ZZS virza grozījumus, lai degvielas cenu kāpumu bremzētu ar akcīzes nodokļa samazināšanu 5

 

Foto: iAuto.lv

Nozare.lv | 8.marts 2022 16:59

Lai reaģētu uz strauji pieaugošajām naftas cenām pasaules tirgos, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti kopā ar kolēģiem opozīcijā aicina samazināt akcīzes nodokli degvielai, aģentūru LETA informēja ZZS pārstāve Dace Kārkliņa.

Izskatīšanai Saeimā iesniegtie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz samazināt akcīzes nodokli par 0,15 eiro par vienu litru pie nosacījuma, ka "Brent Crude" naftas cenas biržā pārsniedz 100 ASV dolārus par barelu. Piedāvātā akcīzes nodokļa samazinājuma rezultātā tiek prognozēts, ka mazumtirdzniecības cena samazinātos par 0,18 eiro par vienu litru, apgalvo ZZS pārstāvji.

Sagatavotie priekšlikumi ierobežos degvielas cenu kāpumu, amortizēs tā efektu uz iedzīvotāju pirktspēju un uzņēmumu izmaksām, paredz politiķi.

Grozījumus likumā parakstījuši deputāti Vjačeslavs Dombrovskis, Edgars Tavars (ZZS), Uldis Augulis (ZZS), Didzis Šmits (ZZS), Viktors Valainis (ZZS), Raimonds Bergmanis (ZZS), Janīna Jalinska (ZZS), Jānis Dūklavs (ZZS), Armands Krauze (ZZS) un Evija Papule.

ZZS līdzpriekšsēdētājs Tavars akcentē, ka Krievijas agresija Ukrainā izraisījusi līdz šim nebijušu starptautisko sankciju vilni, kas radījis strauju naftas cenu lēcienu pasaules tirgos un līdz ar to arī mazumtirdzniecībā degvielas cenas sasniegušas nebijušu līmeni.

"Mums ir strauji jārīkojas, lai degvielas cenu kāpums nemazinātu iedzīvotāju pirktspēju un būtiski nekāptu uzņēmumu izmaksas, kas radīs inflācijas pieaugumu. Piedāvātais risinājums ir optimāls arī no valsts budžeta viedokļa, jo ietekme uz kopējiem nodokļu ieņēmumiem tiek prognozēta neliela," skaidro Tavars.

Ja šādi grozījumi tiktu pieņemti, tad tiešā prognozētā ietekme uz akcīzes nodokļa ieņēmumiem būtu neiekasēti jeb mīnus 179,88 miljoni eiro, tomēr opozīcijas pārstāvji prognozē, ka to kompensētu pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumi, kas, pieaugot naftas cenām, 2022.gadā varētu būt par 180 miljoniem eiro lielāki nekā plānots iepriekš.

Papildus šiem akcīzes likuma grozījumiem ZZS virza arī izmaiņas likumā "Par atbilstības novērtēšanu", lai noteiktu, ka dīzeļdegvielu līdz 2023.gada 1.aprīlim ir atļauts realizēt bez pievienotas biodegvielas. Šāds priekšlikums sagatavots, lai par 0,10 līdz 0,12 eiro par litru samazinātu dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cenu, ko ietekmēs biodegvielas piejaukums. Šādas izmaiņas ir nozīmīgas uzņēmējdarbības, īpaši lauksaimniecības jomā, atzīmē ZZS pārstāvji.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu platformā "Manabalss.lv" 17 dienu laikā savākti nepieciešamie 10 000 iedzīvotāju paraksti iniciatīvai samazināt akcīzes nodokli degvielai.

Iniciatīvas autors Jānis Taube norāda, ka, līdzīgi kā, piemēram, Polijā, akcīzes nodokļa samazināšana degvielai būtu veids, kā kompensēt strauji pieaugušās degvielas cenas gala patērētājam. Viņš ir pārliecināts, ka degviela nav luksus prece.
 

 
Visi komentāri
 
wons 9.marts 2022 16:00
2 0 Atbildēt

Kaut viņiem tas izdotos ! Īsti nesaprotu, kā Latvija degviela var maksāt vairāk, nekā Igaunijā, Lietuvā, kur degvielas cenā ir ceļu nodoklis.

Nezināms 9.marts 2022 17:03
1 0 Atbildēt

Mums tā jobanā valdība jāsut uz ukrainu lai visus idiotus apšauj.Nākamie varbūt nebūs palīgskolas mācījušies un būs bailis sēsties tādā amatā.

GTD2 9.marts 2022 18:03
2 0 Atbildēt

valdībai tagad labi laiki, jo dārgāka degviela jo lielāku pvn var ieraut.

Pļurkt 10.marts 2022 9:27
2 0 Atbildēt

lasi .... jo lielākas algas sev varēs uzbliezt!!

HE 10.marts 2022 10:40
2 0 Atbildēt

Polija jau kādu laiku atpakaļ samazināja degvielai nodokļus, dīzelis 1,29/L eur tagad.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti

Vācijas autotirgus martā: elektriskie ar gandrīz 29% kritumu 6

Eiropas lielākajā jauno automobiļu tirgū 2024. gada marts izrādījies ne tas veiksmīgākais, sāpīgāko kritumu piedzīvojot pilnībā elektrisko auto segmentam. Lasīt vairāk

 

Īlons Masks veic optimizāciju: "Tesla" plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu 1

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla Motors" pasaulē plāno likvidēt vairāk nekā 10% darbavietu, pirmdien ziņoja interneta vietne "Electrek", kas publiskojusi kompānijas vadītāja Īlona Maska e-pasta vēstuli. Lasīt vairāk

 

Geely Panda tagad stilīgajā Go Kart Edition versijā 5

Ķīnas autobūves koncerns Geely nodemonstrējis elektriskā Panda Mini EV Go Kart Edition versiju, uzsverot, ka šāds modelis paredzēts gados jaunākiem pircējiem. Lasīt vairāk

 

Ford parādījis perfektāko hot hatch zīmola vēsturē (+ FOTO) 8

Ražotājs uzskata, ka jaunākais Focus ST Edition ir noslīpēts līdz pilnībai. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti