Tā, lai nebūtu "viena tante teica" par aizturēšanas lietām Vācijā uz ceļa, noskaidroju oficiālu informāciju:
1) apturēšana (ievērot terminu) un dokumentu kontrole drīkst notikt pilnīgi bez iemesla, tā ilgst 10-15 minūtes, kurās jāsēž rāmam un jātur mute. Palaidīsi muti — dabūsi uzreiz 3) punkts. Bet ja vari uzrādīt dokumentus, ugunsdzēšamo aparātu, aptieciņu, trīsstūri un vesti, bagāžnieks vaļā NAV jāver. Apturētajam ir tiesības atteikt bagāžnieka atvēršanu. Lai atvērtu bagāžnieku, jāiestājas 3) punktam un pamatojumam.
2) ja ir pagājušas jau 20 minūtes, ir tiesības interesēties, kad varēsi braukt un kas notiek. Šajā laikā policistam ir vai nu bijis jānoskaidro, kas skaidrojams, vai jāatrod iemesls, pamatojums aizturēšanai.
3) aizturēšana (ievērot terminu) uz vietas ir no 20 min līdz 3h, bet, ja jābrauc līdzi uz iecirkni, tad līdz 24h. Lai aizturētu jau ir vajadzīgs nopietns iemesls, vajadzīgs pamatojums. Tāpat aizkavēt nedrīkst. Nu, te jau tā kutelīgā lieta, vai izdegusi spuldzīte nekurienes vidū ir pietiekams pamatojums aizturēšanai, vai nav. Tā kā pašam jādomā ar galvu, ko un kā rīkoties.
4) arests (ievērot terminu) iestājas pēc 24h. Nu, par to domāju, ka man nav jāskaidro.
Principā policijai Vācijā tiešām ir atļauts ļoti daudz un kamēr viņi noskaidro situāciju, ap-/aizturētajam viņiem nekas nav jāskaidro. Viņiem pēc tām 20 min IR JĀPASAKA, ka tiec aizturēts, bet NAV JĀPAMATO, jāskaidro kāpēc. Viņi pasaka, ka tiec aizturēts līdz "apstākļu noskaidrošanai" un viss. No otras puses tāpat vien uz 3h viņi nevienu malā nestādinās, tomēr jāčakarējas ar aizturēto, nervi... Vieglāk pabraukāt apkārt un veikt mazās pārbaudes.
Kam tas interesē sīkāk, varu padalīties šajos normatīvajos aktos.
Fotoradars Vācijā- sods atnāks?
Nobildēja. Vainīgs esmu. Bet vai sods atnāks vai nē? Reāli kāds ir saņēmis to savā pastakstē? Cik ilgā laikā es to varētu sagaidīt? Jebšu- kad beidzas soda noilgums un es varēšu gulēt mierīgi? Paldies jau iepriekš.