"Latvenergo": Latvijai 2030.gadā jākļūst par elektroenerģiju eksportējošu valsti 6

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 5.novembris 2022 12:14

Latvijai 2030.gadā būtu jākļūst par elektroenerģiju eksportējošu valsti, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Vienlaikus "Latvenergo" mērķis ir jau līdz 2028.gadam panākt, ka pašu saražotās elektroenerģijas pietiek, lai nosegtu valsts elektroenerģijas patēriņu - septiņas teravatstundas (TWh) gadā. 

Čakste informēja, ka nākamo divu gadu laikā "Latvenergo" uzbūvēs vēja enerģijas parku ar 100 megavatu (MW) jaudu, pagaidām gan neatklājot, kur šis vēja parks atradīsies. 

Tāpat sadarbībā ar VAS "Latvijas valsts meži" plānots nākamo piecu-sešu gadu laikā uzbūvēt vēja parkus ar 800 MW kopējo jaudu. 

Čakste piebilda, ka "Latvenergo" kopā ar Igauniju un modulāro atomelektrostaciju ražotāju "Fermi" piedalās izpētē, lai noskaidrotu iespējas vai nu būvēt modulāro atomelektrostaciju Latvijā, vai arī piedalīties Igaunijas projektā, kur modulāro atomelektrostaciju plānots uzbūvēt līdz 2033.-2034.gadam. 

Tuvākajā laikā "Latvenergo" izveidos saules elektrostaciju ar 40 MW jaudu, bet nākamajos gados plānotas saules elektrostacijas ar vēl 600-700 MW jaudu. 

Vienlaikus Čakste atzina, ka elektroenerģijas eksportam būs jāstrādā arī pie infrastruktūras projektiem, lai saražoto apjomu varētu eksportēt, kā arī jādomā par saražotās elektroenerģijas akumulēšanas tehnoloģijām. 

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

 
Visi komentāri
 
rt 5.novembris 2022 12:40
3 1 Atbildēt

Man ir baigā aizdoma, ka arī tuvākās kaimiņvalstis domā līdzīgi. Un, ņemot vērā mūsu nedraudzīgo nodokļu sistēmu, beigās var sanāk tā, ka mūsu dārgā elektrība nevienam nebūs vajadzīga un atkal būs jānogrūž mierīgajiem iedzīvotājiem par "biržas" cenu.

Jumu 5.novembris 2022 16:17
1 3 Atbildēt

Nu nav te pie mums to saulaino dienu tik daudz gadā kā Āfrikā, un nav tie vēji tik lieli kā kāda okeāna malā, un nav te nekādas garantijas, ka vēl nodzīvosim līdz tam 2030 gadam.

Tas ir auto ziņu portāls. Pasaulē notiek tik daudz interesanta. Priekš kam drukāt šādus samurgojumus.

Un eksportēt elektroenerğiju mēs varēsim tikai tad, ja uzbūvēs atomelektrostaciju, bet tās Daugavas kaskādes un esošo TECu jaudas labi, ka pietiek pašiem.

msh 6.novembris 2022 11:42
0 0 Atbildēt

Nē nu kāpēc gan ne - līdz tam laikam gan jau vēl kāda puse no atlikušajiem iedzīvotājiem aizpisīs prom, dažādas vairāk elektrību patērējošas firmas aizklapēsies ciet un tad elektrības pietiks eksportam arī no esošajām ražošanas jaudām...

Zapte 7.novembris 2022 13:09
0 0 Atbildēt

Ar aizklapēta Liepājas metalurga jaudām gan jau pietiek visai pilsētai!

rt 7.novembris 2022 16:51
0 0 Atbildēt

Uz to laiku te piebrauks pilns ar visādiem no topošās ES dalībvalsts!

Ānenergo 6.novembris 2022 14:46
1 2 Atbildēt

LV piekrastes vēja potenciāls ir 10GW. Vēl pa mežiem prātīgi liekot turbīnas lai nevienam netraucē 2 GW.

Bet ši runā ka uzliks 800MW kas ir 15 reižu mazāk un paliks par ekeportētājiem?!

Latvenergo kad sapņojat aizveriet acis

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Atsaukums 12 tūkstošiem Kia EV9

Dienvidkorejas autoražotājs Kia atsauks gandrīz divpadsmit ar pusi tūkstošu elektrisko EV9 krosoveru, lai novērstu problēmas ar attālinātās parkošanās palīgsistēmu. Lasīt vairāk

 

Tagad netrafarētās Škoda fiksē arī OCTA apdrošināšanu un tehnisko apskati (+ VIDEO) 31

iAutolv apskata kā aprīkoti policijas transportlīdzekļi no ārpuses un iekšpuses, ko savās kamerās redz policisti un ko spēj fiksēt šajos transportlīdzekļos iebūvētā elektronika. Lasīt vairāk

 

Pārsteigums no Volkswagen – ID.3 maksās mazāk par 30 000 eiro 7

Vācu medijos parādījusies informācija, ka Volkswagen samazinās elektriskā hečbeka ID.3 cenu, turklāt drīz un visai būtiski. Lasīt vairāk

 

RAM iepazīstina ar Heavy Duty saimes jauno izskatu

ASV autobūves uzņēmums parādījis modernizēto RAM 2500, atklājot, ka Heavy Duty pikapu saime oficiālo pirmizrādi piedzīvos līdz gada beigām. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti