No nākamā gada OIK maksa būs 0 eiro 8

 

Foto: Pexels.com

Nozare.lv | 25.novembris 2022 13:25

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi SIA "Enerģijas publiskais tirgotājs" (EPT) aprēķināto elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK) un jaudas komponenti, kas no 2023.gada 1.janvāra būs 0 eiro par megavatstundu (MWh), aģentūru LETA informēja SPRK pārstāvji.

SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola skaidro, ka šāds rezultāts iespējams saistībā ar augsto elektroenerģijas cenu, kas būtiski palielinājuši EPT ieņēmumus no obligātā iepirkuma ietvaros iepirktās elektroenerģijas pārdošanas biržā. Attiecīgi 2023.gadā valsts budžeta dotācija OIK apmēra segšanai netiek paredzēta. 

"Atbilstoši SPRK pieņemtajam lēmumam par obligātā iepirkuma un jaudas komponentēm, galalietotājiem par tām vairs nebūs jāmaksā. Tas ir nozīmīgi apstākļos, kad elektroenerģijas cenas pieaug," norāda Ozola.

Jau ziņots, lai samazinātu elektroenerģijas cenas pieauguma negatīvo ietekmi uz elektroenerģijas lietotājiem, šogad 6.septembrī Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas piedāvāto risinājumu, kas paredz, ka elektroenerģijas obligātā iepirkuma un jaudas komponenšu vidējā likme no 1.septembra līdz 2025.gada 31.decembrim ir 0 eiro par MWh.

Ņemot vērā faktiskos tirgus apstākļus, kā arī, lai nodrošinātu tiesisko skaidrību par EPT sagatavojamo OIK aprēķinu nākamajam gadam atbilstoši valdībā atbalstītajam risinājumam, 14.oktobrī spēkā stājās SPRK pieņemtie metodikas grozījumi. Tie paredz elektroenerģijas publiskajam tirgotājam tiesības izmantot elektroenerģijas tirgū gūtos ieņēmumus no elektroenerģijas pārdošanas gan jaudas komponentes, gan OIK samazinājumam, lai sasniegtu noteikto vidējo obligātā iepirkuma un jaudas komponenšu vērtību - 0 eiro par MWh.

Elektroenerģijas obligātais iepirkums ir valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo efektīvā koģenerācijas režīmā vai no atjaunojamajiem energoresursiem. Elektroenerģijas tirgus likumā noteiktos publiskā tirgotāja pienākumus pilda AS "Latvenergo" meitassabiedrība "Enerģijas publiskais tirgotājs".

Iesniegtā obligātā iepirkuma un jaudas komponenšu izvērtējumu SPRK veic kopš 2008.gada. EPT atbilstoši SPRK metodikai veic aprēķinu un iesniedz izvērtēšanai/apstiprināšanai SPRK.
 

 
Visi komentāri
 
Opis 25.novembris 2022 15:05
4 0 Atbildēt

Kāpēc tikai no nākamā gada? Vai tad šis gads nebija gana ienesīgs?

srt 25.novembris 2022 17:41
8 0 Atbildēt

Visdrīzāk, līgumi ar pareizajiem kantoriem ir saslēgti līdz šī gada beigām. Tad nu ieviesīs ar nākamo gadu, lai uz sankcijām neuzrautos.

Silvuks 25.novembris 2022 16:12
14 0 Atbildēt

Lai par OIK maksā tās ieviesēji un atbalstītāji, t.sk. Pavļuts utt...

imzz 26.novembris 2022 19:49
2 0 Atbildēt

Šlesers ne ? Ka tikai Tautas partijas laikā to OIK neieviesa, baigi sen jau pastāv:

"Saeima 2005. gada 5. maijā pieņēma ETL, kas stājās spēkā 2005. gada 8. jūnijā..Uz šo direktīvu pamata ETL tika iekļauts 28. un 29. pants, kas paredz, ka ražotājs, kurš elektroenerģiju ražo koģenerācijas procesā, var iegūt tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros, un tabula no 2008.gada

Mairis 25.novembris 2022 16:45
1 6 Atbildēt

Nu, kur us tas marazmatikis Vernons ar savu vesturisku murgu?

650 26.novembris 2022 16:59
1 0 Atbildēt

No (aiz)nākakamā gada (mums,Visiem) taksometri būs/par velti.Arī iekāpšana (tajos) būs x-reiz lētāka. Maksāt vajadzēs vienīgi par izkāpšanu.Jā.

Asaris 27.novembris 2022 22:57
0 0 Atbildēt

Fū, beidzot. Savādāk mani smacēja tie 3 eiro manā 120 eiro rēķinā. Beidzot varēšu atļauties to jauno auto, ko biju noskatijis.

Ābols 28.novembris 2022 10:48
0 0 Atbildēt

Nekas, tāpēc pacels(un arī ceļas) tarifi, tikmēr visi ir stavā sajūsmā, ka OIK ir 0%

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.3 saņem vēl vienu uzlabojumu paketi 7

Elektriskais Volkswagen modernizāciju piedzīvoja jau pērn, taču ražotājs pie tā nav apstājies un atradis veidu, kā elektrisko hečbeku uzlabot arī šogad. Lasīt vairāk

 

Jaunais CUPRA Leon - vēl viens trumpis spāņu ražotāja piedāvājumā (+ FOTO)

29. aprīlī Madridē notika jaunā CUPRA Leon pasaules pirmizrāde, iezīmējot nozīmīgu pagrieziena punktu zīmola attīstībā. Iespaidīgajā pasākumā tika prezentēts gan CUPRA Leon piecdurvju hečbeks, gan Sportstourer. Lasīt vairāk

 

Ar tehniskajiem līdzekļiem konstatētas braukšanas bez OCTA gadījumā sodīs ne biežāk kā reizi diennaktī 13

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā nosakot, ka par ar tehniskajām ierīcēm konstatētu braukšanu bez apdrošināšanas vai valsts tehniskās apskates sodu piemēros ne biežāk kā reizi 24 stundu laikā. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID. Code – vācu markas dizaina nākotne (+ FOTO) 6

Pekinas autoizstādē Volkswagen izlicis apskatei konceptu ID. Code, kas liek noprast kādā virzienā stūrē vācu autobūves uzņēmuma dizaina komanda. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti