Jauns auto līdz 60 500 eur, kurš tos pērk?

Maris Reģ.: 06.06.2001

Te varam parunāt kas un kāpēc maksā ap šo summu par jaunu auto.

Cipars zīmīgs, jo valsts likumdevēja regulējums te parādās, proti, uzņēmumiem, ja auto pirkuma summa ir līdz 50 000 EUR bez PVN (60 5000 EUR ar PVN), var saņemt atkaļ 50% samaksāto PVN un lietošanas laikā SIA izdevumos iekļaut servisa, remonta un degvielas izmaksas.

Virs šīs summas viss PVN paliek valstij un turpmākie izdevumi neskaitās kā attaisnotie izdevumi.

Kas ir šie auto un kurš tos var atļauties?

 
aigi Reģ.: 01.08.2005
5 3 Atbildēt

Man kā banku pārstāvim šādi pirkumi liekas nelietderīgi un rada aizdomas par uzņēmuma īpašnieku spēju domāt ilgtermiņā, jo ja gribi braukt ar luksuss auto, tad to jāspēj tev darīt privāti, neuzliekot slogu uzņēmumam. Jo uzņēmumam jābūt aktīviem, kuri pelna naudu, diez vai vadītāju auto parks pelna naudu.

No pieredzes redzu, ka 90% neviens nevar atļauties šādus pirkumus, lai uzņēmuma rentabilitāte neciestu.

Kas pērk? Tie kam vajag izrādīt, ka tu esi veiksmīgs, un to nevar parādīt ar bilanci, bet ar auto gan.

Te nav nekāda skaudība, ka es nevaru atļauties, bet gan profesionāls vērtējums vairāk kā 12 gadu garumā.

JanJan Reģ.: 07.02.2018
4 0 Atbildēt

Diemžēl samērā izteikta LV biznesa pazīme un domāšana: ja Tev bizness uzreiz jau nākamajā gadā nenes baigo peļņu un pa dažiem gadiem nevari uzcelt sev māju un nopirkt krutu mašīnu, tad značit bizness ir neveiksmīgs (vai arī nodokļi par lielu). Zīmēšanās tomēr Latvijā ir ļoti izteikta - jauna māja, liela mašīna, zīmolu drēbēm jābūt, pilns instagrams utml.

Kas notiek pie mazākajām krīzēm vai izmaiņām ar šādiem biznesiem ļoti labi zinām...

Motorolers Reģ.: 19.07.2002
6 0 Atbildēt

Kaut kur Tev var piekrist un kaut kur nē! Ja šādu auto pērk uzņēmums, kur apgrozījums ir pārsimt tūkstoši gadā, tad pilnībā piekrītu Tavam viedoklim, bet ja uzņēmums ir vidēji liels un īpašnieks grib sev šādu auto, tad pirkt viņu sev privāti ir pilnīgs neprāts, lai Es sev šādu summu izmaksātu oficiāli algā, tad Es esmu spiests valstij nodokļos samaksāt ap 30K eur, plus pērkot auto, Es vēl ap 10K zaudēju! Tā tad man tāds auto jau izmaksās pie 100K, un tā nauda tāpat tiktu izrauta no uzņēmuma. Ja esmu īpašnieks un lietoju šo auto gan darba, gan privātām vajadzībām (protams var diskutēt vai man tādu vajag), tad Es no uzņēmuma kopumā "Izrauju" gandrīz 2x mazāku summu, un maksāt tos 600-700Eur mēnesī uzņēmumam nekāds lielais slogs uzlikts netiek!

GTD2 Reģ.: 18.10.2004
4 0 Atbildēt

Tas ir astkariigs ,kas par uznemumu, ja uznemums ar vairaaku miljonu aopgrozijumu, un labu pelnju, tads auto prieksh shefa buutu normaala lieta, nu nebrrauks tachu vinsh ar Daciiti,

650 Reģ.: 25.01.2017
1 1 Atbildēt

Tas jau ir šīs brīnumvasts lozungs un būtība.Formulēt likumus un noteikumus tādā formā un izteiksmē, lai vienkāršs lohs no malas tur neko nesaprastu un nespētu apjaust tās vai citas frāzes patieso nozīmi un reālo pielietojumu.Par šāda auto pirkumu (parasti)izlemj uzņēmuma lemtspējīgās un varastiesīgās personas.Un tie Patiesie lietotāji ir vai nu šie paši, vai viņiem pietuvināti.Ja pelnošs uzņēmums nopērk tādu savam ilggadējam grāmatvedim vai vārtu apsargam,tas būtu saprotami.Bet, piem.,ja šajā summā lieliski "iederīgs" lehuss nx tiek nopirkts reālu darbību neveicošā vai pat zaudējumus nesošā kantorī un Gala lietošanai aizkadrā vnk tiek nodots kādai valdes locekļa locekļa aprūpētājas ikdienas izklaidei?

kasinsh79 Reģ.: 19.07.2002
4 0 Atbildēt

Tie laiki sen pagāja, kad kāds pārskaitīja mega summu vienā maksājumā. OK, gan jau vēl joprojām ir, kas tā dara, vairums uzskata pirkumu par auto uzreiz par nepareizu uzņēmuma investīciju naudas plūsmai. Tam domāts līzings. Attiecīgi, nevis cepiens par summu par auto, drīzāk katru mēnesi maksājamā līzinga maksājuma summa nesāpīgai iespējai atļauties ļoti labu auto. Citiem vārdiem sakot, ja uzņēmumam ir stabili adekvāti ienākumi ikmēnesi, iegādāties var kaut vai 100k eur vērtu braucamo, jo nekādi 100k no konta nav aizskaitīti utt.

To apgalvoju pēc sarunas ar dīleru cilvēkiem, arī no savu darba devēju (pirms un tagad) pieredzes, dzīves uzskatiem u.c.

650 Reģ.: 25.01.2017
1 3 Atbildēt

Atkal vecā dziesma, kad katrs maļ savu un neklausās ko cits vēlas pateikt,kkurš tev saka ka kaut kas vienā maksājumā jamaksā vai kaut kadi skaidrojumi ka 2+2=8, loģiski ka līzingi un nomas un uttt Jautajums ir par to, Kurš uzņēmums vispār atļaujas lietot to 60 vai 160k vērto auto un/vai/varbuut tas uznemums maksā gan, bet to auto lieto pavisam cita persona un citiem mērķiem- ar uzņemuma darbibu nesaistītiem.Privātpersona lūk "nevar" atļauties neko un "gudrinieki" tik māca un tik skaidro, cik izdevīgi visus suudus "karināt" uz uzņēmumu un visu tur muhļot un personigos nolukos izmantojamu lietu ieguut bez pvn un remonteet bez pvn un visu tik "noraksti".Es, pļetj, kurpes un prsoniigo zobupastu un šamppūnu aridzan acis pārGriezis no visas sirds izmantoju sava uznjemuma labaa- lai neizskatitos klienta priekšā pec bomža un lai no manis nesmird pa gabalu- varbut to aridzan pirksim kkur tirgū vai drogās bez pvn un uz uznjemuma rekina tāpat norakstisim ???

kasinsh79 Reģ.: 19.07.2002
0 0 Atbildēt

Nezinu gan, vai daudziem aktuāla cena par auto vai tomēr tikai ikmēneša izmaksas?...esmu par to, ka, nepārkāpjot likumu, kādēļ nē?

JanJan Reģ.: 07.02.2018
0 0 Atbildēt

Kad gāja diskusijas par progresīvajiem ienākumu nodokļiem, šur tur jau cilvēkiem sāka rasties idejas, ka tik pēkšņi visādiem 9-5 biroja darbiniekiem masveidā neparādītos jaunas darba mašīnas. Maksā drusku mazāk algu, lai neiet pāri sliekšņiem un lielāki nodokļi, bet toties darbs uzsauc auto.

650 Reģ.: 25.01.2017
1 0 Atbildēt

Nu bet kā- tur tak jebkurā gad sanāk gada bilancē krietns izdevums, ja katru mēn ir kaut kas jamaksā, vienalga kas, vai noma vai līzings.Par auto "sākot no 15k" tas ir viena saruna un summa teiksim 2arpus k gadā ,abet par 60k vērto auto tā jau ir krietni cita summa.Es nedomāju, ka piem 5-6-7k gadā nomasmaksa būt tāda nu šitik "nesvarīga" izmaksa pat viduvējam vai kur nu vēl ja mazāk turīgam uzņēmumam. Varbūt,vienīgi ja kāds platīna tabletes un zelta stieņus ražo, tad laikam gan i viss po*.Turklaat- ja tas hlams nobrauks vairāk par saviem 10-15k gadā, tad viņam vai nu noma būs krietni dārga, vai nu vienalga tas būs līzings.Vai tur ar/bez 1mās iemaksas, bet izdevumi būs krietni pat ar visu to nokrāpto pvn.Protams, ka Likums iekš LV ir tikai un vienīgi priekš tam, lai labāk situētie un izmanīgāki bez jebkādām grūtībām to apietu un atklātā textā apdrirstu, abet tie mazturīgākie un "zemtextus nemākošie izlasīt" Lohi maksātu visur un par visu un jau no pirmā santīma.

jjjj Reģ.: 13.04.2018
0 0 Atbildēt

Ne viss ir tā, kā te rakstat. Ja iet runa par autiņu līdz 50000 eur (bez PVN) un par PVN apmaksu, nekur nav teikts, ka obligāti pircējam ir jābūt firmai. Tas šeit ir jūsu izdomājums. Pircējs var būt arī privātpersona. Pašnodarbinātā persona, piemēram, nav juridiska persona, tā nav firma, nav uzņēmums, bet gan ir "fiziska persona".

Pašnodarbinātā persona automātiski kļūst par PVN maksātāju gadījumā, ja kādu gadu tika pārsniegs VID noteiktais saimnieciskās darbības gada ienākumu limits.

650 Reģ.: 25.01.2017
0 0 Atbildēt

Nu jā, ja piem tā pašnodarbinātā Persona vienatnē nodarbojas ar Grāvju rakšanu un katru otro trešdienu veiksmīgi no apakšzemes izceļ podu ar zeltu- tapc viņa var viskautko.Kamēr tās fiziskās personas, kuras nav ne pašnodarbinātie, nedz bagātu SIA amatpersonas vai viņām pietuvinātie- tie pagaidām vai nu lai maksā pvn, vai nu vnk lai pasūkā Konfekti, labākus laikus gaidot.

Kiploks Reģ.: 07.06.2018
1 0 Atbildēt

Motorolers principā visu pateica. Pērk autiņu, lai varētu lietot arī privātām vajadzībām, jo tā ir daudz lētāk nekā pirkt pašam, pie nosacījuma, ka uzņēmumam ir pietiekami daudz līdzekļi. Slieksnis ir normāls un ļauj arī vidēja lieluma uzņēmumam pirkt auto, nevis tikai lielajiem. Varētu jau, protams, teikt, ka slieksni jālaiž lejā uz 20 vai 30 tūkstošiem, bet ir arī komerctransportas, kas maksā dārgi.

nomiks Reģ.: 30.10.2002
0 0 Atbildēt

Uzņēmumā, kur es strādāju, ir kādi 9 auto, kas jauni iegādāti ap šo cenas robežu. Dārgāku gan nav.

650 Reģ.: 25.01.2017
0 0 Atbildēt

kas tos lieto un kādam nolūkam?

nomiks Reģ.: 30.10.2002
0 0 Atbildēt

TOP menedžments.

2 ir labi aprīkoti busiņi - MB klasse un VW Multivan. Tie vairāk reprezentācijas vajadzībām.

Uzreiz gan jāsaka, ka uzņēmumam gasa peļņa mērāma miljonos. Varētu atļauties arī daudz dārgākus auto, bet tik nesaimnieciski € netiek tērēti.

650 Reģ.: 25.01.2017
0 0 Atbildēt

Ok,reāli miljonus pelnošo uzņēmumu ar tiešām reālu vajadzību reprezentācijai mums nav skaitliski nemaz tik daudz.Es vnk uztraucos par "kaut kur agrāk" citur/citreiz redzētu situāciju, kad šis te kaut/kas reprezentācijai domātais nekad nav redzēts patiesā īpašnieka teritorijā un reāli to izmanto uzņēmumam nepiederošas personas un pavisam citiem mērķiem.

jjjj Reģ.: 13.04.2018
0 0 Atbildēt

Runājot par dārgiem autiņiem un PVN atmaksu: izdevīgāk par dārgu autiņu "saimnieciskās darbības veikšanai" ir pirkt dārgu moci. Nu, piemēram, jauns Honda Goldwing arī velk uz kādiem 30000-40000 eur. Pēc VIDa likumiem PVN maksātājam atgriež tikai 50% no PVN (ja 100% visus maršrutus neuzskaita kaut kādā GPS sistēmā). Bet par močiem tajā pantā nekas nav minēts. Tātad, pērkot moci, atgriež visus 100% no PVN.

Uggga Reģ.: 04.01.2006
3 0 Atbildēt

Kombainu pirkt nav izdevīgāk? Tas maksā daudz vairāk un PVN arī laikam visu var atgūt? Turklāt ir arī jumts virs galvas un pat ziemā var pabraukt?

650 Reģ.: 25.01.2017
0 0 Atbildēt

visu dienu izsamisis jautāju- visi tik apkārt riņķi runā, bet reku blakus rakstā problēma aprakstīta konkrēti, tur neviens nesaka ne vārda- uzņēmums x nopērk auto, kāds y viņu privāti apdrošina.Bet, interesanti- neviens nezin, kas to auto lieto, ne kādam nolūkam tas iegādāts.Pats apdrošinājuma ņēmējs, pat tas neatceras par ko maksājis.Gāja pa ielu, skatās- o, reku stāv svešs auto.Sak, ņemšu un kādam ko Labu nodarīšu, dāsni & bezpersoniski iemeta automātā rubļus ,izlīda kkāda nesaprotama kvīts,utttttt

GB12 Reģ.: 29.03.2011
1 0 Atbildēt

Tu labāk gribētu, ka varētu apdrošināt tikai mister locekllis, ielogojoties ar savu i-banku... vai, lai nopirktu OCTu, vajadzētu notariāli apstiprinātu pilnvaru?

650 Reģ.: 25.01.2017
0 0 Atbildēt

Nu ja, nu tas tak ir skaidrāks par skaidru- konkrēti Es ar savu piekasīgi stulbo jautājumu esmu visvairāk vainīgs, ka viena vai otra Svarīga Persona "neatceras" ko un kāpēc drošināja. Savukārt, tā hlama patiesais nopircējs "neatceras" vai un kad un un kurš un kāpēc un kādam nolūkam vispār to nopirka.Mašīna ir, bet nu itin nekādas problēmas vai pretrunas nav.Super,Bravo, Aleluuja, Urrāā!

censos Reģ.: 21.05.2018
1 1 Atbildēt

Izklausies baigi satraucies par šo visu. Loģiski, ka cilvēki kas māk pelnīt naudu, māk kruķīt PVN un citas shēmas, un kas par to? Tev neviens neaizliedz darīt tāpat, likuma ietvaros. Bet ja tev tas šķiet amorāli, tad tas ir subjektīvi, kādam varbūt liekas amorāli samaksāt valstij pusi no nopelnītā nodokļos. Man VIDs pirms 15 gadiem piespieda aizvērt sia jo uzrēķināja kosmisku nodokļu parādu, vēl pēc pāris gadiem kad viss jau bija aizvērts, atsūtīja vēstuli ka kļūdījušies un ir nodokļu pārmaksa, kuru, protams, varu necerēt atgūt. Foršs stāsts, ne?

650 Reģ.: 25.01.2017
0 0 Atbildēt

Katram ir savs Stāsts.Esmu satraucies nevis par to, ka kāds "māk" rīkoties Likuma ietvaros (es arīdzan "māku", savu iespēju robežās), bet gan par joprojām pastāvošajām neierobežotajām iespējām šo te likumu traktēt un staipīt katram gudriniekam pēc saviem personīgajiem ieskatiem un izejot no saviem morāles vai nekaunības principiem.Ja reiz runāt, tad beidzot vienureiz vajadzētu runāt godīgi.

usaexperc Reģ.: 13.01.2018
1 1 Atbildēt

A kur problēma? Svētdienas rītā konstatēja, ka firmas auto ir beigusies apdrošināšana, pirmdien uz darbu nevarēs braukt. Grāmatvede atvaļinājumā, pašam maks darbā palika. Nu tad palūdza draugu, lai tas nopērk apdrošināšanu.

TDIOTS Reģ.: 07.01.2007
1 1 Atbildēt

Motorolers +/- visu pareizi izklāstīja

Un kungi , neskaitīsim naudiņas svešos maciņos - katrs SAVU / SAVA uzņēmuma naudu tērē kā grib .

P.S. TG/AM

Zemesgramata Reģ.: 14.08.2013
1 1 Atbildēt

Vēl jau ir subjekti, kuri uzkrauj uz firmas savus 60k € lūžņus bet,kad jāmaksā algas tad: denek nety.

JanJan Reģ.: 07.02.2018
0 0 Atbildēt

Tā jau klasika. Toreiz taču Re Baltica pētīja, tur jau ar bij - pavecas tantes par grašiem, nenormālos darba apstākļos liek šprotes bundžās, lai īpašnieks varētu sev luksus auto pirkt.

rebaltica.lv/2013/04/mazo-algu-cilpa/

 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti