Aptauja: Latvijā lielākā daļa mazo un vidējo uzņēmumu vēl nogaida ar "zaļā kursa" sākšanu 10

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 2.marts 2024 9:34

Latvijā daļa mazo un vidējo uzņēmumu (MVU), lai mazinātu ietekmi uz vidi un realizētu "zaļā kursa" iniciatīvas, ir sākuši īstenot dažādas aktivitātes, tomēr lielākā daļa vēl nogaida ar "zaļā kursa" sākšanu, aģentūru LETA informēja "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas rezultātiem.

Aptaujā secināts, ka Latvijā 15% no uzņēmumiem, kas jau īsteno kādas zaļās iniciatīvas, ir sākuši oglekļa dioksīda jeb CO2 emisiju samazināšanu, 10% ir pārskatījuši sadarbības partnerus, 8% veikuši izmaiņas ikdienas darbībā, lai piedāvātu ilgtspējīgākus produktus un pakalpojumus, bet 6% sākuši mērīt biznesa radīto oglekļa dioksīda emisiju apmēru.

Igaunijā MVU daudz biežāk nekā Latvijā un Lietuvā pārskatījuši tieši produktu un pakalpojumu klāstu.

Tajā pašā laikā 39% aptaujāto uzņēmumu atzinuši, ka vēl nav sākuši zaļo kursu, 23% vēl neīsteno kādas konkrētas aktivitātes, bet izsver dažādas iespējas, 6% plāno tās sākt tuvākajā laikā, bet 4% plāno papildu apmācības vai konsultācijas par šo jautājumu.

Viens no risinājumiem oglekļa dioksīda pēdas samazināšanai ir dažādu alternatīvās enerģijas avotu izmantošana, kas ilgtermiņā var sniegt finansiālus ieguvumus arī pašiem uzņēmumiem. Aptaujas dati liecina, ka 28% Latvijas uzņēmumu plāno investēt vai izmantot, piemēram, zaļo enerģiju, saules paneļus, elektroautomašīnas un tamlīdzīgi. Lietuvā šādu uzņēmēju ir tikpat, cik Latvijā (28%), bet Igaunijā krietni vairāk - 45%.

Aptaujā 13% Latvijas uzņēmumu norādījuši, ka alternatīvos enerģijas avotus jau izmanto, 11% plāno tos izmantot tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā, bet 4% to darīs šajā vai nākamajā gadā. Savukārt 17% pagaidām vēl izvērtē dažādas iespējas un risinājumus, bet 56% pagaidām to neplāno.

"Luminor Bank" mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas vadītājs Mareks Gurausks norāda, ka Eiropas Savienība (ES) ir uzstādījusi mērķi līdz 2050.gadam kļūt par klimatneitrālu reģionu. Lai šo ambiciozo ES mērķi sasniegtu, vēl ir ļoti daudz darāmā gan uzņēmumiem, gan valstīm. Piemēram, ir jāsamazina emisiju apjoms, jāpāriet uz aprites ekonomiku, jāattīsta un jāsāk izmantot tīrāki enerģijas avoti, kā arī jāveic citi būtiski darbi.

Viņš arī norāda, ka Latvijas uzņēmumi viskūtrāk no Baltijas kaimiņiem šīs prakses iedibina dzīvē, savukārt tie uzņēmumi, kas īpaši pievērš uzmanību ilgtspējas aspektam, ir galvenokārt uz eksportu vērsti.

"Luminor Bank" aptauja veikta 2023.gada oktobra beigās, aptaujājot 750 mazo un vidējo uzņēmumu (līdz 249 darbiniekiem) vadītājus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.
 

 
10 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Try 3.marts 2024 7:59
4 0 Atbildēt

Haha, Eiropa būs klimatneitrāls reģions, tikai pārējai pasaules daļai par to būs pilnīgi piekāst. Čakarēs dzīvi saviem iedzīvotājiem kamēr Ķīnieši, Arābi, Krievi un Amerikāņi tikai priecāsies..

Kanibaals 4.marts 2024 13:11
2 0 Atbildēt

No kā gan lai tas celtos? Cik zināms ledus ieņem lielāku tilpumu kā ūdens. Ūdens līmenis ceļās, jo tās saliņas grimst dēļ plātņu kustības.

imzz 4.marts 2024 14:13
2 0 Atbildēt

Bija viena intervija ar Grētu, jautājums kāda nozīme, ko darām mēs, jo tam nav noteicošas ietekmes pasaulē. Uz to viņa atzinās, jā mūsu valstu ietekme neliela, bet kādam taču jārāda priekšzīme, tad citas valstis sekos.

Es paredzu, ka ES varbūt, ar lielām mokām, izdarīs "pareizo lietu" un teiks, redzat, mēs esam klimata neitrāli, tagad jūsu kārta. Un globālie Dienvidi atbildēs, ziniet, ejat ka jūs d. Un ES nekas cits neatliks, kā iet, uz kurieni sūta.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

Izceltie raksti

Škoda paziņo uzlādējamā hibrīda Kodiaq iV cenu

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda atklājis savā modeļu klāstā pirmā uzlādējamā hibrīda cenu. Kodiaq iV Vācijas tirgū Selection komplektācijā maksās 48 530 eiro . Lasīt vairāk

 

No 84 100 eiro: Porsche pastāsta par jauno Macan 3

Vācijas sportisko luksusa automobiļu ražotājs atklājis informāciju par jauno Macan, kas tagad būs pieejams kā pilnībā elektrisks transportlīdzeklis, divās divmotoru pilnpiedziņas versijās. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO) 5

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 2

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti