Mājsaimniecības neto norēķinu sistēmu varēs sākt izmantot no 1.maija 5

 

Foto: Ekrānbilde no Youtube.com

Nozare.lv | 7.februāris 2024 10:49

Valdība otrdien apstiprināja grozījumus elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos, kas paredz, ka no šā gada 1.maija Latvijā sāks darboties jauna sistēma mājsaimniecībām, kas ražo elektroenerģiju pašpatēriņam no atjaunojamajiem resursiem, piemēram, uzstādot saules paneļus un pārpalikumu nodod elektroenerģijas tirgotājam.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS) norāda, ka Latvijā ir ap 18 000 mājsaimniecību, kam uzstādīti saules paneļi, un lielu daļu no gada patēriņa tās apgādā sevi ar pašu saražoto elektroenerģiju. Gan vēsturiski esošās sistēmas - neto uzskaite, gan jaunās sistēmas mērķis ir saražoto elektroenerģiju izmantot savam patēriņam.

"Īpaši strauji šī vajadzība mājsaimniecību vidū pieauga, sākoties karam Ukrainā. Ņemot vērā sabiedrības intereses jauno neto norēķinu sistēmu esam paplašinājuši. Saules paneļu uzstādīto jaudu varēs palielināt līdz pat vienam megavatam (MW), bet saražoto elektroenerģiju varēs izmantot vairākos savos objektos," pauž Melnis.

Mājsaimniecības, kuras uzstādījušas saules paneļus un šobrīd izmanto esošo sistēmu - neto uzskaites sistēmu, to varēs izmantot līdz 2029.gada 28.februārim. Tie, kuri vēl tikai plāno uzstādīt saules paneļus, esošajai neto uzskaites sistēmai varēs pievienoties līdz šā gada 30.aprīlim.

Jebkurā brīdī, sākot no 1.maija, mājsaimniecība varēs brīvi pāriet no neto uzskaites sistēmas uz neto norēķinu sistēmu.

Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM) norāda, ka neto norēķinu sistēmu izmanto aktīvie lietotāji, kuri uzstādījuši, piemēram, saules paneļus un ražo "zaļo" elektroenerģiju. Klasiski mājsaimniecība elektrību visvairāk saražo vasaras mēnešos, pilnībā nosedzot savu patēriņu, un uzkrāj pārpalikumu gaidāmajiem ziemas mēnešiem. Šīs sistēmas ietvaros uzkrāto pārpalikumu varēs nodot tirgotājam, kurš šo pārpalikumu uzglabās "virtuālā makā".

KEM akcentē vairākums jaunās sistēmas ieguvumus, tostarp turpmāk neto norēķinu sistēmu varēs izmantot arī uzņēmumi, saražoto elektroenerģiju varēs izmantot visos lietotāju objektos, kā arī atjaunīgo ražošanas iekārtu, piemēram, saules paneļu, jaudu varēs palielināt līdz pat 999,999 kilovatiem (kW) līdzšinējo 11,1 kW vietā.

Tāpat elektroenerģijas pārpalikumu varēs nodot savam tirgotājam par līgumā noteiktu vienošanās cenu, tostarp tā saukto universālā pakalpojuma cenu, ja iekārtas jauda ir līdz 50 kW. Vienlaikus uzkrājumu "virtuālā makā" varēs izmantot elektroenerģijas rēķinu segšanai, gan elektroenerģija cenas, gan sistēmas pakalpojumu segšanai.

Universālo pakalpojumu varēs izmantot gan mājsaimniecības, kam ražošanas iekārtu uzstādītā jauda nepārsniedz 50 kW. Minimālā cena par nodoto enerģiju nedrīkstēs būt zemāka par nulle eiro par megavatstundu (MWh), un tirgotājs to nevarēs samazināt vairāk kā par 20 eiro par MWh no "Nord Pool" biržas nākamas dienas stundas cenas.

Piemēram, ja "Nord Pool" biržas nākamās dienas stundas cena uz to brīdi ir 80 eiro par MWh, gala cena, par kādu elektroenerģija tiks nodota tirgotājam, ir ne mazāka, kā 60 eiro par MWh.

Lietotājiem, kam uzstādītās elektroenerģijas ražošanas iekārtas jauda pārsniedz 50 kW, būs iespēja vienoties ar tirgotāju par citu elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas līguma veidu, tostarp, vienoties par cenu, par kādu lietotājs elektroenerģijas pārpalikumu nodos savam tirgotājam.

Lai aktīvais lietotājs varētu patērēt elektroenerģiju visos savos objektos, elektroenerģijas tirdzniecības, kā arī neto norēķinu sistēmas līgumam par visiem aktīvā lietotāja objektiem ir jābūt noslēgtam pie viena tirgotāja, un līgumam ir jābūt uz aktīvā lietotāja vārda. Visiem aktīvā lietotāja objektiem ir jābūt pieslēgtiem arī viena sadales sistēmas operatora pārvaldītajiem tīkliem, norāda KEM.

Gan vēsturiskās neto uzskaites sistēmas, gan jaunās neto norēķinu sistēmas mērķis ir dot iespēju lietotājiem ar mikroģenerācijas iekārtām ražot elektroenerģiju savām vajadzībām pēc iespējas vienkāršāk - ar mazāku administratīvo slogu, norāda Melnis.

Jaunā sistēma izveidota, lai paplašinātu lietotāju loku, kas var šādu sistēmu izmantot, vienlaikus nodrošinot to, ka sistēmas paplašināšana nerada negatīvas sekas citiem elektroenerģijas lietotājiem, akcentē ministrs.

 
Visi komentāri
 
ZZZZ 7.februāris 2024 12:07
0 1 Atbildēt

Nu kurš bija tas sprunguļu licējs ritenī, kas pretendentiem atbalstam uz mikro ģeneratoriem, izdomāja likt uz jumta? Jaukt ārā citu alternatīvu apkures veidu? Redz kā viss salikās pa plauktiem... uz zemes efektīgāk, vienkāršāki ar mazāk resursiem. Jā tā gan. Kad nav tās saules var tak pastalas nekausēt to ledusskapī ST saldējumu noglabāto. Varētu ar tām grāvju krūmu granulām sildīties. BET NĒ, NĒ NĒ. jĀ jā urā urā...

Dīvaini 7.februāris 2024 14:01
3 0 Atbildēt

kāpēc tirgotājam nav jāpērk par biržas cenu ? 

Kāpēc atkal kaut kāda čakarēšana?

Bradypus 7.februāris 2024 20:22
1 0 Atbildēt

Tāpēc, ka saules baterijas bez čakarēšanas nav nekam derīgas. Tās elektrību ražo tikai tad, kad to vajag vismazāk.

ZZZZ 8.februāris 2024 9:31
0 1 Atbildēt

Kas to būtu teicis. Kam viņu nav, vai negrib lai veidotu konkurenci. Es par ieteiktu vēl mikroģeneratoriem pievienot nelielu vēja elektrības ražošanas ierīci. Kad nakts, kad vējš utt.

hue 8.februāris 2024 8:51
0 0 Atbildēt

Tas nordpool ir baigi nepārskatāms. Kas viņi kautko pamainījuši? Neatrodu vecās cenas.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.2 būs dažādas modifikācijas; starts 2025.gadā 5

Cenu ziņā pievilcīgajam Volkswagen plānotas vairākas modifikācijas, tajā skaitā arī krosovera modelis. Lasīt vairāk

 

Jonass izcīna savu pirmo uzvaru MXGP klasē

Latvijas motosportists Pauls Jonass svētdien izcīnīja uzvaru pasaules motokrosa čempionāta piektā posma - Portugāles "Grand Prix" - sacensībās prestižākajā MXGP klasē, svinot pirmo panākumu karjerā augstākajā līmenī. Lasīt vairāk

 

Rekordists? - brauciens ar “Audi” Liepājā rezultējas ar 2000 eiro naudas sodu un tiesību atņemšanu (+ VIDEO) 13

Aizvakar, 1.maijā Valsts policijas amatpersonas Liepājā fiksēja automašīnu “Audi”, kuras vadītājs pārvietojās ātri un agresīvi. Likumsargi uzsāka pakaļdzīšanos, kā rezultātā automašīna apturēta. Šāds brauciens vīrietim rezultējies septiņos administratīvajos pārkāpumos un vienā kriminālprocesā. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Škoda Kodiaq (+VIDEO) 4

No šīgada Škoda jaunumiem mūsu tirgum svarīgākais ir jaunais Kodiaq. TV Autoziņas devās uz Spāniju, lai tuvāk iepazītos ar lielākā Škodas krosovera otro izlaidumu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti