“Neste” aptauja: akcīzes nodokļa pieaugums degvielai šī gada sākumā ir būtiski ietekmējis autovadītāju automašīnas izmantošanas paradumus 11

 

Foto: Publicitātes attēls

Neste | 27.marts 2018 10:21

Akcīzes nodokļa pieaugumu degvielai (kopā ar PVN benzīnam par 4,8 centiem un dīzeļdegvielai par 3,8 centiem) no šī gada 1. janvāra ir pamanījuši 93% autovadītāju, tā liecina lielākā automātisko degvielas uzpildes staciju tīkla “Neste” veiktā aptauja šī gada marta sākumā.

Kopumā vairāk nekā trešā daļa auto šoferu jeb 39% no visiem respondentiem atzīst, ka degvielas cenu izmaiņas ir bijušas būtisks iemesls, lai pārskatītu savus līdzšinējos auto izmantošanas paradumus un tos mainītu.

Pamata stratēģija, kā, saskaņā ar pētījumā iegūtajiem datiem, auto vadītāji cenšas ietaupīt, ir lētākas degvielas cenas meklējumi, ko atzīst 49% respondentu, kā arī retāka (48%) un pārdomātāka (44%) automašīnas izmantošana.

Daļa autovadītāju atzinuši, ka biežāk pārvietojas kājām, kā arī brauc taupīgāk, rūpīgi piedomājot pie sava braukšanas stila, kas lielā mērā ietekmē degvielas patēriņu. Savukārt 24% autovadītāju atzina, ka biežāk pārvietojas ar citu transporta līdzekli, piemēram, sabiedrisko transportu vai velosipēdu, vai arī taupīšanas nolūkos izmanto iespēju kooperēties un pārvietojas ar kādu kopā. Šāda stratēģija degvielas taupības nolūkos izteikti raksturīga sievietēm (25% pretstatā 12% vīriešu).

Aptaujā, kurā piedalījās 500 respondenti no visas Latvijas, noskaidrots, ka vislielāko ietekmi cenu izmaiņas atstājušas uz zemu ienākumu īpašniekiem – 56% autovadītāju šajā grupā norādījuši, ka mainījuši savus auto izmantošanas paradumus. Tie vadītāji, kuriem ir salīdzinoši augstāks ienākumu līmenis (virs 900 EUR mēnesī), savus auto izmantošanas paradumus ir mainījuši vien 16% gadījumu.

“Lai gan 39% no visiem respondentiem atzīst, ka degvielas cenu izmaiņas ir iemesls, lai pārskatītu auto izmantošanas paradumus, tirgus dati par 2018. gada janvāri tikai daļēji atspoguļo šo tendenci. Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes preču pārvaldes dati liecina, ka kopējais degvielas mazumtirdzniecības patēriņš valstī šī gada janvārī ir audzis par 2,8%. Tajā pašā laikā benzīna patēriņš ir krities par 6%, bet pieprasījums pēc dīzeļdegvielas ir audzis par vairāk nekā 6%. Lai arī redzam, ka akcīzes nodokļa izmaiņas lielu ietekmi uz patēriņu nav atstājušas, uzskatu, ka Baltijas valstīm vajadzētu apsvērt līdzvērtīgas akcīzes nodokļu likmes, lai aizsargātu iekšējo tirgu, jo pašreiz tās ir ļoti dažādas, kā dēļ var novērot degvielas tūrismu starp Latviju, Lietuvu un Igauniju,” norāda SIA “Neste Latvija” ģenerāldirektors Artu Airiainens.

 
Visi komentāri
 
kasinsh79 27.marts 2018 11:21
3 3 Atbildēt

Neticu, 5 centi lielajam vairumam patērētāju nemaina pilnīgi neko

650 27.marts 2018 13:25
14 0 Atbildēt

Es kā ilggadējs nestes klients vnk nevaru atturēties no replikas.Pilnīgs meesls un fufelis un kārtējā smadzeņu jaašana komplektā ar neziņas un nenoteiktības mākslīgu uzskrūvēšanu.Drīzāk cilvēki brīnās par šiem te apšaubāmajiem nestes mārketinga trikiem, kad vienā tankā ddegviela var būt 9centi lētāka nekā citā, radot pat rindas un nesapratni.Pašas nestes inspirēts meesls, loģiski ka klienti pavelkas un apmeklē “lētos” tankus- ja iespējams, piem nu tur vakars tukšas ielas, pilnu bāku vajad uttt.Tāds pat krāpnieks k-statoils, kam miles+ dārgās ddegvielas cenu var uzzināt tikai pistoli paceļot.Vienas vienīgas manipulācijas,demagoģijas un smadzeņjāšanas.

AnsisR 27.marts 2018 16:58
6 13 Atbildēt

Nieki! Es Viršos ar atlaidi pielildu pilnu gāzes balonu, samaksāju 15eur un braucu visu nedēļu. Līdz darbam jābrauc 30km, brīvdienās vēl uz laukiem 400km vienā virzienā aizbraucu un teikšu godīgi - degvielas izmaksas nejūtu. Čīkst tikai dīzeļbraucēji, kas visu naudu remontos notriekuši.

reku 28.marts 2018 19:55
0 1 Atbildēt

Ar gāzi braucot mašīnas dzinēja resurs samazinās uz pusi.

felix65 27.marts 2018 18:52
3 0 Atbildēt

Tauta pieradīs un brauks kā braukuši. Es vēl atceros laikus, kad benzīns maksāja 17 santīmus. Žēl, ka ,,gudrās galvas" bauda lielas algas un haļavu. Ja būtu pašiem degvielu jāpērk, tad tik alkatīgi tās cenas neceltu.

wes 28.marts 2018 0:00
1 0 Atbildēt

Es arī atceros, jo tad 94.g. sāku braukāt uz DE ar smago, un bosam arī 0.17 likās dārgi, tāpēc tankojāmies LT., kur dīzelis(arī toreiz) maksāja vēl lētāk- 0.14., pārvēršot litus uz latiem...

Conqueror 27.marts 2018 19:52
1 0 Atbildēt

Var iet arī ar kājām

Arnis. 27.marts 2018 22:35
11 0 Atbildēt

Tā ka dzīvoju pie Lietuvas robežas,tad pēc jaunā gada vairs pašmājās degvielu nepildu!

tankas 28.marts 2018 3:52
3 0 Atbildēt

Tagad uzpildos tikai Pleskavas Nestē.

Juris 29.marts 2018 17:56
0 0 Atbildēt

Gāzes kunks ja tev ar degvielu būtu jabrauc tu pukstētu vel vairāk par dīzelistiiem

Rexx 29.marts 2018 21:44
0 0 Atbildēt

Pilnīgi aplami.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Genesis parāda grezna elektriskās piedziņas krosovera konceptu (+ FOTO)

Ņujorkas autoizstādē izliktajam Neolun ir koncepta statuss, ar lielu potenciālu pārtapt par sērijveida modeli GV90. Lasīt vairāk

 

Iesaka eksperts: no kā jāuzmanās autovadītājiem pavasarī? 1

Varētu šķist, ka pavasarī, kad nokusis sniegs un kļuvis gaišāks, par ceļu satiksmes drošību var raizēties mazāk. Taču arī pavasarī ir vairāki būtiski faktori, kas jāņem vērā, lai droši un bez raizēm nokļūtu iecerētajā galapunktā, tāpēc Swedbank kopā ar Drošas Braukšanas Skolas direktoru Jāni Vanku sagatavojis padomus, kam jāpievērš īpaša uzmanība, pārvietojoties ar auto pavasarī. Lasīt vairāk

 

Frānsisa Skota Kī tilts pēc avārijas - postījumu apmērs (+ VIDEO) 16

Vakar pēc kravas kuģa DALI ietriekšanās sagruva Frānsisa Skota Kī tilts ASV ostas pilsētā Baltimorā. Drona lidojums ļauj novērtēt katastrofas apmērus, sagrauto tiltu un cietušo kuģi. Lasīt vairāk

 

KEM plāno paplašināt atbalsta programmu elektroauto un hibrīdauto iegādei 18

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) plāno paplašināt atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un hibrīdauto iegādei, aģentūru LETA informēja KEM pārstāvji. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti