Savākti vairāk nekā 12 000 paraksti pret akcīzes nodokļa celšanu autogāzei 3

 
Latvijas Gāzes Asociācija | 16.septembris 2013 12:59

Divu nedēļu laikā vairāk nekā 12 tūkstoši autobraucēji Latvijā ir parakstījušies pret akcīzes nodokļa likmes celšanu autogāzei. Savāktos parakstus Latvijas Gāzes asociācija apkopos un iesniegs Saeimā, lūdzot Saeimas deputātus apturēt Ekonomikas ministrijas priekšlikuma tālāku virzību.

“Papildu ieņēmumi valsts budžetā nedrīkst kalpot par attaisnojumu nodokļu palielināšanai. Ir nepieciešamas nopietnas debates Saeimas frakcijās par to, ko valsts vēlas panākt, palielinot akcīzes nodokļa likmi autogāzei. Ja mēs vēlamies dzīvot zaļākā Latvijā un elpot tīrāku gaisu, tad tā ir politiska izšķiršanās un ir nepieciešams apturēt Ekonomikas ministrijas priekšlikumu. Turklāt fakts, ka 12 tūkstoši iedzīvotāji divu nedēļu laikā ir parakstījušies pret nodokļa palielinājumu, apliecina, ka arī pusotrs santīms pie esošā iedzīvotāju ienākuma līmeņa, īpaši reģionos, ir nozīmīgs palielinājums. Pie tam pret nodokļa celšanu ir parakstījušies arī autovadītāji, kas nelieto autogāzi, jo izprot nepieciešamību atbalstīt videi draudzīgāku, alternatīvu degvielu,” norāda Latvijas Gāzes asociācijas vadītājs Valdis Bergs.

Autogāzes lietotāju skaits pēdējo divarpus gadu laikā ir pieaudzis gandrīz par trīs ceturtdaļām jeb 68%, tomēr joprojām tie ir tikai 6,2% no transportlīdzekļiem, kas piedalās kopējā satiksmē. Autogāzi lielākoties izvēlas iedzīvotāji reģionos, kuriem ikdienā uz darbu ir jāmēro vairāki desmiti kilometru, bet publiskais transports nav pieejams.

“Uz kopējā fona ieņēmumi valsts budžetā no šī priekšlikuma būs relatīvi niecīgi, tomēr nozarei tas nozīmē tālākas attīstības iesaldēšanu, jo cilvēki pārstās ieguldīt līdzekļus autogāzes iekārtu uzstādīšanā. Jau šobrīd Ekonomikas ministrijas spekulācijas un publiskie izteikumi par akcīzes nodokļa palielināšanu, ir atstājuši dramatisku efektu uz nozari,” skaidro asociācijas vadītājs Valdis Bergs.

Kopumā pēckrīzes laikā, meklējot efektīvākus risinājumus izmaksu samazināšanai, gan uzņēmumi, gan mājsaimniecības veica nopietnas investīcijas, uzstādot automašīnās autogāzes iekārtas. Pēdējā pusotra gada laikā vien investīciju apjoms sasniedza 10 miljonus latu.

“Domājot par vides aspektiem, lielā daļā Eiropas Savienības valstu autogāzes izmantošana tiek veicināta valsts līmenī, jo tās izmantošana samazina gāzu toksiskumu. Rīgā regulāri tiek pārsniegts pieļaujamais gaisa piesārņojuma līmenis, kuru rada tieši autotransporta izplūdes gāzes, kas savukārt ietekmē iedzīvotāju veselību,” uzsver Valdis Bergs.

Parakstu vākšana norisinājās divas nedēļas, no 2. līdz 15.septembrim. Parakstīties varēja Latvijas Gāzes asociācijas biedru autogāzes uzpildes stacijās.

Jau iepriekš ziņots, ka iebildumus pret Ekonomikas ministrijas priekšlikumu palielināt akcīzes nodokli autogāzei ir paudusi ne tikai Latvijas Gāzes asociācija, bet arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas degvielas tirgotāju asociācija un Degvielas tirgotāju un ražotāju savienība un daudzas citas nevalstiskās organizācijas un auto nozares asociācijas.

Latvijas Gāzes asociācijā apvienojušies astoņi nozīmīgākie autogāzes mazumtirdzniecības uzņēmumi Latvijā, kas pārstāv 70% no kopējās tirgus daļas. Pērn sašķidrinātās naftas gāzes nozares kopējais apgrozījums bija vairāk nekā 70 miljoni latu, tai skaitā autogāzei - 24,8 miljoni latu, savukārt nodokļos tika veikti maksājumi vairāk nekā 10 miljonu latu apmērā.

 

Balso iAuto aptaujā: "Vai Tu atbalsti akcīzes nodokļa paaugstināšanu autogāzei?" un izsaki savu viedokli šeit >>>

 
3 Lasīt visus komentārus → Populārākie komentāri
 
Palaidniex 16.septembris 2013 18:09
3 0 Atbildēt

Un nešķiet jocīgi, ka visi dīzeļ- un benzīnlietotāji maksā kā ļoļiki pilnu akcīzi. Nepaaugstina jau gāzi līdz maksimumam ar pirmo janvāri. Pat, ja ierubīs pilnu akcīzi kā dīzelim un benzīnam - gāze tāpat būs būtiski lētāka...

Kāpēc auto gāzes akcīzei jābūt mazākai pamatotu argumentu nav, tikai mkaukšana par to, ka pielīdzina pārējiem...

Ne nu gāzes iekārtas, ne nu gāzi ražo un rod Latvijā...

 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Izmaiņas koplietojamo elektroskrejriteņu satiksmē Rīgā (+ VIDEO) 2

Rīgas dome šodien lēma, ka no maija koplietojamie elektriskie skrejriteņi pa Rīgas centru nebrauks ātrāk par 20 kilometriem stundā, kā arī pakāpeniski tiks ieviestas speciālas to novietošanas zonas un tos nedrīkstēs atstāt kur pagadās, kā tas nereti bijis līdz šim. Skrejriteņu operatori izmaiņas vērtē neviennozīmīgi. Lasīt vairāk

 

Sieviete veikusi pirmo pasaules apceļošanu ar elektromobili (+ FOTO) 14

Leksija Olforda kļuvusi par pirmo cilvēku pasaulē, kas ar elektromobili apbraukusi apkārt zemeslodei. Lasīt vairāk

 

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Vecrīgā plāno ieviest no maija 6

Pirmos elektroskrejriteņu ātruma un stāvēšanas ierobežojumus Rīgā plāno ieviest no maija, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Olafs Pulks (JV). Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti