Rīgā "zebras" vēl baltas, bet Jūrmalā nodilušas jau 14.februārī 2019 (+ FOTO) 12

 
Māris Ozoliņš, iAuto redaktors | 14.februāris 2019 23:29

Vismaz pēdējos divus gadus Jūrmalā (ap maiju) tiek cītīgi atjaunoti ceļa horizontālie apzīmejumi, proti, krāsotas līnijas un "zebras" jeb 931.apzīmējums.

Šodien 14.februārī man bija interesants novērojums, lai arī Rīgā ir lielas bedres, bet gājēju pārejas apzīmējums uz asfalta ir pilnvērtīgi saskatāms, bet Jūrmalā šīs lielās baltās līnijas ir pamatīgi padilušas. Nevarētu teikt, ka Rīgā fotografētās gājēju pārejas ir ar mazu satiksmes intensitāti. Fotogrāfija salīdzinājumam ar Jūrmalu ir raksta beigās.

Daži punkti no Ceļu satiksmes noteikumiem, kuri saistīti ar gājēju pārejām:

2.16. gājēju pāreja – brauktuves daļa, kas apzīmēta ar 535. un 536. ceļa zīmi un (vai) 931. ceļa apzīmējumu un paredzēta gājēju pāriešanai pāri brauktuvei;

292.12. 931. ceļa apzīmējums – vairākas viena no otras atdalītas platas paralēlas garenlīnijas – apzīmē gājēju pāreju;

292.13. 932. ceļa apzīmējums – divas viena no otras atdalītas platas pārtrauktas šķērslīnijas – apzīmē vietu, kur brauktuvi šķērso velosipēdu ceļš, gājēju un velosipēdu ceļa velosipēdiem paredzētā daļa vai kopīgs gājēju un velosipēdu ceļš, vai velojoslu vietās, kur atļauts to šķērsot. Transportlīdzekļu vadītāju uzmanības pievēršanai starp apzīmējuma līnijām var tikt izmantots sarkanas krāsas segums;

Braucam cauri Jūrmalas pilsētai no Lielupes līdz Kauguriem, gājēju pārejas pēc kārtas.

1. Gājēju pāreja Lielupē pie Rimi

Jūrmala, pirmā gājēju pāreja ar 931.ceļa apzīmējumu Foto: iAuto.lv

Tuvplāns Foto: iAuto.lv

2.

3.

!!! Šajā posmā sestdienā 29.12.2018 plkst.17.38 Meža prospekta un Skujenes ielas krustojuma rajonā, automašīna "Toyota Corolla Verso" uzbrauca uzreiz 4 gājējiem, kuri šķērsoja ielu tam neparedzētā vietā. Viens gājējs gāja bojā.

Taču jautājums ir, kāpēc šajā posmā tika likvidēta gājēju pāreju, kura bija gan pie autobusa pieturas, gan dzelzceļa stacijas "Dzintari"?

Ceļa otrā pusē ir Jūrmalas bērnu atrakcijas parks un gājēji, tajā skaitā daudz bērnu, šķērso šo posmu ar četrām joslām bez pārejas katru dienu un daudz.

30.12.2018. diena pēc traģiskā ceļu satiksmes negadījuma

30.12.2018. diena pēc traģiskā ceļu satiksmes negadījuma

30.12.2018. diena pēc traģiskā ceļu satiksmes negadījuma

30.12.2018. diena pēc traģiskā ceļu satiksmes negadījuma - vieta, kur sabrauc vienlaicīgi 4 gājējus

30.12.2018. diena pēc traģiskā ceļu satiksmes negadījuma - vieta, kur sabrauc vienlaicīgi 4 gājējus

30.12.2018. diena pēc traģiskā ceļu satiksmes negadījuma

4.

5.

6. Gājēju pāreja pie Majoru skolas

7. Gājēju pāreja pie Majoru stacijas

8.

9.

10. Gājēju pāreja pie Jūrmalas domes

11. Gājēju pāreja pie Dubultu stacijas.

Interesanti, ka šai gājēju pārejai jau gadiem nav 535. un 536. ceļa zīmes. Lai arī Latvijas standarts (6.6.18.) neprasa šo ceļa zīmi uz regulējamas gājēju pārejas, to viesakām uzstādīt. Personīgi es esmu redzējis, ka luksoforā mirgo tikai dzeltenā gaisma un tad gan tas ir pārkāpums.

Naktī

14.02.2019. plkst: 18:30

14.02.2019. plkst: 18:29

Uz šīs pārejas 22.11.2017 tika sabraukt 13.gadus jauns zēns, kurš vēlāk gāja bojā. No mums pieejamās informācijas zēns skrēja pāri pārejai pie zaļā gaismas signāla.

Saprotu, ka nav viegli, bet aicinu iesaistītajiem cilvēkiem šeit ielikt informāciju, kā beidzās krimināllieta un kāds bija policijas slēdziens. Ir svarīgi novērst šo bīstamo gājēju pāreju un pirmais, kas būtu jādara - JĀNOŅEM LUKSOFORA GAISMAS KAMERA.

Jānomaina apgaismojums, jāuzklāj kvalitatīvs gājēju pārejas 931.apzīmējums un palīdzētu arī ceļa zīmes 535 un 536.

12.

13.

14. Gājēju pāreja Dubultu prospekta un Ceriņu ielas krustojumā.

Ceļu satiksmes negadījums uz šīs pārejas 28.01.2019.

28.01.2019 Foto: iAuto.lv

28.01.2019. Foto: iAuto.lv

28.01.2019 Foto: iAuto.lv

15. Gājēju pāreja pie sākumskolas "Taurenītis" (arī 1.-6.klase) Dubultu prospekta un Kļavu ielas krustojumā.

Ļoti bīstama gājēju pāreja, jo:

1) Divas joslas vienā virzienā, kas intensīvas satiksmes apstākļos palielina uzbraukšanas risku;

2) Tā kā tuvumā ir sākumskola un pirmsskola pārvietojas liels skaits bērnu (no autobusa pieturas), kuriem ir grūtāk izvērtēt satiksmi un attiecīgi reaģēt;

3) Nav speciālā gājēju pārejas apgaismojuma

4) Bieži pirms gājēju pārejas kreisajā pusē ir novietoti automobiļi neievērojot CSN paredzēto distanci 5 metri, tas aizsedz skatu, lai autovadītāji savlaicīgi pamanītu gājēju.

Turklāt Jūrmalas pašvaldības policija nelabprāt kontrolē šo noteikumu pārkāpumus, piemēram, uz manu zvanu (pirms nedēļas) saņēmu atbildi, ka ekipāža esot uzdevumā un neesot pieejama transporta. Jāatzīmē, ka ar kājām līdz šai bīstamajai pārejai ir 5 minūtes no Jūrmalas pašvaldības policijas ēkas.

Risinājums ir satiksmi regulējošie luksofori ar pogu, nav nepieciešams automātiskais gaismu signālu režīms.

16. Gājēju pāreja uz jaunatklāto Jūrmalas mākslas centru, kur atrodas jaunuzceltās mācību iestādes: Mākslas skola, Jūrmalas mūzikas skola un bibliotēka.

17. Gājēju pāreja uz Pumpuru vidusskolu

18.

19. Gājēju pāreja uz Mellužu estrādi un bērnu parku.

Skatoties no krāsojuma viedokļa šī ir labāka gājēju pāreja Jūrmalā, turklāt no mūsu rīcībā esošās informācijas četrus gadus tā nav labota. Varam redzēt, ka krāsa nav tikai vietās, kur ir izlūzuši asfalta gabali.

Šeit būtu nepieciešams speciālais apgaismojums, bet pats galvenais luksofori ar pogu.

20.

21.

22.

23. Gājēju pāreja Asaru prospekta un Stacijas ielas krustojumā

24.

25. Gājēju pāreja pie Vaivaru rehabilitācijas centra.

26. 

27. Gājēju pāreja bez 535. un 536. ceļa zīmes.

28.

29.

30.

31.

32.

33.

34.

35.

Tas viss fotografēts vienā dienā 2019.gada 14 februārī, ja zem attēla nav norādīts cits datums. Turklāt gaišā dienas laikā, bet kas notiek tumsā, lietū, sniegā?

KOPSAVILKUMS - SECINĀJUMI - PRIEKŠLIKUMI

Jūrmalā ir viena galvenā iela pa kuru notiek lielākā kustība, tā ir ļoti noslogota ar intensīvu satiksmi pirms un pēc darba laika, jo galvenā kustība notiek uz un no Rīgas. Tas nozīmē, ka "sētas" risinājumi šeit neder un cilvēki par plānotāju kļūdām maksā ar sabojātu mantu, veselību vai pat dzīvību.

Ir redzams, ka apskatot tikai vienu no satiksmes drošības un organizēšanas elementiem - gājēju pārejas, maigi izsakoties, Jūrmalā ir sistemātiskas un ilglaicīgas problēmas. Vispirms ir jāizvērtē Jūrmalas pilsētas atbildīgo personu darbs un kompetence.

Pārbaudīt gājēju pāreju, līniju un citu ceļa horizontālo apzīmējumu atbilstību Latvijas standartam (LVS EN 1436:2018 „ Ceļa apzīmējumu materiāli. Ceļa apzīmējumu funkcionālā efektivitāte un testēšanas metodes” ). Pārbaudīt vai iepirkumos tas tiek regulēts ar atbilstošām soda sankcijām neievērošanas gadījumā, kā un vai vispār tiek veikta darba kvalitātes mērījumi.

Izvērtējiet jaunos konkursus un apstiprinātos projektus. Par kādu Jaundubultu tilta projekta izpēti un izstrādi var būt runa 2019.gadā, ja Latvijas valsts ceļi izslēdz Jūsu jaunuzbūvētos luksoforus Kļavu un Ceriņu ielās.

Vēlreiz Jūrmala nav ciemats, lai arī darba dienās plkst: 12:00 tā izskatās! Jūrmalā ir nepieciešama augsta kompetence, lai šeit organizētu satiksmi un tas šobrīd nenotiek.

Kā var nolaist pilsētu līdz šādam "kliņkim" un kāpēc man ir jātērē laiks, lai norādītu uz klaju nolaidību Jūrmalā.

Steidzamie darbi:

Pieņemiet darbā vai kā konsultantu satiksmes organizēšanas ekspertu.

Jāsaslēdz luksoforu gaismas signāli tā, lai vismaz gājēji var šķērsot Strēlnieku prospektu pie Kļavu un Ceriņu ielām ar gājēju gaismas signālu, kurš tiek ieslēgts ar pogu (ne automātiskā režīmā)

Pīķa stundās piesaistīt pašvaldības policijas darbiniekus, lai palīdzētu bērniem pāriet ielu Strēlnieku prospektu pie Kļavu ielas krustojumā.

Gājēju pārejai pie Dubultu stacijas jāatslēdz luksofora signāla kamera un jānomaina apgaismojums uz atbilstošu auksto gaismu ABĀS ielas pusēs.

Nekavējoties jāsāk darbs pie gājēju pārejas izbūves ar luksoforiem (ar POGAS izsaukumu) Dubultu prospekta un Kļavu ielas krustojumā. Projekts ir apstiprināt, bet kāpēc nav realizācijas! Ir jau 2019.gads.

Jāsāk darbs pie regulētas gājēju pārejas ar luksoforu projekta izstrādes pie Dzintaru atrakcijas parka autobusa pieturas tuvumā.

PS: Jūrmalas iedzīvotāji jau vairākus sasaukumus balso par koalīciju, kura ar Zaļo un Zemnieku savienību priekšgalā vada domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

 

Salīdzinājumam!

Bet te dažas fotogrāfijas no Rīgas ielām ar 931.ceļa apzīmējumu.

Krustojums Rīgā ar intensīvu satiksmi uz un no Salu tilta (Jūrmalas, Jelgavas virziens u.c.) Foto: iAuto.lv

Rīga, 931.ceļa apzīmējums 14.02.2019. Foto: iAuto.lv

Rīga, 931.ceļa apzīmējums 14.02.2019. Foto: iAuto.lv

Rīga, 931.ceļa apzīmējums 14.02.2019. Foto: iAuto.lv

Lielirbes ielas gājēju pāreja Rīgā virzienā uz Jūrmalu

Foto: CSDD

Foto: Valsts Policija

 
Visi komentāri
 
PN 15.februāris 2019 0:30
0 0 Atbildēt

Vaii,pareizi, šodien taču slavenais 15tais datums,klāt ilgi gaiditā Tikšanās.Lai veicas mūsu redaktoram šajā grūtajā misijā.Neaizmistiet Baibas K-dzei atgādināt, ka šīs jaunākās bildes ir uzņemtas "gaišajā" un "relatīvi sausajā" diennakts laikā.Un te trūkst dažu ļooti zīmīgu attēlu Mellužu-Vaivaru virzienā.Bet nekas, tos mēs kopējiem spēkiem drīzvien sagādāsim.

Nav uzdokumentēta arī tāda šedevrāla vieta, kā "spilgti izgaismotā:" g-pāreja tieši ceļa līkumā Dubultos,Baznīcas ielas un Dubultu prosp greizajā krustojumā.Ar pilnīgi nodilušajām līnijām pagrieziena iekšmalā.Pa kurieni vakaros pa tumsu un ūdenim šļakstot un riepām švirkstot masveidā traucas satrauktie caurumainajā Rīgā pabijušie pilsētas iemītnieki un pret sab.kārtības normām ne visai lojālie caur-braucēji. Akurāt tieši pa vidu starp PP un VP ēkām, tāteikt, pašā kārtības un likumības Epicentrā.

Labi, ka tur formāli beidzas Z.Meierovica vārdā nosauktais prospekts, lai miers Zigfrīda k-gam viņa tagadējajā valstībā. Pietiek viņam jau ar Dubultu stacijas g-pāreju, kura "jācer/ka/kaut/kad" saņems beidzot pamatoto ceļazīmi "Gājēju pāreja" (Nr.535. un/vai 536.,skat.interneta resursu Likumi.lv,apakšnodaļu Ceļu Satiksmes Noteikumi...). Cerēsim arī, ka laikā "kamēr notiks Dubultu satiksmes mezgla pārbūve",minētajā vietā izdosies izvairīties no kārtējajiem "600 000 eur"...

Un, gods kam gods, bet tieši V-dienai par godu, 2019.gada 14.februārī,atzīmējot Priekšpavasara ierašanos pilsētā (ar +5 grādus rādošu Termo-Metru izstieptajā rokā),šorīt Asaru Sniegakaudze izrādījās gādīgi nofrēzēta līdz sabiedrībai lojālajam 10cm augstumam.Lai slavināts tas sia, kas to paveica,tiešām patīkams pārsteigums.

ps 15.februāris 2019 0:53
0 1 Atbildēt

Vaii, atvainojos,ātrumā nepārtinu visas bildes, izādās ka ir pat "nakts attēli" no Dubultiem,pat kopā ar visu skaisto pretimbraucošo prožektoru rindu,kura pastiprina redzamību un citas pozitīvās izjūtas pretējā virzienā braucošajiem.Te ir samērā oriģināli- pirms gājēju pārejas braucējs redz zīmi, kura mudina "kustēties taisni".Pierūkst vēl vienīgi uzaicinājuma "aizvērt muti". Iespējams, ka tur kāds sia gribēja kā labāk- krāsa līdzīga, vnk ikdienas steigā kvadrātainās zīmes vietā uzkarināja apaļu, kāda tur kam starpība.

pss 15.februāris 2019 1:07
0 2 Atbildēt

ak cik skaisti,kas par episku kadru,cik bieži redzēts tajā vietā -paskat kāds gādīgs tēvocis te apstājies likumā noteiktajos 5 metros,nu kur vēl labāks maršruts tuvējās sākumskolas bērnam,un ja vēl tumsā,ai cik smuki....

iAuto 15.februāris 2019 10:00
0 0 Atbildēt

Jā, šodien 12:00. runāsim ar satiksmes organizācijas procesu norisi Jūrmalas pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā, tai skaitā:

1) luksoforu objektu pilnveides darbus Strēlnieku prospekta un Kļavu ielas/Ceriņu ielas krustojumos;

2) Jūrmalas pilsētas pašvaldības ceļu un ielu horizontālā marķējuma kvalitāti;

3) Jūrmalas pilsētas domes turpmākās rīcības Dubultu satiksmes mezgla pārbūves ieceres īstenošanā jeb būvprojektos - “Satiksmes organizācijas uzlabošana Dubultu prospektā no Slokas ielas līdz Kļavu ielai”, “Regulējamas gājēju pārejas izbūve Dubultu prospektā pie Ceriņu ielas un Kļavu ielas”, “Dubultu satiksmes mezgla pārbūve posmā no Baznīcas ielas līdz dzelzceļa stacijai “Dubulti””, iekļautos risinājumus.

Tikšanās piedalīsies Jūrmalas pilsētas domes Attīstības pārvaldes Infrastruktūras investīciju projektu nodaļas Būvniecības daļas speciālisti un SIA “Jūrmalas Gaisma” speciālisti.

iAuto 15.februāris 2019 10:01
0 0 Atbildēt

Gājēju pārejas uz ceļiem ar 2 joslām VIENĀ virzienā būtu jāaprīko ar luksoforiem

uupis 27.februāris 2019 10:43
0 0 Atbildēt

Klasisks piemērs kad autovadītājs redzot zīmi "Gājēju pāreja" pretēji CSN nevis samazina ātrumu, bet PALIELINA ātrumu, līdz ar to kļūstot par ļaunprātīgu noteikumu pārkāpēju!

UU 15.februāris 2019 11:20
0 0 Atbildēt

Uz pagājušajā gadā rekonstruētā posma Jelgava-Līvbērze krāsa vietām nodilusi vispār pilnībā! Krāsoja, ja nekļūdos, augustā! Vot tas ir rekords.

PN 15.februāris 2019 12:23
0 1 Atbildēt

Aii, atvainojos, dikti steidzos paspēt līdz šodienas Tikšanās sākumam,bet nu laikam par vēlu,Baibas k-dze laikam nepaspēs "iepazīties" ar tik lielu materiālu klāstu..Nu varbūt tomēr kaut/kad vēlāk, kā ierasts,tāteikt Likumā "noteikto darbadienu laikā"...Atļāvos apstāties uz pāris minūtēm Jūrmalas "mazturīgajā" galā,tur kur tā aptieka,ārsta prakse un PMLP nodaļa.Ā reiku pat pizzērija izrādās viniem tur arī ir.. Te laikam (atkal) kāds "sia" visu nedēļu ir acis-pār-giezis un piedurknes at-rotījis cītīgi nodarbojies ar sniega tīrīšanu, bet nelietis Atkusnis viņam šo labo darbu iztraucēja:

Te "kāpnes" uz PMLP nodaļu (valsts iestāde),pa kurām laipni aicināti (mēģināt) "uzkāpt" gan pilsoņi, gan ne-pilsoņi, gan migranti un utt:

Te lūdzu "TAS", ko augšā ierauga tie, kuriem ir "izdevies" tur uzkāpt (kā jau sacīju, ja nu kas,priekš mazāk veiksmīgajiem uzkāpējiem Ārsta prakse un Aptieka ir kāreiz turpat blakus durvīs):

Tad vēl ieskatam (tā visrspusēji,uz ātru roku) 2019.g15.februāra ielasattēls- gājēju "pār-eja" turpat tajā rajonā, kur tāda Nometņu iela ar samērā dzīvu kustību,tepat pāris metru tuvumā ir kāda bērnudārza teritorija (labi, ka nožogota):

Lai nerastos aizdomas par tendenciozitāti,lūk skats no gājēja "viedokļa":

Bet lūk, turpat tuvumā atrodas jaunā Katlumāja, tāteikt, bioekodegvielas kurinātava.Tur trekni onkuļi par viņu rīcībā esošo naudasžūksni nav paskopoju

šies uzkrāot izbrauktuvi no kosmiskajam TermoPlastam līdzīga mateirāla (vienīgi žēl ka kārtējais sia tur nav notīrijis sniegu un ledu,tādēļ šī spilgti apzīmētā izbrauktuve tiek lietota tikai par 50%, savā neapzīmēetajā daļā..)

Cerams, ka (kaut/kad) atbildīgās personas aizbrauks uz šo te Katlumāju un detalizēti noskaidros, kas īsti tā viņiem tāda par kosmisku krāsu, tik spilgti balta un tik bieza un tik skaisti noturīga, ka neviens ne suns ne sāls ne sals to nespēj nekādi ietekmēt...

Bradypus 18.februāris 2019 12:11
0 0 Atbildēt

Slidotava pēc labākajiem somu paraugiem Helsinkos.

Bils 16.februāris 2019 11:23
4 0 Atbildēt

Vai tad neziniet ka Jūrmalas pirmais cilvēks nošņauc baltās strīpas?

iAuto 16.februāris 2019 16:02
2 0 Atbildēt

Šis ir labs!

uupis 27.februāris 2019 10:45
0 0 Atbildēt

Labs!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus 1.ceturksnī – pieprasījums pēc e-auto auto nokrities, pēc hibrīdiem – audzis

KBA (federālās motorizēto transportlīdzekļu aģentūras) apkopotie dati liecina, ka arī trīs mēnešu griezumā pieprasījuma kritums pēc elektroautomobiļiem ir gana iespaidīgs. Lasīt vairāk

 

Valsts policija pastiprināti kontrolēs atļautā braukšanas ātruma ievērošanu (+ VIDEO) 3

No 15. līdz 21. aprīlim Eiropas Savienības dalībvalstīs organizē Eiropas ceļu policijas tīkla ROADPOL akciju "Atļautā braukšanas ātruma kontroles nedēļa". Akcijā piedalās arī Latvija, un Valsts policija 19. aprīlī organizē 24 stundu ātruma kontroles maratonu, kura laikā pastiprināti uzrauga atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Lasīt vairāk

 

Porsche pirms termiņa izbeidz 718 modeļa pārdošanu Eiropā 12

Par iemeslu modeļa izņemšanai no konfiguratora kļuva neatbilstība Eiropas kiberdrošības likumam. Lasīt vairāk

 

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 17

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti