā piektdien neietekmē, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

"Elektrum" klientu vairākums ir izvēlējušies un noslēguši līgumus par fiksētu elektroenerģijas cenu, līdz ar to šīs dienas augstās elektroenerģijas biržas cenas viņus neskar.

Savukārt klientiem, kas izvēlas biržas tarifu, ir jāturpina ierastie paradumi, pielāgojot savu patēriņu izdevīgākajiem biržas cenas laikiem.

Kā aģentūru LETA informēja "Latvenergo" pārstāvji, "Elektrum" biržas produktu izvēlējušies zem 8% mājsaimniecību klientu.

"Latvenergo" ražotnes ar elektroenerģiju šobrīd pilnībā nodrošina "Elektrum" klientus, kā arī Latvija patlaban ir vienīgā elektroenerģijas eksportētāja Baltijas valstīs, bet kopā ar Norvēģiju arī Ziemeļeiropas reģionā.

"Latvenergo" līdz ar citiem enerģētikas uzņēmumiem darbojas Baltijas un Ziemeļvalstu biržā "Nord pool". Cenas līmeni biržā ietekmē vairāki faktori - klimats, fosilo kurināmo cenas, ražošanas jaudu pieejamība elektroenerģijas ražošanai, starpsavienojumu pieejamība un darbība. Tādējādi šobrīd noteicošais faktors ir aukstie laikapstākļi.

Skandināvijā, īpaši Somijā, šodien, 5.janvārī, "Nord pool" biržā Baltijas cenu apgabalos novērojamas augstas elektroenerģijas cenas. Lielais sals veicinājis augstu elektrības patēriņu un izraisījis neplānotus atslēgumus dažādās ražotnēs, kā rezultātā "Nord pool" Somijas un Igaunijas cenu apgabalos 5.janvārī elektroenerģijas cena sasniegusi rekordaugstu līmeni - 1,89 eiro par kilovatstundu (kWh), bet Latvijā un Lietuvā - 1,47 eiro par kWh.

Vienlaikus, lai arī cenas biržā ir augstas, Latvijā lielāko skaitu elektroenerģijas lietotāju tās šodien neietekmē.

"Latvenergo" iepriekš paudis, ka risinājums šādu situāciju novēršanai nākotnē ir lielāku ģenerējošo jaudu palielināšana. Būtiskākā loma ir vēja enerģijas attīstīšanai. Jo vairāk ģenerējošās jaudas būs valstī, jo retāk būs dienas ar negaidītiem elektroenerģijas cenas kāpumiem, norāda uzņēmuma pārstāvji.

Jau ziņots, ka "Latvenergo" koncerna apgrozījums 2023.gada deviņos mēnešos bija 1,537 miljardi eiro, kas ir par 30,9% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,7 reizes un bija 283,4 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" apgrozījums 2022.gadā palielinājās 2,1 reizi, sasniedzot 1,231 miljardu eiro, bet kompānijas peļņa pieauga 2,6 reizes un bija 209,362 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.
 

 
Visi komentāri
 
650 5.janvāris 2024 14:25
0 2 Atbildēt

Tātad tagad sanāk,ka ielākā daļa Latv energo klientu nav Lohi?

Teslists 5.janvāris 2024 14:34
0 1 Atbildēt

Ir lohi. Un tu arī esi mēmākais lohs.

650 5.janvāris 2024 14:38
6 0 Atbildēt

Ā,tad labi,divatā vismaz drošāk.

Nja 5.janvāris 2024 14:49
4 1 Atbildēt

Sapērciet vien visi EV, Paņeļus un Siltum Sūkņus salikt, valsts politikai. A bet kur ziemā elektrību ņemt? Somija ļoti spieda uz siltum sūkņiem un tagad pērk no visiem ka tik elektrība pietiek.

ZZZZ 7.janvāris 2024 20:57
0 0 Atbildēt

Nelej te pastalām čugunu. HES viņiem te balansē 🙈 Tajā Norvēģijā, Somijā kaut ko par apkuri un 3 kāršiem drošības standartiem zini?

ZZZZ 5.janvāris 2024 15:01
0 0 Atbildēt

Pag pag, vējš beidzies, ūdens upēs navA? Un šodien saule arī spīdĒ!

Nja 5.janvāris 2024 16:54
0 0 Atbildēt

Somijas ziemeļos -40, neviens vējš un upe šo nespēj kompensēt. Saliek visi apkuri un elektrību un ko nu? Vēl debilak ir paneļu ipasnieku elektrības uzkrāšanu un izmantošana ziemā. Nez kurš par šo elektrību ziemā samaksā. Tāpat HES primārā funkcija ir balansēt tīklu, reaģēt uz straujām izmaiņām, jo Tavu brīnumu, svārstās pieprasījums pēc elektrības. Tāpēc HES nerauj uz visiem 100%.

BMW 5.janvāris 2024 15:17
2 2 Atbildēt

Vēl nesen SPRK aicināja pārslēgt līgumus, man jau izskatās ka SPRK ir vienā kartelī ar elektrības tirgotājiem! 

Nu viens reti kaitniecisks kantoris!

www.lsm.lv/raksts/dzive-...kutri.a535652/

Nja 5.janvāris 2024 16:56
0 0 Atbildēt

Ja protams. Pasaki LV vēl šo organizē. Somijas -40 un lielo pieprasījumu pēc elektrības. Biržas tirgus nav paredzams. Skaidrs ka vasarā būs lēti, dēļ saules paneļiem. Ziemā baidos ka jo vairāk siltuma sūkņus saliks un aukstākas ziemas būs, jo dārgāk.

BMW 6.janvāris 2024 23:20
1 0 Atbildēt

Un TEC2 apkope ziemā nebija plānota!? Viss ir prognozēts un ietāmēts, jo ziema Somijā ir katru gadu! 🤣

Vasarā tak kurina kondicionierus un upes izžūst. Iemeslu atradīs.

ZZZZ 5.janvāris 2024 18:28
0 0 Atbildēt

Nja kas patreiz balansē frekvenci?

aizejošais 6.janvāris 2024 3:32
0 0 Atbildēt
BMW 8.janvāris 2024 9:15
0 0 Atbildēt

Nu re kā starpnieks vārās, cena ar mīnus zīmi, bet starpību patur sev, nevis uztaisa patērētājam ieskaitu, kad cena no -26 centiem uzlec līdz +26centiem.

wons 6.janvāris 2024 8:37
2 0 Atbildēt

Kamēr nebijām Nordpool, kaut kā nejutām Somijas -40 un citas ligas...

imzz 6.janvāris 2024 8:58
0 0 Atbildēt

Latvenergo strādā kā pulkstenis. Katrs var apskatīties grafiku AST un redzēt, ka hidroģenerācija augstāko cenu laikā arī bija pa maksimumu pie esošā ūdens līmeņa.

Un vējš, saprotams, atkal nepūš. 1MW no vēja patlaban.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Traģisks negadījums rallija ātrumposmā Lietuvā - Latvijas rallija ekipāža iebrauc skatītājos 8

Lietuvas pilsētā Utenā piektdienas vakarā latviešu rallija ekipāžai iebraucot skatītāju pūlī, gājis bojā viens cilvēks un 14 ievainoti. Lasīt vairāk

 

Kā paceļot reprezentatīvo auto slieksni, nonācām pie uzņēmuma vieglā transportlīdzekļu nodokļa pieauguma? Intervija ar A.Kulbergu (+ VIDEO) 45

iAuto.lv lasītājs atsūtīja mums informācija, ka darba auto Cupra Formentor VZ ar 228kw jeb 310zs TSI iepriekš uzņēmuma vieglo transportlīdzekļa nodokli maksāja ap 37 eiro mēnesī, bet tagad 159,60 eiro. Lasīt vairāk

 

No nākamā gada CSDD pārbaudīs “kvēpu filtru”; ieteikumi, kā uzturēt to kārtībā 37

Nereti daudziem autovadītājiem tieši partikulāro jeb cieto daļiņu filtrs, tautā dēvēts arī par “kvēpu filtru” sagādā lielākās raizes, izejot tehnisko apskati. Eksperts Ints Purmalis, Inter Cars Latvija Servisa iekārtu segmenta vadītājs skaidro – ko darīt, lai “kvēpu filtrs” nesagādātu raizes, kā to uzturēt vislabākajā kārtībā un ko darīt, ja reiz gadījies tā, ka tas ir izgriezts. Lasīt vairāk

 

Kad beidzot sāks labot Vanšu tiltu? (+ VIDEO) 5

Arvien pieaugošais bedru apjoms uz Vanšu tilta ietvēm pēdējā laikā atkal uzjundījis iedzīvotāju neapmierinātību. Viņuprāt, tilts ir kritiskā stāvoklī. Rīgas domē gan mierina, ka tilts ir drošs – gan autobraucējiem, gan kājāmgājējiem. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti