Circle K: Irānas uzbrukums Izraēlai cēlis naftas cenu; globālais patēriņš samazinās 3

 

Foto: Publicitātes foto

Circle K | 3.oktobris 2024 8:52

Irānas raidītie raķešu uzbrukumi Izraēlai ir paaugstinājuši naftas un naftas produktu cenas pasaules tirgū, un tas var ietekmēt degvielas cenu izmaiņas arī Latvijā. Tajā pašā laikā globālajam pieprasījumam ir tendence samazināties.

"Irānas uzbrukumi ir cēluši jēlnaftas cenu pasaules tirgū par aptuveni 5%, salīdzinot ar pagājušo nedēļu, vienlaikus pašreizējā globālās ekonomikas izaugsme drīzāk liecina par pieprasījuma samazināšanos pēc naftas produktiem," stāsta Circle K Latvia degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs. "Iemesli pieprasījuma kritumam ir vairāki, bet galvenokārt to ietekmē Ķīnas rūpnieciskās ražošanas aktivitātes straujais kritums septembrī, kā arī Vācijas rūpnieciskās ražošanas rādītāju negatīvā tendence un rūpniecības produktu eksporta kritums līdz zemākajam līmenim pēdējo 30 gadu laikā."

Prognozes liecina, ka šonedēļ OPEC+ sanāksmē paredzēts apstiprināt līdzšinējā naftas ražošanas plāna turpināšanu, kas nozīmē apjoma palielināšanu par 180 000 barelu dienā, sākot ar decembri. Arī notikumu attīstība Lībijā ilgtermiņā var ienest vairāk naftas pasaules tirgū, kur naftas ieguve un piegādes tika apgrūtināta augusta beigās.

"Lībijas austrumos bāzētā administrācija ir nolēmusi iecelt jaunu centrālās bankas prezidentu, kas var palīdzēt izbeigt pašreizējo krīzi valstī un paātrināt Lībijas naftas atgriešanos pasaules tirgū," prognozē G. Titovs.

Šīs nedēļas degvielas cenu ir ietekmējusi arī ASV dolāra vērtības pieaugums pret eiro. Tā kā starptautiskajā tirgū degvielu kotē ASV dolāros, eiro vērtības samazinājums var palielināt degvielas cenas Latvijā. Savukārt spēcīgs eiro nozīmē, ka importētā degviela būs lētāka, kas palīdz noturēt zemākas mazumtirdzniecības cenas.

"Latvija ir maza valsts, kurai nav vietējās naftas pārstrādes rūpnīcu. Visa degviela ir jāimportē, jāuzglabā, tāpēc Latvijā naftas produktu mazumtirdzniecības cena ir tieši atkarīga no globālajām norisēm," skaidro G. Titovs.

 
Visi komentāri
 
0pis 3.oktobris 2024 10:18
2 1 Atbildēt

Dīvaini. Tagad, kad mazāk auto braukās pa Libānu, cena pacēlās. Loģika izgāja.

maaris 3.oktobris 2024 10:31
2 1 Atbildēt

biznesmeņu loģika - pērciet cik gribiet, mūsu peļņa jāsaglabā, kā minimums, esošā līmenī. Kad daudz lieto, cena tiek celta, jo nafta drīz beigsies. Kad maz lieto, tāpat jāceļ cena, jo peļņa jāsaglabā

:-) 3.oktobris 2024 11:26
2 1 Atbildēt

Ar pašreizējām ieguves vietām pietiks kā minimums 100 gadiem, ja pieliek klāt jau atkļatās, bet vēl neatīstīt\as, tad vizmaz 300, un kur nu vēl neatklātās atradnes.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

50 Volkswagen Golf GTI Dienvidāfrikas policistiem (+ FOTO) 1

Dienvidāfrikas pilsētas Durbanas Metro Police Service (DMPD) dienests ticis pie pieciem desmitiem pilnīgu jaunu Golf GTI automašīnu, kas papildinās likumsargu autoparku. Lasīt vairāk

 

Scania Hanoverē izrāda jaunu tehniku un servisa pakalpojumus (+ VIDEO)

TV Autoziņas kopā ar Scania viesojas lielākajā transporta izstādē Eiropā IAA Hanoverē. Pēc mērogiem tā pārspēj kādreizējo vieglo auto izstādi Frankfurtē. Hanoveres izstādē bija pārstāvēti visi lielākie komercauto ražotāji, nemaz nerunājot par neskaitāmām detaļu, aprīkojuma un zaļo tehnoloģiju kompānijām. Lasīt vairāk

 

Aizdegšanās risks – BYD atsauc gandrīz 100 000 elektromobiļu 3

Ķīnas autobūves uzņēmums BYD paziņojis par lielāko atsaukumu savā vēsturē. Lasīt vairāk

 

Rīgā darbu sāks jaunas maksas autostāvvietas 34

No rītdienas, 1.oktobra, vairāku ielu malās Rīgā tiks atvērtas jaunas maksas autostāvvietas, aģentūru LETA informēja uzņēmumā "Rīgas satiksme". Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti