Pie Tartu gājēju pārejām izmēģina viedās ceļa zīmes 15

 

Foto: Ekrānbilde no Google.com/maps

Nozare.lv | 22.janvāris 2020 11:28

Tartu ierīkotas trīs viedās gājēju pārejas, kurās gājēju uzmanība ar gaismas un skaņas signāliem jau laikus tiek pievērsta automobilim, kas tuvojas,, savukārt autovadītāji tiek brīdināti par gājēju tuvošanos.

Pagaidām viedās brīdināšanas sistēmas strādā izmēģinājuma režīmā, bet, ja izrādīsies, ka jaunievedums attaisnojas, ar to aprīkos vēl astoņas pārejas dažādās Igaunijas otrās lielākās pilsētas vietās.

Viedās pārejas darbojas vienkārši - kad gājējs tuvojas ielas braucamajai daļai, ierastās ceļa zīmes apmale iegaismojas un tajā attēlotais cilvēciņš sāk kustēties, bet tai laikā, kad tuvumā neviena nav, autovadītājs redz parastu nekustīgu zīmējumu.

Skatoties no gājēja puses, par automašīnas tuvošanos brīdina mirgojoša izsaukuma zīme un skaņas signāls.

"Pašlaik mēs analizējam situāciju un aptaujājam cilvēkus, lai tad pieņemtu lēmumu, vai tādas pārejas ir vajadzīgas un kur tās vēl izvietot," Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR pastāstījis Tartu komunālās saimniecības projektu nodaļas vadītājs Jānuss Tamms. "Viss būs atkarīgs no tā, kā cilvēki šo jaunievedumu uztvers un vai no tā būs jūtams labums."

Pērn satiksmes negadījumos uz Tartu gājēju pārejām cieta 16 cilvēki, bet vēl gadu iepriekš - 24 cilvēki.

 
15 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
uupis 22.janvāris 2020 11:43
8 3 Atbildēt

Nu re – visur rūpējas par mazāk aizsragāto satiksmes dalībnieku drošību. Visur cilvēka dzīvība ir svarīgāka par auto plastmasu un bleķi.

Zemesgramata 22.janvāris 2020 11:53
5 6 Atbildēt

Mūsu grāvju racēji nav spējīgi pat normāli apgaismot ne regulējamas parējas.

650 22.janvāris 2020 23:42
1 1 Atbildēt

Acīmredzot lai būtu "visiem" satiksmes dalībniekiem nepārprotami skaidrs,kas no viņiem tiek prasīts."Viņi" uzskata, ka angliski saprot jebkurš,kas tur nokļuvis.Ja katram stulbi uzzīmētam simbolam ir kāds vārdisks skaidrojums,tad skaidri vārdiski pateiktajam tāds nav vajadzīgs.

Tīri psiholoģiski- ja mums pie katra staba būtu rakstīts "palaid gājēju" vai "ievēro ātrumu", tam pamudinājumam būtu krietni lielāka "ietekme", nekā plikai zīmei.

Tika taču skaidrots, ka krievu laikā uz visiem sabiedriskā transporta durvju stikliem uzrakstītā frāze "izejas nav" patiesībā bija domāta masveida psihiskai ietekmēšanai.

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Ram nāk klajā ar 547 Zs pikapu 1500 RHO (+ FOTO) 3

ASV autobūves uzņēmums Ram pieteicis jaunu modeli – 547 Zs jaudīgo pikapu 1500 RHO, kas nomainīs iepriekšējo jaudas virsotni TRX. Lasīt vairāk

 

Čehu zīmola Škoda dīleris turpmāk arī Pārdaugavā (+VIDEO)

Skandi Motors autocentru Rīgā iepretim tirdzniecības centram Spice pazīst ikviens, kam kaut reizi gadījies braukt pa Lielirbes ielu Jūrmalas virzienā. Pavisam nesen tajā iekārtojies jauns un Latvijā ārkārtīgi pieprasīts zīmols - Škoda. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Toyota Camry hibrīdu (+VIDEO) 1

Toyota Camry ir nepretenciozs vidēja izmēra sedans, ko pie mums pārdod pavisam nelielā skaitā. Turpretim ASV jau 25 gadus tas ir sedans Nr.1. Lai izpētītu šo fenomenu tuvāk, TV Autoziņas devās uz Sandjego Kalifornijā, kur pirmo reizi sastapa jaunāko 11. paaudzes Camry. Lasīt vairāk

 

Kurš izraisīja bīstamu situāciju? (+ VIDEO) 35

Abu vadītāju domas par to, kurš izraisīja bīstamu situāciju, dalās. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti