Vai tiks sagrauta laba ideja?: Jaunie elektrības pārvades tarifi varētu mazināt Latvijas ekonomikas konkurētspēju 10

 
Nozare.lv | 22.novembris 2022 9:20

Jaunie elektrības pārvades tarifi varētu mazināt Latvijas ekonomikas konkurētspēju, šādu vērtējumu intervijā LTV "Rīta panorāmai" pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP), kura partija gan nav pārvēlēta jaunajā Saeimā, līdz ar to ministra amats viņam drīzumā būs jāpamet.

Ministrs izcēla, ka plānots celt ne vien "Sadales tīkla", bet arī "Augstsprieguma tīkla" elektrības pārvades tarifu, kas plānots viens no augstākajiem reģionā, tādējādi mazinot ekonomikas konkurētspēju.

Šie soļi izskatās nepārdomāti, pauda Plešs un atzīmēja, ka jaunie tarifi "neiet kopā" ar Latvijas virzību uz zaļā kursa mērķiem.

Plešs šajā situācijā sagaidītu aktīvāku rīcību no Ekonomikas ministrijas puses, kā arī šim jautājumam esot jābūt jaunās valdības darbakārtībā.

Līdzīgu noraidošu attieksmi pret piedāvātajiem tarifiem pauda arī Latvijas Pašvaldību savienība priekšsēdētājs Gints Kaminskis, kura pārstāvētā organizācija plānojot tikties un runāt ar uzņēmumiem par tarifu piedāvājumu.

Kā ziņots, elektroenerģijas sadales sistēmas operators "Sadales tīkls" plāno palielināt elektroenerģijas sadales tarifu par vidēji 75%, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijā.

Kompānijas pārstāvji uzsver, ka konkrētas tarifa izmaiņas būs atkarīgas no pieslēguma veida un patēriņa apmēra. Tostarp mājsaimniecībām ar apmēram 100 kilovatstundu patēriņu mēnesī tarifa pieaugums, ieskaitot sadales tarifā iekļauto pārvades tarifa maksu, būs 6-8 eiro apmērā. Būtiski lielāks tarifa pieaugums plānots, piemēram, pieslēgumiem ar trim fāzēm.

"Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons apgalvo, ka "Sadales tīkla" izmaksas pieaugušas par 183 miljoniem eiro - primāri pārvades tarifa un elektroenerģijas cenas pieauguma dēļ. Uzņēmums vairs nespējot izmaksu pieaugumu akumulēt un pirmo pusgadu ir noslēdzis ar zaudējumiem.

Savukārt atjaunojamās enerģijas ražotāja SIA "Evecon" valdes loceklis Gatis Lazda aģentūrai LETA pavēstīja, ka "Sadales tīkla" plānotais tarifu sadārdzinājums palielinās izdevumus visām Latvijas mājsaimniecībām, kuras plāno saules paneļu uzstādīšanu. Lazda uzsver, ka īpaši tas ir vērsts pret energoefektīvām mājsaimniecībām, kurām elektroenerģijas pieslēguma un piegādes izmaksas palielināsies līdz pat septiņām reizēm.

 
Visi komentāri
 
Fkc 22.novembris 2022 9:47
0 0 Atbildēt

Krievijā pavisam slikti....

WALA 22.novembris 2022 9:48
1 1 Atbildēt

Tak vateņu mēsls šis plēss

WALA 22.novembris 2022 11:37
0 0 Atbildēt

Nezodz niku, ja gribas te vienkārši ko "ietaisīt" ...

LA 22.novembris 2022 12:43
0 0 Atbildēt

Abi pirmie komentētāji ir kremļa troļļi, kas cenšas sarīdīt (nu, nu, nu, ir taču arī Latvijā slikti, ja?), speciāli piesauc Krieviju, vateņus utt. Īstenībā viņi no visas sirds ienīst zemi, kur dzīvo un kuras labumus izmanto, taču kaismīgi atbalsta Putinu un gaida viņu, nesaprotot, ka RU šķībās raķetes nesaudzēs arī viņus.

LA 22.novembris 2022 12:48
0 0 Atbildēt

vakar parunājos ar vienu tādu cilvēciņu: jā, Putinam viss labi, RU viss labi, LV viss d**sā. Pats brauc ar japāņu mašīnu, paklušām pazog mežu, ko sastrādā ar rietumu ražojumu zāģi, vakarā skatās korejiešu televizoru, kuram pievienu RU programmas no samsung telefona caur putinistu vidū izplatītu aplikāciju. Bet jā, rietumi slikti un visi, kas nav krievi, ir fašisti (to gan skaļi nesaka - baidās, bet no attieksmes var saprast).

srt 22.novembris 2022 10:26
0 0 Atbildēt

Kāds sakars "zaļā kursa mērķiem" ar ekonomikas konkurētspēju?

Kopš kura laika tie "zaļie" ir reģistrējušies kā piznesmeņi un nes sauso atlikumu ekonomikā?

ZZZZ 22.novembris 2022 11:30
0 0 Atbildēt

ZZZZ 23.novembris 2022 8:49
0 1 Atbildēt

Reālie cipari, tiem kam nav paneļi...

Opis 23.novembris 2022 13:10
0 0 Atbildēt

Vajag dalīt sadales izmaksas pēc elektrības veidiem. Ja elektrība zaļa, tad tarifs minimāls, bet ja elektrība ražota no krievu gāzes, oglēm, vai smirdinot gaisu, tad tarifs maksimāls.

srt 24.novembris 2022 12:49
0 0 Atbildēt

Lai tie zaļie dibina savu Zaļenergo un būvē savas pārvades līnijas, zaļā krāsā!

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Kā baltkrievu tālbraucējs Polijā 350 eiro sodu nopelnīja (+ VIDEO) 1

Baltkrievu "fūres" vadītājs, kurš krustojumā un uz gājēju pārejas apsteidz netrafarētu policijas automašīnu, tiek apturēts un saņem sodu PLN 1500 (350 EUR) apmērā. Lasīt vairāk

 

Pilots, kurš uz Tallinas šosejas veica avārijas nosēšanos, ir pieredzējis instruktors (+ VIDEO) 9

Sestdien uz Tallinas šosejas avārijas nosēšanos veica privātā lidmašīna. Tās pilots ārkārtas situācijā rīkojies pareizi. Lasīt vairāk

 

Seat ar rekordlieliem ienākumiem pirmajā ceturksnī 7

Spānijas autoražotājs 2024.gadu iesācis teicami, pirmajā ceturksnī nopelnot 226 miljonus eiro. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 9

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti