Būvnieki draud 1.janvārī slēgt tramvaju satiksmi pār Brasas tiltu 6

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 23.decembris 2019 17:06

Nespējot sastrādāties ar Rīgas domes Satiksmes departamentu un vienoties par konservācijas darbu veikšanu, SIA "Kauno tiltai" draud 2020.gada 1.janvārī slēgt tramvaju satiksmi pār Brasas tiltu, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.

LETA jau ziņoja, ka pavasarī, sākot Brasas pārvada pārbūvi, atbildīgie ierēdņi konstatēja, ka pārvada atjaunošanas projekts izstrādāts tā, ka pēc remontdarbu veikšanas tilta nestspēja nebūtu pietiekama, lai pār to pārvietotos zemās grīdas tramvaji. Tā rezultātā domes vadībai bija jāizšķiras - tiltu būvēt pilnībā no jauna vai arī papildināt esošo būvprojektu. 

Šī gada septembrī pašvaldība un Rīgas dome vienojās, ka tilta pārbūve tiks turpināta esošās būvatļaujas ietvaros, kas nozīmē, ka jauns iepirkums tilta pārbūvei sludināts netiks un darbus turpinās jau nolīgtais būvnieks - lietuviešu uzņēmums "Kauno tiltai".

Tomēr tagad uzņēmuma vadība vērsusies pie Rīgas mēra Oļega Burova (GKR) un SIA "Rīgas satiksme", norādot, ka uzņēmums jau divas reizes iesniedzis departamentam piedāvājumu cenu aptaujai par tilta konservācijas darbiem, taču uzaicinājums slēgt vienošanos joprojām nav saņemts.

Pēc būvnieku paustā, departamenta pārstāvji "nav ieinteresēti sadarbībā un savlaicīgā būvdarbu termiņu izpildē", jo, ja būvnieki visus darbus veicot atbilstoši grafikam, bet departaments savus uzdevumus veikt vienmēr kavējas.

Saskaņā ar darbu grafiku, pārvada konservācijas darbiem bija jābūt pabeigtiem jau līdz decembra beigām, taču patlaban tie nav pat sākti.

Ņemot vērā to, ka visi līdz šim veiktie aprēķini un atzinumi ir veikti, balstoties uz teorētiskiem pieņēmumiem, uzņēmuma ieskatā, nav iespējams gūt pilnīgu pārliecību par pārvada stabilitāti un drošību.

"Uzņēmums uzskata, ka tikai nepārtraukts monitorings, kas ir konservācijas darbu sastāvdaļa, var nodrošināt reālo pārvada tehniskā stāvokļa atspoguļojumu tā ekspluatācijas laikā," teikts vēstule.

Tā kā "Kauno tiltai" ir atbildīgi par pārvadu, ja līdz 1.janvārim dome nesniegs informāciju par konservācijas darbu sākšanu vai pārvada tehniskā stāvokļa monitoringu, uzņēmums plāno slēgt pārvadu jebkāda veida satiksmei, tostarp, arī sabiedriskā transporta kustībai.

Ja pašvaldība pārvada slēgšanai nepiekritīs, uzņēmums to "atdos pašvaldībai atpakaļ" bez būvdarbu laikā uzstādītajiem ceļu satiksmes organizācijas tehniskajiem līdzekļiem.

Burovs patlaban atrodas atvaļinājumā, savukārt vicemērs Druvis Kleins - darba nespējā, kā rezultātā mēra pienākumus pilda viņa vietniece Anna Vladova (S). Vladovas pārziņā ir arī Satiksmes departaments.

Pēc viņas teiktā, tiklīdz viņa pieprasījusi departamenta direktoram Vitālijam Reinbaham sniegt paskaidrojumus par radušos situāciju, viņš paņēmis slimības lapu, kā rezultātā paskaidrojumi par būvnieku vēstuli nav sniegti.

Vladova norādīja, ka iesaistīsies situācijas risināšanā un darīs visu, lai pārvada slēgšanu novērstu, kā arī, lai vienotos ar būvniekiem par darbu izpildi.

Tikmēr Satiksmes departamenta pārstāve Ilze Dimante aģentūrai LETA sacīja, ka departaments 4.decembrī saņēma Būvniecības valsts kontroles biroja saskaņotu dokumentāciju par Brasas pārvada tramvaja sliežu pārcelšanu, kur iekļauti arī risinājumi tilta sagatavošanai ziemas sezonai. 

Sliežu pārcelšana paredzēta tuvāk pārvada ārmalai, lai turpmākajā būvniecības procesā varētu veikt pārvada puses demontāžu garenvirzienā.

11.decembrī departaments sāka tirgus izpēti, lai noskaidrotu, cik izmaksās papildu darbu veikšana, tai skaitā tramvaja sliežu pārcelšanai uz pārvada ārējo malu un objekta sagatavošanai ziemas sezonai. 

"Satiksmes departaments tirgus izpēti veica divas reizes, jo saskaņā ar labas pārvaldības principiem nebija pārliecības un nevarēja objektīvi noteikt, vai iesniegtās vienību cenas bija atbilstošas. Tirgus izpētē piedāvātā cena ievērojami pārsniedza reālo tirgus situāciju," skaidroja Dimante, norādot, ka abās reizēs vienīgais piedāvājuma iesniedzējs bija "Kauno tiltai".

Proti, departamenta ieskatā, būvnieki piedāvā darbus veikt par būtiski augstāku cenu nekā realitātē tas maksā.

Patlaban iestāde tirgus aptauju veic jau trešo reizi, ir palielinājusi uzrunājamo pretendentu loku un sola izpēti pabeigt līdz 30.decembrim.

Taujāta, kādēļ departaments veic cenu aptauju, ja reiz ir vienošanās, ka darbus turpina "Kauno tiltai", Dimante sacīja, ka atsevišķām darbu pozīcijām nav līgumā noteikti izcenojumi, tāpēc departamentam ir jāpārliecinās, ka "piedāvātās cenas ir samērīgas un atbilstošas finansiālajām iespējām".

Kā ziņots, Brasas tilts, kura remontdarbi patlaban ir apturēti, līdz ziemai bija plānots, visticamāk, iekonservēt, bet blakus tam - atvērt dzelzceļa pārbrauktuvi, kuru varēs šķērsot abos virzienos. 

Brasas pārvada būvdarbi apstājās maija sākumā, jo remontdarbu laikā tika atklāti apbedījumi, kuru dēļ darbi objektā tika apturēti.

Brasas pārvads pār dzelzceļu uzbūvēts un nodots ekspluatācijā 1959.gadā un līdz šim būtiski pārbūves darbi nav veikti. Kopējās pārbūves darbu izmaksas līdz šim bija plānotas 10,87 miljoni eiro.
 

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Veesais 23.decembris 2019 21:12
6 0 Atbildēt

Sen bij laiks slēgt un būvēt no jauna tiltu, velk vienmēr visu garumā...

Janeks90 24.decembris 2019 1:53
4 1 Atbildēt

Lai aizslēdz. Varbūt kaut kas uz priekšu kustēsies

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti