Rīgā no oktobra plāno dubultot siltuma tarifus 8

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 2.septembris 2022 9:47

AS "Rīgas siltums" (RS) no 2.oktobra plāno dubultot siltuma tarifu galvaspilsētā, liecina uzņēmuma pieteiktās tarifu izmaiņas.

Siltumenerģijas gala tarifu plānots palielināt no esošajiem 85,45 līdz 170,59 eiro par MWh bez pievienotās vērtības nodokļa. Tarifa ietvaros būtiskākais kāpums plānots siltumenerģijas ražošanas komponentei - par 118%. No 2023.gada 15.augusta gala tarifā plānots nebūtisks samazinājums - par 51 centu.

"Spēkā esošā siltumenerģijas tarifa pieaugums ir saistīts ar dabasgāzes un pirktās siltumenerģijas cenu kāpumu," tarifa izmaiņas pamato RS.

Kā ziņots, 1.septembrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) paziņoja, ka ir apstiprinājusi jaunus siltumenerģijas tarifus AS "Latvenergo" ražotnēm TEC-1 un TEC-2, kas būs vairākkārt lielāki par esošajiem. Šiem tarifiem ir būtiska ietekme uz RS siltuma tarifu.

Kā aģentūru LETA informēja SPRK, ievērojot, ka 88% no saražotās siltumenerģijas tarifa izmaksām veido dabasgāze un ka dabasgāzes izmaksas ir salīdzinoši mainīgas, "Latvenergo" tika lūdzis noteikt TEC-1 un TEC-2 tarifu piemērošanas kārtību, kurā, tāpat kā līdz šim, tarifi noteikti atbilstoši dažādām dabasgāzes cenām. Apstiprinātajā SPRK lēmumā dabasgāzes tarifi noteikti cenu intervālā no 10 līdz 225 eiro par MWh bez pievienotās vērtības nodokļa.

"Latvenergo" aģentūrai LETA skaidro, ka ar dabasgāzes cenu 140 eiro par MWh Rīgas TEC siltuma ražošanas gala tarifs nākamajā apkures sezonā vidēji būs robežās no 185 eiro par MWh līdz 190 eiro par MWh.

Salīdzinoši, pēc šobrīd spēkā esošā tarifa, "Latvenergo" ir noteikusi, ka šī gada septembrī TEC-1 saražotās siltumenerģijas tarifs ir 53,49 eiro par MWh, bet TEC-2 - 54,41 eiro par MWh.

"Latvenergo" paaugstinātais siltumenerģijas tarifs stāsies spēkā 1.oktobrī. Tarifi paaugstināti saistībā ar "kurināmā (dabasgāzes) cenas pieaugumu, emisiju kvotu izmaksu pieaugumu, saražotās enerģijas apjoma samazinājumu par gandrīz uz pusi, kā arī pagājušā apkures sezonā uzkrātajām neparedzētajām izmaksām".

"Turpinoties karam Ukrainā, Eiropā dabasgāzes cenas sasniegušas iepriekš nepieredzētu līmeni šobrīd biržā cenas atsevišķās dienās pārsniedz pat 300 eiro par MWh. Līdz ar to "Latvenergo" prognozēto vidējo apkures sezonas cenu 140 eiro par MWh vērtējam kā salīdzinoši veiksmīgu dabasgāzes sagādes rezultātu," komentējusi SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Kā norādīja SPRK, līdz ar izmaiņām "Latvenergo" TEC-1 un TEC-2 tarifos savus tarifus pārskatīs arī AS "Rīgas siltums" (RS). Rīgas pašvaldība iepriekš ir skaidrojusi, ka mitekļiem vienā Daugavas krastā siltumu gādā pats RS, savukārt otram - pērk no "Latvenergo".

AS "Latvenergo" ražotnes TEC-1 un TEC-2 vidēji sezonā nodrošina aptuveni 45% no kopējā "Rīgas siltuma" lietotājiem nodotā siltuma. Pārējo siltumenerģiju saražo pats RS, kas ražošanai izmanto gan dabasgāzi, gan biomasu (šķelda), kā arī neatkarīgie siltuma ražotāji, kas pārsvarā izmanto atjaunīgos resursus - šķeldu.

 
Visi komentāri
 
Opis 2.septembris 2022 10:30
8 0 Atbildēt

Forši, varēsim lasīt kārtējo veiksmes stāstus par Latvenergo rekordpeļņas kārtējo pieaugumu!

Kanibaals 2.septembris 2022 13:41
0 3 Atbildēt

Protams, jo cena rudenī nokritīsies.

Opis 2.septembris 2022 14:18
1 0 Atbildēt

Kas tev liek domāt par cenu atkusni rudenī? Ja jau plānotos cenu atkusnis, tad jau SPRK neapstiprinātu jaunos "dārgos tarifus".

Kanibaals 3.septembris 2022 10:21
0 0 Atbildēt

SPTK nav kristāla zīlēšanas bumbas, bet cenu atkusnis ir varbūtība, sevišķi ja pieņems naftas cenas griestus Krievijai. Latvenergo nodrošinās pret varbūtību, ka tā nenotiks.

Mairis 2.septembris 2022 11:57
2 0 Atbildēt

"Mūsu" HES energoresursi? Ja tie ir "mūsu", kāpēc makājam "tirgus cenu"?

Krišs 2.septembris 2022 15:59
0 0 Atbildēt

A ko diez gribēja? Lai samazina tarifus?

Normāls bizness, tagad uz visa burbuļa pamata var celt tarifus bezgalīgi augstu, pašvaldība un cilvēki čīkst valstij ka nevarēs samaksāt, valsts cīkst eiropai, eiropa izsniedz kartējo simtiem milj. aizdevumu, lai cilvēki tīri nebankrotētu un subsidē šo cenu kāpumu.

Shemas galā laba, trekna peļņa visiem valdes locekļiem jo peļnu ir vismaz trīskāršojusi un var sev brangas premijas izsniegt.

Un valsts ar kariņu arī lepni jo uzskata ka ir malacīši un māk krīzē nebankrotēt un neatpalikt no eiropas...

JEBKURŠ PAT AR PAMATSKOLAS IZGLĪTĪBU TO VAR, JO TĀ IR AIZŅĒUMU NAUDA! kuru SVF pēc 5..10 gadiem gaidīs atpakaļ...Un ko tad darīs?!??

Tāds ātro kredītu risinājums patlaban Kariņam un co.... Tik ņem, dala visiem pa labi un kreisi nedomajot un 'gāze grīdā' jo nevar uz papīra atpalikt no eiropas.

MMX 2.septembris 2022 16:08
0 0 Atbildēt

Neba mēs vienīgie tādi, visa Rietumu pasaule ir aizkreditējusies nebūtībā, pie fakta ka dzimstība krīt un īsti nebūs kam to aizdevumu atmaksāt. Beigsies ar to, ka vienkārši nāksies kreditoriem tos parādus norakstīt un viss. Tas ka tam sekos arī dzīves līmeņa pazeminājums visiem iesaistītajiem šobrīd nevienu neinteresē.

es 2.septembris 2022 17:48
0 0 Atbildēt

Pilnīgi pareizi dara! Kautkā jau ir jācīnās ar to iedzīvotājo koncentrāciju galvaspilsētā. Baķka, piemēram, to dara vienkāršāk - izdod rīkojumu, ka Minskā nedrīkst dzīvot vairāk par 60% no valsts iedzīvotājiem. Un tā arī ir.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Divi "dala ceļu", citiem problēmas - bīstama situācija uz A4 autoceļa Polijā (+ VIDEO) 5

Video autors uzskata, ka "sižets aizsākās" brīdī, kad Opel vadītājs nobloķēja Cupra vadītāju. Pēdējais nolēma atdarīt, izbrauca Corsa priekšā un nobremzēja, liekot vadītājam izmanevrēt uz otru joslu - tieši Land Rover priekšā. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ:Izmēģinām jauno Porsche Panamera e hybrid (+ VIDEO)

Porsche ne pa jokam ir aizrāvies ar elektromobilitāti, tāpēc četras no septiņām jaunā Panamera modeļa versijām ir nopietni elektrificētas. Tās saucas e-Hibrid un aprīkotas ar jaudīgu spraudņa tipa hibrīdiekārtu. TV Autoziņas izmēģinās Porsche Panamera 4 e-Hybrid ar 470 ZS, un jā - arī tas ir lādējamais hibrīds Lasīt vairāk

 

Vēl mazāk darba vadītājam - Ford uzlabojis BlueCruise autopilotu 5

ASV autobūves uzņēmums Ford uzlabojis savu BlueCruise tehnoloģiju, kas nodrošina daļēju autonomo braukšanu uz noteiktiem ceļiem. Tas iespējams, pateicoties jaunākajam atjauninājumam ar indeksu 1.4. Lasīt vairāk

 

Kā paceļot reprezentatīvo auto slieksni, nonācām pie uzņēmuma vieglā transportlīdzekļu nodokļa pieauguma? Intervija ar A.Kulbergu (+ VIDEO) 50

iAuto.lv lasītājs atsūtīja mums informācija, ka darba auto Cupra Formentor VZ ar 228kw jeb 310zs TSI iepriekš uzņēmuma vieglo transportlīdzekļa nodokli maksāja ap 37 eiro mēnesī, bet tagad 159,60 eiro. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti