Telefonkrāpnieki no iedzīvotājiem izmānījuši vismaz 460 000 eiro 1

 

Foto: Publicitātes attēls

Valsts Policija | 6.novembris 2019 14:45

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa atkārtoti vērš sabiedrības uzmanību joprojām īpaši aktuālam interneta krāpšanas veidam - investīciju ieguldīšanai apšaubāmās virtuālās interneta platformās.

Apkopojot Valsts policijas rīcībā esošo informāciju, konstatēts, ka šo neuzticamo virtuālo platformu darbību rezultātā, personas, kuras vērsušās policijā kopumā zaudējušas vairāk nekā 460 000 eiro. Jāatzīmē, ka ņemot vērā krāpnieku aktivitāti, nodarītā kaitējuma apmērs var būt arī daudz lielāks.

2019. gada laikā ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļā saņemti vairāk nekā 15 personu iesniegumi un paziņojumi no ārvalstu tiesībaizsardzības iestādēm konkrētā fenomena kontekstā. Par šiem piedāvājumiem iedzīvotāji saņēma telefona zvanus no nezināmām personām, kuras sevi iepazīstina kā “finanšu speciālistus” un krievu valodā piedāvā palīdzību visā procesā, lai uzsāktu investīcijas interneta platformā.

Policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, saņemot telefona zvanus no nezināmām personām, kuras sevi iepazīstina kā dažādu uzņēmumu finanšu brokerus vai arī dažādu citu arodu "finanšu speciālistus". Saziņas procesā, krāpnieki izmantojuši telefona numurus, kas reģistrēti dažādās valstīs (Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Portugālē, Itālijā, Austrijā, Francijā, Beļģijā, Anglijā, Vācijā, Rumānijā, Nīderlandē un citās valstīs) un visai uzstājīgā veidā aicina iedzīvotājus investēt finanšu līdzekļus dažādās brokeru/ ieguldījumu platformās, kuras nav tiesīgas darboties Latvijā. Potenciālajiem ieguldītājiem piekrītot aicinājumam, komunikācija turpmāk notiek, izmantojot tērzēšanas lietojumprogrammu "Skype" vai “Whatsapp”. Jāuzsver, ka sarunvaloda starp ieguldītājiem un "finanšu speciālistiem" notiek krievu valodā, taču nedrīkst izslēgt arī iespēju, ka krāpnieki turpmāk var komunicēt citās valodās. Jāatzīmē, ka līdz šim fiksētajos gadījumos, zvanītāji latviski nerunā.

Šajos krāpšanas gadījumos arvien paradās jaunas platformas ar jaunajiem nosaukumiem, taču līdz šim krāpnieki piedāvājuši investēt platformās, kuru nosaukumā ir sekojoši vārdi:

ü  ***gfbroker.***;

ü  ***alegramarkets.***;

ü  ***market-invest.***;

ü  ***maximarkets.***;

ü  ***mmglobal.***;

ü  ***everest.***;

ü  ***everest-trade***;

ü  ***gmoption.***;

ü  ***Capital Citadel FX***;

ü  ***Citadel Forex***;

ü  ***Go Capital FX***;

ü  ***CT – Trade***;

ü  ***Delloy Trade***;

ü  ***Glenmore Investment***;

ü  ***Trade.Rock-Finance***;

ü  ***Rock Capital Market***;

ü  ***Fx-dealer***;

ü  ***24option***;

ü  ***Fxnobels***;

ü  ***Fxgtrade***;

ü  ***Stock trade market***;

ü  ***Markets-invest***;

ü  ***alphacapital*** u.c.

Ar šo "finanšu speciālistu" palīdzību, uzticīgie iedzīvotāji izveido norēķina kontus virtuālās interneta platformās un tiek uzsākta investīciju ieguldīšana. Tādā veidā piesaistītās personas, kuras piekritušas iesaistīties apšaubāmajās finanšu operācijās tiešsaistē, sāk veikt dažādas finanšu darbības, kuru rezultātā vairākos maksājumos pārskaita dažādas naudas summas. Turpinot komunikāciju ar augstāk minētajiem "finanšu speciālistiem" – krāpniekiem, pēc viņu ieteikumiem ieguldītāji turpina veikt dažādas finanšu darbības – pērk un pārdod akcijas, veic citas finanšu aktivitātes, kas kopumā rada iespaidu, ka personas no šīm darbībām iegūst peļņu, taču patiesībā šo naudu zaudē.

Valsts policijai, veicot pārbaudi par šāda veida gadījumiem, ir pamatotas aizdomas, ka šādu naudas izkrāpšanas shēmu īsteno organizēta personu grupa no ārvalstīm, un noskaidrots, ka tie veikti ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs.

Lai sevi pasargātu no krāpšanas, policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un nebūt pārlieku uzticīgiem, komunicējot ar nepazīstamiem cilvēkiem. Tāpat, pirms pieņemt lēmumu par finanšu līdzekļu ieguldīšanu, jāpārliecinās vai minētais uzņēmums (uzņēmējdarbība) ir reģistrēta Latvijā, kāds ir tā darbības veids, saņemtās licences un jebkāda cita veida informācija, kas liecina par uzņēmuma darbības tiesiskumu Latvijas teritorijā. Par to, vai attiecīgā investīciju platforma vai izvēlētais pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs savus pakalpojumus sniegt Latvijā, iedzīvotāji var pārliecināties FKTK mājas lapā (www.fktk.lv), kur ir atrodama informācija par licencētiem noguldījumu pakalpojumu sniedzējiem Latvijā. Ja tajā neatrodiet informāciju par izvēlēto investīciju platformu vai ieguldījumu brokera sabiedrību, tad to darbība nav atļauta vai ir aizliegta Latvijā.

Tāpat Valsts policija atgādina iedzīvotājiem būt īpaši piesardzīgiem, rīkojoties ar saviem personas datiem, elektronisko maksāšanas līdzekļu (kredītkaršu) datiem un citu personisku informāciju. Lai nepakļautu sevi krāpšanas riskam, nekādā gadījumā tos nedrīkst izpaust citām personām.

 

 
Visi komentāri
 
ak 15.novembris 2019 13:28
0 0 Atbildēt

Man ir piezvanījuši vairākas reizes. Sakumā ļoti pieklājīgi runā, sveši krievu valodā runājoši jauni cilvēki piezvana, un izsaka "biznesa" piedāvājumu. Vai tas jau neliekas aizdomīgi? Bet viņiem strauji mainās runas kultūra, tikko viņus pavisam vienkārši un rupji pasūta n***j. Tad viņi uzreiz aizmirst par biznesu, bet naski sāk lamāties pretī. Un, kad man šāds zvana nākamo reizi, es uzreiz sūtu uz tiem 3 burtiem, un lieku trubu nost.

Tavs komentārs
 
 

Pievienot bildi Pievienot video
 
 
Stingri aizliegts iAuto.lv publicētos materiālus izmantot, kopēt vai reproducēt citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai kā citādi rīkoties ar iAuto.lv publicētajiem materiāliem bez rakstiskas EON SIA atļaujas saņemšanas.

Izceltie raksti1111

Mercedes: cilvēkveidīgie roboti cilvēku vietā

Mercedes-Benz rūpnīcās ieradīsies cilvēkveidīgie roboti, kas aizstās cilvēkus smagākos ikdienas darbos. Pagaidām tas ir eksperiments. Lasīt vairāk

 

Volkswagen ID.Unyx – sportisks krosovers Ķīnas tirgum 4

Volkswagen ID.Unyx ir gandrīz tas pats Cupra Tavascan, tomēr ne gluži. Lasīt vairāk

 

Elektriskā Škoda Epiq par 25 000 eiro ieradīsies 2025. gadā (+ FOTO) 15

Čehijas autobūves uzņēmums Škoda gatavo elektrisku mazauto, kas būs pievilcīgs arī cenu ziņā. Lasīt vairāk

 

Visu laiku jaudīgākais Volkswagen universāls – vēl viens elektriskais GTX saimes modelis (+ FOTO) 13

Reizē ar ID.3 GTX debitējis vēl viens šīs saimes modelis – ID.7 GTX Tourer. Lasīt vairāk

 
 

Lasītākie raksti

Jaunie raksti