Kā Latvijas Dzelzceļš izturas pret vēsturiskajām stacijām? Vai konteineri var būt sabiedriska ēka! (+ VIDEO) 6

 
iAuto | 29.oktobris 2020 12:59

Jūrmalas dzelzceļa stacijas mūsdienās ir zaudējušas agrāko šarmu un individualitāti, vietu dodot nepievilcīgiem "konteineriem". Vēsturnieks un mākslas zinātnieks Rihards Pētersons stāsta, kādēļ tā noticis.

Jāsaka paldies, ka vecā dzelzsceļa stacija "Vaivari" ir saglabāta, atjaunota un pārvietota tur pat blakus, bet kāpēc vajadzēja to darīt. Vai jaunie konteineri ir labāki un uzlabo pilsētvidi?

PAPILDINĀTS ar "Latvijas Dzelzceļa" preses sekretāres Ellas Pētermanes 4.11.2020 atbildi:

"2014.-2016.gadā, modernizējot pasažieru infrastruktūru Jūrmalas līnijā, tika konstatēts, ka vēsturisko Vaivaru stacijas ēku funkcionāli vairs nav iespējams izmantot dzelzceļa pieturas punkta vajadzībām. Nelielajā vēsturiskajā ēkā nebija iespējams ietilpināt to funkcionalitāti, kas nepieciešama dzelzceļa kustības nodrošināšanai (dzelzceļa sakaru un signalizācijas sistēmas), kā arī izvietot sanitāro mezglu.

Turklāt vecā stacijas ēka tika pārvietota, jo tā atradās pārāk tuvu sliedēm.

Kādreizējo stacijas ēku tika nolemts saglabāt kā kultūrvēsturisku arhitektūras pieminekli, atjaunojot laika zoba bojātās koka detaļas un pārvietojot to uz piemērotu laukumu LDz teritorijā turpat netālu Vaivaros.

Pieturas punkta “Vaivari” modernizācija tika īstenota Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansētā projekta ietvaros, kura laikā tika modernizētas virkne Jūrmalas un Jelgavas virziena staciju un pieturas punktu.

Runājot par Vaivaru stacijas veidolu, jāatzīst, ka ļoti iespējams šis nav veiksmīgākais sabiedriskas ēkas piemērs, un tieši tāpēc, lai turpmāk dzelzceļa infrastruktūras modernizācijas projekti ietvertu mūsdienīgu, vizuāli kvalitatīvu un pasažieriem draudzīgu pasažieru pieturvietu iekārtojumu, šogad tika izstrādātas vienotas vizuālās pasažieru infrastruktūras vadlīnijas. Tās tiks īstenotas visās jaunbūvējamajās un modernizējamajās stacijās un pieturas punktos, radot Latvijas dzelzceļa infrastruktūrai vienotu vizuālo tēlu. Ar vizuālajām vadlīnijām detalizēti var iepazīties šeit: https://www.ldz.lv/sites/default/files/iepirkumi/LDZ-Infrastrukturas-stila-vadlinijas.pdf

Plašāka informācija par Vaivaru vēsturisko ēku un tās pārcelšanu lasāma šeit: https://www.ldz.lv/lv/uzsāk-vēsturiskās-vaivaru-pieturas-punkta-ēkas-uzstādīšanu-jaunajā-vietā "

No iAuto redakcijas uzdevām precizējošu jautājumu - ko tieši nevarēja darīt vecajā Vaivaru stacijas ēkā un 20.11.2020 saņēmām sekojošu atbildi no "Latvijas Dzelzceļa" preses sekretāres Ellas Pētermanes:

"Viens no iemesliem, kāpēc vēsturisko Vaivaru stacijas ēku vairs nevarēja izmantot stacijas funkciju pildīšanai, bija tās neatbilstība spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem par ugunsdrošību.

Otrkārt, šajā ēkā nevarēja izvietot signalizācijas un sakaru iekārtas tā, lai būtu vieta arī biļešu kasēm, signalizācijas un sakaru iekārtām atvēlot ugunsdrošu telpu. Jāatgādina, ka vecā ēka atradās pārāk tuvu sliedēm, un nebija iespējams izbūvēt modernizētos peronus, vienlaikus saglabājot tās novietojumu."

Lasi vēl portālā iAuto.lv par šo tēmu: 

Pa kreisi vecā un pa labi jaunā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Jaunā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Jaunā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Jaunā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Jaunā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Jaunā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Jaunā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Jaunās dzelzceļa stacijas "Vaivari" WC Foto: iAuto.lv

Jaunā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Jaunā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Vecā dzelzceļa stacija "Vaivari". Iekonservēta tur pat blakus Foto: iAuto.lv

Vecā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Vecā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Vecā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Vecās dzelzceļa stacijas "Vaivari" WC Foto: iAuto.lv

Vecā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Vecā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

Vecā dzelzceļa stacija "Vaivari" Foto: iAuto.lv

 
6 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
gunbox 29.oktobris 2020 17:29
3 1 Atbildēt

Iebildīšu pret jebko vēsturisku vietā, kurā var uzcelt kaut ko modernu. Un visvairāk fascinē, ka kultūrvēsturiskie objekti pēc to atzīšanas par nedrošiem un neapdzīvojamiem, vēl 20 gadus stāv ar liegumu nojaukt. Protams paskatoties uz Daugavas krasa kreisās malas saburzīto sviestmaižu iepakojumu, kļūst skaidrs, ka Latvijā tādu īstu dizaineru nemaz nav, lai uzbūvētu kaut ko ievērības cienīgu, modernu un skaistu, nerunājot nemaz par tiem idiotiem, kas to mauzoleju pieļāva būvēt.

anonimikis 29.oktobris 2020 15:19
2 7 Atbildēt

Jāsaka, ka Dzelzsceļš izturas pienācīgi. Biļešu nauda un nodokļu maksātāju dotācijas netiek tērēta sliktā stāvoklī esošu graustu dārgām restaurācijām, bet gan ieguldīta funkcionālos, ērtos un ātri uzstādāmos risinājumos.

koa 29.oktobris 2020 17:35
2 0 Atbildēt

Par ko tava sāpe - LNB ēka, tiešām?

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Citi raksti
 

 

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā 1

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Hyundai ST1 – komerctransports mazajiem uzņēmējiem

Dienvidkorejas autoražotājs Hyundai izstrādājis minivenam Staria līdzīgu daudzfunkcionālu furgoniņu "Service Typ 1", ko varēs izmantot dažādu kravu transportēšanai. Lasīt vairāk

 

Šī auto cena patīkami pārsteidz! Bet vai tas ir vienīgais...? (+VIDEO) 3

Mūsu rīcībā ir kāds līdz šim Latvijā vēl neredzēts auto. To izmēģināt aicināsim mūsu uzticamo draugu, radio dīdžeju un kvēlu autoceļotāju Egonu Reiteru. Lai maksimāli koncentrētos uz šī auto tehniskajiem dotumiem un gaitas komfortu, Egonu automobilī mēs iesēdināsim ar aizsietām acīm un līdz pat brauciena beigām neatklāsim viņam šī auto nosaukumu. Lasīt vairāk

 

Satiksmes autobusa un vieglās automašīnas sadursme Rīgā (+ FOTO) 25

Rīgā, Zolitūdē, Gramzdas un 15.līnijas krustojumā šodien, 15. martā, notikusi sadursme starp satiksmes autobusu un vieglo automašīnu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti