Varēs ietaupīt: Latvijā izstrādā mašīnmācīšanās algoritmos balstītu risinājumu viedajai elektroenerģijas pārvaldībai 5

 
Nozare.lv | 2.marts 2023 10:18

Tehnoloģiju uzņēmums SIA "Tet" sadarbībā ar elektromobilitātes nodrošinājuma uzņēmumu "Etago" izstrādā mašīnmācīšanās algoritmos balstītu elektroenerģijas pieprasījuma-piedāvājuma vadības sistēmu efektīvākai un racionālākai elektroenerģijas pārvaldībai, aģentūrai LETA pavēstīja "Tet" pārstāvji.

Gan mājsaimniecībām, gan komersantiem sistēma nodrošinās elektroenerģijas patēriņa analīzi un prognozes, kā arī mazinās un automātiski balansēs iekārtu patēriņu, ņemot vērā elektroenerģijas tirgus cenu svārstības.

Sistēmā iekļauti trīs risinājumi - energoietilpīgu iekārtu atslēgšana uz noteiktu laiku elektroenerģijas cenas "pīķa" laikā, enerģijas uzkrāšana un izmantošana elektroenerģijas tirgus cenu svārstību gadījumos, kā arī apvienotais risinājums. Projekts paredz arī elektromobiļu uzlādes stacijas, kas spēj nodrošināt divvirziena enerģijas plūsmu. Risinājums tiek izstrādāts ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu.

"Tet" viedo risinājumu attīstības vadītājs Toms Stālmans norāda, ka šī projekta mērķis ir izstrādāt reāli strādājošu risinājumu, kas, balstoties uz precīzu elektroenerģijas patēriņa analīzi un prognozēšanu, būs spējīgs nodrošinātenerģijas balansēšanu līdz pat iekārtu līmenim. "Piemēram, biroja kondicionieri var atslēgt uz 10-15 minūtēm trīs vai četras reizes dienā, tādējādi neietekmējot nepieciešamo vides temperatūru, bet samazinot patēriņu. Plānā ir arī elektromobiļu divvirziena uzlāde, kas ļauj uzkrāto enerģiju izmantot mājsaimniecības vajadzībām vai atdot to kopējā tīklā," skaidro Stālmans.

Tehniskais risinājums, ar ko strādā "Etago" sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti, balstās mašīnmācīšanās algoritmos, kas atslēdz iekārtas nepieciešamajā daudzumā atkarībā no ietekmes un veida.

Līdz šim uzņēmumi ir pētījuši un testējuši piemērotākās iekārtas, tehnoloģiskos risinājumus un iekārtu komunikācijas protokolus elektroenerģijas uzskaitei, patēriņa pārvaldībai, iekārtu atslēgšanai un ieslēgšanai, saulesenerģijas uzkrāšanai un elektromobiļu uzlāžu izmantošanai agregācijas pakalpojumos. Izstrādāti mašīnmācīšanās risinājumi, ņemot vērā dažādu objektu patēriņu - dzīvokļu, privātmāju, biroju, ražošanas ēku, tirdzniecības centru. Tāpat algoritmi piemēroti dažādām iekārtām un ierīcēm, to patēriņiem un jaudām. Tie ļauj definēt energoietilpīgo iekārtu kopas, iestatīt iekārtu atslēgšanas periodus un biežumu, definēt elektroenerģijas mērķa ietaupījumu vai arī uzstādīt maksimālo elektroenerģijas ietaupījuma režīmu. Izstrādātajā sistēmā iespējams uzkrāt un iegūt elektroenerģijas patēriņa datus.

"Tet" kopā ar partneriem turpinās attīstīt viedās enerģijas risinājumus - enerģijas patēriņa balansēšanu ēkām un pieguļošajai teritorijai, viedā apgaismojuma patēriņa balansēšanu tirgus cenu svārstību periodos, viedo lokālo tīklu un balansēšanu kopējā tīklā.

 
Visi komentāri
 
imzz 2.marts 2023 10:39
1 0 Atbildēt

"Piemēram, biroja kondicionieri var atslēgt uz 10-15 minūtēm trīs vai četras reizes dienā, tādējādi neietekmējot nepieciešamo vides temperatūru, bet samazinot patēriņu."

Aha , bet kad robots, balstoties uz NORDPOOL cenas pieaugumu atslēgs cepeškrāsni cūkcepeša gatavošanas laikā, nebūs labi.

zz-top 2.marts 2023 10:59
0 0 Atbildēt

piemēram, saulīte sasilda ļoti labi - visus aizkarus vaļā un tādā dienā, kā šodien, apkuri var izslēgt pavisam.

Janka 2.marts 2023 16:05
0 0 Atbildēt

Nuu Kopš februāra vidus piemēram vecāku mājā apkure tika ieslēgta uz minimalāko tikai vakara stundās vai dienās kad bija liels vējšs un izpūta...

Bloķenē tā nevari izdarīt un ir vienalga saule vai lietus - mājai siltumnieki tik piegādā un tu tik esi spiests maksāt par to kaut pat dzīvoklī vismaz 8h dienā nemaz neesi!

Tieši tapēc neviens globāli tās mājas nedz siltina nedz liek siltumskaitītajus katram dzīvoklis(TAS IR IESPĒJAMS)

Vienkārši 'viņiem' vairs nebūs izdevīgi un nevares peldēt naudā!

Turklāt pēdejos 10 gadus vismaz Rīgā nav tādu aukstu un ilgu ziemu, kā agrāk...

Iedomājaties kāds piķis gadu desmitiem jau griežas lai tās caurumainās vecās mājas apsildītu un iekasētu no to iedzīvotājiem.

Ja sataisītu visu kā vajag tad iedzīvotaji maksatu x2/x3 mazāk un peļņa viņiem vienkārši nebūtu! Īpasi ar esošajiem tarifiem....

Krotow 3.marts 2023 10:21
0 0 Atbildēt

PSRS laika blokmājās siltumskaitītāju neieviešanai ir citi iemesli. Dzīvokļu īpašnieku biedrības par siltumskaitītajiem nevar izlemt, jo tas prasa apkures sistēmas parbūvi un jūtamas investīcijas. Un tad sākās politika... Vislielākā daļa ir nabagi, kas to nevar un negrib atļauties. Dažiem negribas bojāt eiroremontu. Vēl citi izīrējuši savus vecos, vecāku, mirušo radinieku vai pēc krīzes pa lēto iepirktos dzīvokļus kaut kam un tiem ir vienalga, jo par apkuri maksā īrnieki.

prasti sakot 2.marts 2023 15:19
3 0 Atbildēt

Reizrēķina mācīšanās mokās balstīts risinājums.Iemācās un liek lietā ... Ja jau nespēj pat preses relīzi visi barā izlaist,tad Eiropas nauda labi apgūta krogos.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Volkswagen ID.2 būs dažādas modifikācijas; starts 2025.gadā 1

Cenu ziņā pievilcīgajam Volkswagen plānotas vairākas modifikācijas, tajā skaitā arī krosovera modelis. Lasīt vairāk

 

Jonass izcīna savu pirmo uzvaru MXGP klasē

Latvijas motosportists Pauls Jonass svētdien izcīnīja uzvaru pasaules motokrosa čempionāta piektā posma - Portugāles "Grand Prix" - sacensībās prestižākajā MXGP klasē, svinot pirmo panākumu karjerā augstākajā līmenī. Lasīt vairāk

 

Rekordists? - brauciens ar “Audi” Liepājā rezultējas ar 2000 eiro naudas sodu un tiesību atņemšanu (+ VIDEO) 12

Aizvakar, 1.maijā Valsts policijas amatpersonas Liepājā fiksēja automašīnu “Audi”, kuras vadītājs pārvietojās ātri un agresīvi. Likumsargi uzsāka pakaļdzīšanos, kā rezultātā automašīna apturēta. Šāds brauciens vīrietim rezultējies septiņos administratīvajos pārkāpumos un vienā kriminālprocesā. Lasīt vairāk

 

TV AUTO ZIŅAS TESTĒ: Izmēģinām jauno Škoda Kodiaq (+VIDEO) 4

No šīgada Škoda jaunumiem mūsu tirgum svarīgākais ir jaunais Kodiaq. TV Autoziņas devās uz Spāniju, lai tuvāk iepazītos ar lielākā Škodas krosovera otro izlaidumu. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti